: Η σύγχρονη εφαρμογή με την οποία ο πολίτης μπορεί να βλέπει και να διαχειρίζεται από το κινητό του τις φαρμακευτικές συνταγές, τα παραπεμπτικά για εξετάσεις και τις ιατρικές βεβαιώσεις.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η υλοποίηση έγινε από τον Όμιλο ΟΤΕ σε συνεργασία με τη Byte Computer για λογαριασμό της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.ΚΑ) και η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν, για Αndroid και ΙΟS κινητές συσκευές. Ήδη, πάνω από 100.000 πολίτες έχουν «κατεβάσει» και χρησιμοποιούν το myHealth app.

Ένας Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας στο κινητό μας

Μέσω της εφαρμογής, οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις στο κινητό τους (push notifications) για κάθε νέα συνταγή ή παραπεμπτικό για εξέταση που εκδίδεται στον ΑΜΚΑ τους, να έχουν άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες για φάρμακα που λαμβάνουν ή έχουν λάβει, καθώς και σε σημειώσεις του γιατρού. Παράλληλα, παρέχεται ιστορικό με όλες τις συνταγές φαρμάκων και παραπεμπτικών που έχουν καταχωρηθεί στο Σύστημα από 1/1/2012. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να διαχειρίζονται και να παρακολουθούν τις άυλες συνταγές και τα παραπεμπτικά των έμμεσων ασφαλισμένων μελών της οικογένειας, δηλ. των ανήλικων παιδιών.

Στόχος είναι η εφαρμογή να εμπλουτίζεται με νέες λειτουργικότητες, ώστε να εξελιχθεί σε έναν πλήρη «Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας» για τους πολίτες, με τον οποίο θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις υγειονομικές πληροφορίες που τους αφορούν. H Διευθύνουσα Σύμβουλος της Η.ΔΙ.ΚΑ, κα Νίκη Τσούμα, ανέφερε σχετικά: «(…)Φροντίζουμε το σχέδιο αυτό να γίνει πραγματικότητα βήμα-βήμα, με σεβασμό στη διαχείριση των δημόσιων πόρων και την στήριξη του κοινωνικού κράτους. Δύναμή μας, οι εργαζόμενοι της ΗΔΙΚΑ με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, καθώς και η στήριξη των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας. Ευχαριστούμε τους αναδόχους για την ολοκλήρωση του έργου, εντός χρονοδιαγράμματος και με τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά που παρέχουν στους πολίτες αξιόπιστες υπηρεσίες.»

Η αρχική εγγραφή στην εφαρμογή γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και με καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (ΟΤP-One Time Password) που αποστέλλεται σε πιστοποιημένο κινητό τηλέφωνο του πολίτη. Μετά την αρχική εγγραφή, η είσοδος στην εφαρμογή από έξυπνες κινητές συσκευές γίνεται γρήγορα και με ασφάλεια, με χρήση βιομετρικών στοιχείων ή/και προσωπικών κωδικών. Προαπαιτούμενο για τη χρήση της, είναι η εγγραφή στην υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης ehealth.gov.gr.

Η άυλη συνταγογράφηση είναι ένα έργο ορόσημο για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας. Έχει αλλάξει καθοριστικά την καθημερινότητα των πολιτών, και συμβάλλει στην προστασία των ευπαθών ομάδων, την απλούστευση των διαδικασιών και τον εξορθολογισμό των ιατρικών δαπανών. Αφορά σε άυλες φαρμάκων και άυλα παραπεμπτικά ιατρικών εξετάσεων που οι πολίτες λαμβάνουν μέσω sms ή/και email, και τα εκτελούν χωρίς να χρειάζεται να τα προσκομίζουν τυπωμένα στον φαρμακοποιό και το διαγνωστικό ιατρείο. Επιπλέον, βοήθησε και στον προγραμματισμό των εμβολιασμών κατά του COVID-19, καθώς οι εγγεγραμμένοι πολίτες ειδοποιήθηκαν μέσω SMS για την προ-κράτηση του ραντεβού τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Η.ΔΙ.ΚΑ, μέχρι σήμερα, οι πολίτες που έχουν εγγραφεί και εξυπηρετούνται εξ’ αποστάσεως, ξεπερνούν τα 2,6 εκατ. Το έργο έφερε εις πέρας ο Όμιλος ΟΤΕ σε συνεργασία με την εταιρεία Byte Computer, για λογαριασμό της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.ΚΑ).

Ο Chief Commercial Officer Business Segment Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γρηγόρης Χριστόπουλος, δήλωσε: «(…). Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλαμε καθοριστικά σε αυτό το έργο που άλλαξε την καθημερινότητα όλων μας, και μας έκανε να νιώσουμε ασφαλείς και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Είναι ένα πολυσύνθετο έργο ICT, που χάρη σε όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν γι’ αυτό, υλοποιήθηκε άρτια και σε χρόνους-ρεκόρ. Παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις ICT και με όπλο μας την τεχνολογία, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες της Πολιτείας, των πελατών μας και της κοινωνίας, για έναν κόσμο καλύτερο για όλους.»

Το 2012 ο Όμιλος ΟΤΕ ανέλαβε την πρώτη φάση που αφορούσε στη διασύνδεση ιατρών και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για την ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση συνταγών φαρμάκων, συμβάλλοντας στην εξομάλυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Το επόμενο βήμα έγινε στην αρχή της πανδημίας στη χώρα μας, τέλη Μαρτίου του 2020, με τη μετάβαση στην άυλη συνταγογράφηση για πολίτες, γιατρούς και φαρμακοποιούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025