Τα μέτρα μετά το 2018 δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού μεταξύ Ελλάδας και δανειστών διευκρίνισε σήμερα προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup o επίτροπος επί των Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.
Ο Επίτροπος διαψεύδοντας τις συζητήσεις των προηγουμένων ημερών για την ανάγκη, αλλά και για την υποτιθέμενη απαίτηση, λήψης μέτρων για το 2019 και το 2020 ξεκαθάρισε ότι στην πολιτική εντολή του Eurogroup δεν βρίσκεται η συζήτηση δημοσιονομικών μέτρων πέραν των χρονικών ορίων του προγράμματος το οποίο λήγει το 2018.
«Προφανώς και αυτά δεν είναι μέσα στη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί. Ο Επίτροπος είχε κληθεί να διευκρινίσει αν μέσα στα λίγα σημεία τα οποία απαιτούνται, όπως ο ίδιος είχε πει, για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα βρίσκεται η λήψη δημοσιονομικών μέτρων για το 2019 και το 2020.
Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε πως έχει επιτευχθεί πολύ μεγάλη πρόοδος την οποία και το Eurogroup θα καταγράψει και πως απόψε όλα αυτά θα ζητηθούν μαζί με την πρόταση του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους. Ξεκαθαρίζοντας πως η Ε.Ε. θα είναι πλέον έτοιμη και θα αναμένει την Ελλάδα να ετοιμαστεί.
«Πρώτα θέλουμε να εξετάσουμε πόσο κοντά είμαστε σε μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού και νομίζω ότι υπάρχει πολύ σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί εκεί και θέλω να πω ότι οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Στη βάση αυτή, πρόκειται να συζητηθούν τα μέτρα του βραχυπρόθεσμου χρέους και έχουμε το ΕΜΣ σε αυτό και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να κάνουμε καλή πρόοδο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πιέρ Μοσκοβισί.
Και πρόσθεσε: «Θα συζητήσουμε επίσης για τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους- αυτοί πρέπει να είναι αξιόπιστοι. Και τρίτο πρόκειται να συζητήσουμε με το ΔΝΤ σχετικά με το ενδεχόμενο να παραμένει στο πρόγραμμα, στο οποίο πιστεύω πραγματικά. Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε καλή πρόοδο σε αυτά τα στοιχεία σήμερα. Και αφού η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο και σκέφτεται τις ευθύνες της, ελπίζω ότι οι εταίροι της Ελλάδα θα κάνουν το ίδιο».
Με τον Επίτροπο συμφωνεί και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση πραγματοποίησε παρόμοια δήλωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ αποσυνδέουν πλήρως την ελληνική υπόθεση από το ιταλικό δημοψήφισμα για το οποίο ξεκαθαρίζουν ότι ήταν μία αυστηρά εσωτερική υπόθεση χωρίς ευρωπαϊκό διακύβευμα.
Μάλιστα, ο Ευρωπαίος επίτροπος πήγε ένα βήμα παραπέρα και είπε: «Οι λαϊκιστές στην Ευρώπη προσπαθούν να μετατρέψουν κάθε ερώτημα σε ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρώπη. Δεν θα κερδίζουν όμως πάντα. Εχασαν στην Αυστρία, αποφύγαμε να εκλεγεί ο πρώτος ακροδεξιός πρόεδρος στην Ευρώπη. Δεν θα κερδίσουν ούτε στη Γαλλία. Δεν υπάρχει καμία νομοτέλεια ότι ο λαϊκισμός θα κερδίζει πάντα. Οι ευρωπαϊκές αρχές είναι ισχυρότερες».
Σχετικά με το ιταλικό δημοψήφισμα ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε: «Μας άγγιξε όλους το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος, αλλά ήταν ένα δημοψήφισμα για το ιταλικό συντάγμα. Ο κ. Ρέντσι επέλεξε να παραιτηθεί. Θέλω να πω ότι ήταν ένας πολύ σημαντικός και καλός πρωθυπουργός, ο οποίος ηγήθηκε σημαντικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα του, σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Και τώρα έχω εμπιστοσύνη στις ιταλικές αρχές- είμαι βέβαιος ότι είναι καλά εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Η Ιταλία είναι μια σταθερή χώρα στην οποία μπορούμε πραγματικά να στηριχτούμε».
Και σημείωσε: «Είμαι πολύ σίγουρος για την ικανότητα της Ευρωζώνης να αντισταθεί σε όλα τα είδη των κραδασμών. Νομίζω ότι τώρα έχουμε ένα πολύ σταθερό σύστημα, μια σταθερή διακυβέρνηση, μια ισχυρή τραπεζική ένωση. Γνωρίζω επίσης ότι πρέπει να ενισχυθεί η Ευρωζώνη και γι ‘αυτό είμαι επίσης υπέρ μιας συγκεντρωτικής δημοσιονομικής πολιτικής η οποία είναι πλέον θετική για τη διατήρηση της ανάπτυξης και είμαι επίσης ευνοϊκός για μια ισχυρότερη διακυβέρνηση σε Ευρωζώνη και δημοσιονομική ικανότητα. Δεν χρειαζόμαστε λιγότερη Ευρωζώνη. Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη».