Συνεδριάζει σήμερα το EWG. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναμένεται να καταγραφεί πρόοδος σε σχέση με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που θα κρίνουν την εκταμίευση των 975 εκατ. ευρώ. Αλλά συγχρόνως θα καταγραφούν και οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για το πλαίσιο προστασίας της , που παραμένουν.

Καταλυτικές θεωρούνται μέχρι στιγμής οι ενστάσεις κυρίως της ΕΚΤ, η οποία εκφράζει επιφυλάξεις ότι με την πρόταση της κυβέρνησης αφενός δεν θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφετέρου δεν θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Μένει να φανεί τώρα εάν μπορούν να ξεπεραστούν άμεσα οι διαφωνίες και να κατατεθεί αύριο, Τρίτη, ή μέσα στις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο. Αρχικά η κυβέρνηση είχε αφήσει να διαρρεύσει ότι το νομοσχέδιο θα ερχόταν στη Βουλή από την περασμένη Παρασκευή, στη βάση της συμφωνίας με τις τράπεζες, και ανεξάρτητα από το εάν θα υπήρχε συμφωνία με τους θεσμούς. Επέλεξε τελικά να αποφύγει μία απόφαση, που θα μπορούσε να θεωρηθεί μονομερής ενέργεια και να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα τελικά θα έλυνε.

Οι τόνοι είχαν πέσει τις τελευταίες ημέρες από όλες τις πλευρές. Ωστόσο επικρατεί προβληματισμός στις Βρυξέλλες κατά πόσο οι διαβουλεύσεις μπορούν να ολοκληρωθούν επιτυχώς μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου, που αποτελεί το δεύτερο πλέον ορόσημο μετά το πρόσφατο αδιέξοδο στο προηγούμενο Eurogroup. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία για προσπάθεια συνεχίζεται και θα συνεχιστεί όλο το επόμενο διάστημα.

Θέλουμε στο άτυπο του Eurogroup του Βουκουρεστίου να λάβουμε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, η σημασία της οποίας δεν είναι μόνο πρακτική, αλλά και συμβολική. Βεβαίως είναι χρήματα, που θέλουμε να δούμε να εισρέουν στα κρατικά ταμεία, αλλά πάνω από όλα θα είναι μία εξέλιξη, που θα στείλει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές συμβάλλοντας στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025