Ακόμη ένας άνθρωπος βρέθηκε νεκρός νωρίτερα σήμερα στο κέντρο φιλοξενίας Μεταναστών στην Μόρια. Πρόκειται για τον τρίτο άνθρωπο που χάνει τη ζωή του από τις 24 Ιανουαρίου μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό. Ο θάνατος του αποδίδεται σε αναθυμιάσεις από μαγκάλι, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις.

Μάλιστα, οι προηγούμενοι δύο μετανάστες που απεβίωσαν στη Μόρια, ένας 20χρονος Αιγύπτιος που πέθανε στις 24 Ιανουαρίου και ένας 46χρονος πρόσφυγας από τη Συρία που έχασε η ζωή του το Σάββατο 28 του μήνα, βρέθηκαν νεκροί στην ίδια σκηνή του καταυλισμού, ενώ προσπαθούσαν να ζεσταθούν, με κάποιο αυτοσχέδιο μέσο, πιθανότατα μαγκάλι.

Σε άτυπη ενημέρωση που είχε ο Γιάννης Μουζάλας με δημοσιογράφους νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας διαμήνυσε πως δεν μπορεί το υπουργείο να γνωρίζει τα ακριβή αιτία θανάτου, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη ιατροδικαστικές εξετάσεις.

Όπως τόνισε, η Μόρια έχει οδηγηθεί σε έναν υπερπληθυσμό ο οποίος κατά τον υπουργό σχετίζεται με τους τρεις θανάτους και σημείωσε πως το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί αλλά δεν θα διστάσει να αποδώσει και όπου αλλού υπάρχουν ευθύνες.

Ακόμη εξήγησε πως δεν ήταν δυνατό να τοποθετηθούν κατάλληλες θερμάστρες για να αποφευχθούν τα παραπάνω περιστατικά, αφού όπως είπε ο συγκεντρωτισμός των κατοίκων της Μόριας ήταν τόσο μεγάλος ο οποίος δεν θα επέτρεπε μία τέτοια αναβάθμιση.

Την ίδια ώρα καταγγέλλει για ακόμη μία φορά τη στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης αφού όπως λέει από τον Σεπτέμβριο αρνείται οποιαδήποτε παραχώρηση χώρου για να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης προσφύγων και μεταναστών, ενώ παράλληλα οι Ενώσεις Ξενοδόχων έβγαλαν αποφάσεις που απαγόρευαν στα μέλη τους να δεχτούν στις ξενοδοχειακές μονάδες πρόσφυγες και μετανάστες και μάλιστα επί πληρωμή. Τα γεγονότα αυτά όπως είπε «προσβάλουν τον πολιτισμό μας».

Στη συνέχεια αναφερόμενος σε κάποια δημοσιεύματα που ήθελαν την Ύπατη Αρμοστεία έτοιμη να δράσει και χρέωναν στον υπουργείο καθυστερήσεις, εξήγησε πως τα χρονοδιαγράμματα της UNHCR για την καλύτερη στέγαση μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια ολοκληρώνονταν τον Μάρτιο, πράγμα που σημαίνει πως ο χιονιάς θα έβρισκε και πάλι τους κατοίκους του camp κάτω από τις ίδιες συνθήκες.

Ακόμη τόνισε πως υπήρξε συμφωνία από τον περασμένο Σεπτέμβρη με την Ύπατη Αρμοστεία για τη μεταφορά 500 προσφύγων και μεταναστών στο Καρά Τεπέ η οποία ακόμη δεν έχει τελειώσει γιατί με βάση τα όσα λέει η UNHCR, η τοπική αυτοδιοίκηση έφερνε δυσκολίες.

Σήμερα ωστόσο μεταφέρθηκαν 300 άτομα από την Μόρια στο Καρά Τεπέ γεγονός που δείχνει πως τόσο καιρό υπήρχε ο χώρος αλλά δεν τον παραχωρούσαν.

Μοίρασαν λεξικά στον Ελαιώνα

Ο Γιάννης Μουζάλας βρέθηκε τη Δευτέρα στον κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα και μοίρασε σε πρόσφυγες και μετανάστες λεξικά.

Τα λεξικά είναι σε έξι διαλέκτους, Αραβικά, Φαρσί, Σορανί, Γαλλικά, Κιρμαντζί, Ουρντού, με μετάφραση στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη δράση θα συνεχιστεί στο σύνολο των δομών φιλοξενίας, προκειμένου να γίνει όσο τον δυνατόν πιο εύκολη η επικοινωνία προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στα κέντρα κράτησης της χώρας.

«Κάνουμε προσπάθειες καλύτερης διαβίωσης αυτών των ανθρώπων που θα μπορούσε να ενταχθεί και μέσα στα πλαίσια μίας ένταξης. Σήμερα θα μοιράσουμε λεξικά. Έχουν τυπωθεί 15.000 από αυτά με τα οποία οι μετανάστες και πρόσφυγες θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν ένα βασικό επίπεδο συνεννόησης. Πιστεύω ότι αυτό θα διευκολύνει την συμβίωσή τους με την ελληνική κοινωνία για όσο διάστημα μείνουν εδώ αλλά και τη συμβίωσή τους μέσα στο camp», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μουζάλας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025