Ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθούν κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και τη λήξη του προγράμματος, άφησε ο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε για τα πλεονάσματα πως «ο χάρτης της πορείας τώρα είναι το μνημόνιο. Μετά το 2018 δεν είμαστε εντός προγράμματος και τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε». Όσον αφορά δε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι στα εργασιακά «χρειάζονται κάποιες μεταρρυθμίσεις εντός του προγράμματος. Η Κομισιόν είναι προσηλωμένη στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Η αγορά εργασίας πρέπει να είναι ευέλικτη, αλλά και οι εργαζόμενοι να έχουν διαπραγματευτική ισχύ. Χρειάζεται ο κοινωνικός διάλογος, που αυτό σημαίνει συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε, ωστόσο, ότι αποτελεί προϋπόθεση μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) αυτήν την εβδομάδα (πριν από το Eurogroup της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου) με όλους τους θεσμούς, προκειμένου στη συνέχεια και οι εταίροι να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος. «Εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει να καταλήξουμε σε συνολική συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, πριν από το τέλος του 2016», δήλωσε.

Αποσαφήνισε, επίσης, ότι το staff level agreement πρέπει να συμπεριλαμβάνει το ΔΝΤ. «Δεν υπάρχουν στεγανά ούτε διαχωρισμοί. Αυτό είναι απολύτως σαφές. Δεν θα υπάρξει ούτε ρήγμα, ούτε διαχωρισμός. Δεν ξεχωρίζω το ΔΝΤ από την Ευρώπη και πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες της Γερμανίας. Το ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικός εταίρος για την Ελλάδα και τους πιστωτές. Είναι η ασφάλεια, το ενέχυρο», επεσήμανε ο κ. Μοσκοβισί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025