Οι μωβ μέδουσες συνεχίζουν να προβληματίζουν όσους κάνουν μπάνιο στις ελληνικές παραλίες. Ωστόσο ορισμένοι ειδικοί παρατηρούν ύφεση του φαινομένου.
Υπενθυμίζεται ότι το τσίμπημα της «Pelagia Noctiluca» προκαλεί ανησυχία ειδικότερα λόγο τους έντονου πόνου που προκαλεί το τσίμπημα εξαιτίας της νευροτοξίνης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς το φαινόμενο παρουσιάζει κάμψη, αφού πλέον δεν υπάρχουν αναφορές για πυκνές συγκεντρώσεις. Η μεγάλη διασπορά συνεχίζεται στον Αργοσαρωνικό, τις κεντρικές και βόρειες περιοχές του Αιγαίου και σποραδικά το Ιόνιο.
Οι ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν αναφορές για πυκνές ομάδες από μωβ μέδουσες: «Η κατάσταση με το φαινόμενο της παρουσίας της μωβ μέδουσας δείχνει να έχει μπει σε φθίνουσα πορεία. Αυτό φαίνεται από το γεγονός πως, σύμφωνα με τις αναφορές που λαμβάνουμε από τα λιμεναρχεία αλλά και από πολίτες, δεν έχουμε περιστατικά μεγάλων συγκεντρώσεων της μωβ μέδουσας, δεν παρατηρούνται δηλαδή σμήνη. Όταν γίνεται λόγος για εμφάνισή τους σε κάποια παραλία, οι αναφορές κάνουν λόγο για παρουσία 1-3 ατόμων», σημειώνει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο διευθυντής ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ, Επαμεινώνδας Χρήστου.
Διευκρινίζει επίσης πως οι εκτιμήσεις αυτές αφορούν τις έως τώρα ενδείξεις και πως δεν υπάρχει συστηματική παρακολούθηση.
Που παρατηρείται έντονα το φαινόμενο;
Σύμφωνα με τις καταγραφές στην πλατφόρμα inaturalist, όπου οι πολίτες καταγράφουν τα μέρη που είδαν μωβ τσούχτρες, οι περισσότερες αναφορές είναι στον Αργοσαρωνικό, εν συνεχεία στο Αργολικό Κόλπο και στις Κυκλάδες, ενώ παρατηρείται το φαινόμενο επίσης στο Ιόνιο, στη νότια Πελοπόννησο, στα βορειοδυτικά της Κρήτης και στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.