Στην Αθήνα ο Πιέρ Μοσκοβισί βρίσκεται σήμερα, πέντε μέρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία όπως ξεκαθάρισε χθες ο πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν θα υπάρξει συμφωνία.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, χθες το βράδυ υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του κοινοτικού επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί και του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Γ. Ντάισελμπλουμ φέρεται να μετέφερε στον Ευρωπαίο επίτροπο ότι το «παράθυρο» της 20ης Φεβρουαρίου δεν έχει χαθεί.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις έφτασε στις 8:45 στο υπουργείο Οικονομικών, όπου έχει συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
«Πιο κοντά σε συμφωνία. Η 20ή Φεβρουαρίου είναι σημαντική ημερομηνία για τη διαπραγμάτευση», δήλωσε εισερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών.
Όπως τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και υπάρχουν ορισμένα μικρά βήματα ακόμη που πρέπει να γίνουν για να υπάρξει συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση.
Είμαι σίγουρος και ελπίζω ότι θα βρούμε την καλύτερη λύση για την Ελλάδα, δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε ότι είχε μια δημιουργική συνάντηση με τον υπουργό, ενώ έχει γίνει και μια προετοιμασία με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εξετάζει τις παραμέτρους.
«Αίσθησή μου είναι πως χρειαζόμαστε μια δυνατή Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Η οικονομία πάει καλά και οι προβλέψεις μας είναι ότι θα πάει καλύτερα. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις, αλλά όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος» προσέθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
«Ως επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχετε συμβάλει τα μέγιστα για υπεράσπιση της ενότητας της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της. Η δράση σας πολύ θετική για τη χώρα μου. Η διακινδύνευση της θέσης της Ελλάδας εντός ευρώ είναι διακινδύνευση της ίδιας της ευρώ ζώνης. Ασκείται λοιπόν στον ανώτατο βαθμό τα καθήκοντά σας», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος απονέμοντας στον Πιέρ Μοσκοβισί το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα.
«Είναι αδιανόητο να φανταστούμε την Ελλάδα εκτός της καρδιάς της ευρωζώνης», απάντησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και συμπλήρωσε ότι, «αυτή τη μάχη που διεξάγω εδώ και χρόνια θα συνεχίσω να την δίνω. Η Ελλάδα είναι σαν τον φοίνικα, επιδεικνύει πάντα το θάρρος με τους ηγέτες της. Θα ρίχνω λοιπόν πάντα γέφυρες με τις Βρυξέλλες αλλά θα είμαι ένας φίλος απαιτητικός».
Στη συνέχεια θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό (11:00) και τον Κυριάκο Μητσοτάκη (12:30), στους οποίους προβλέπεται να επισημάνει ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα. Παράλληλα, ο Μοσκοβισί αναλαμβάνει το ρόλο του διαμεσολαβητή Αθήνας και δανειστών, χωρίς να κομίζει μαζί του τα τεχνικά κλιμάκια, την ώρα που το χάσμα μεταξύ των δεύτερων παραμένει, ενώ η Κυβέρνηση επιδιώκει πολιτική συμφωνία – πακέτο, όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Οι δανειστές ωστόσο, ζητούν από την Ελλάδα να λάβει μέτρα υψηλού πολιτικού κόστους και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει ότι δεν θα γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις του ΔΝΤ και των ακραίων δανειστών.
Το τοπίο με τα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις που ζητούν οι τέσσερις θεσμοί αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά την πρωινή συνάντηση Τσακαλώτου – Μοσκοβισί, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι 1,8 δισ. θα έρθει από φόρους -κυρίως από τη μείωση της έκπτωσης φόρου των μισθωτών και συνταξιούχων που οδηγεί σε μείωση του αφορολόγητου ορίου- και το υπόλοιπο 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις.
Εφόσον η κυβέρνηση συναινέσει στο κείμενο της συμφωνίας που κομίζει ο Μοσκοβισί, τότε ίσως προλάβει να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να αναμένει έκτακτο Eurogroup -πριν ή μετά τις 9 Μαρτίου- για την είσοδο των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Από την πλευρά του, ο Ευκλ. Τσακαλώτος θα προτάξει τη νέα επιτυχία του προϋπολογισμού ο οποίος ξεκίνησε το 2017 έχοντας πετύχει πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ εξαιτίας της υπεραπόδοσης των φορολογικών εσόδων.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,041 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 325 εκατ. ευρώ ή 8,7% έναντι του στόχου (3,716 δισ. ευρώ) ενώ οι δαπάνες του διαμορφώθηκαν στα 3,326 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 137 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3,462 δισ. ευρώ).
Στις Βρυξέλλες, τώρα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η σημερινή επίσκεψη του Γάλλου επιτρόπου έχει πολιτικό χαρακτήρα και δεν συνδέεται με την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα.
Ως προς την επιστροφή του κουαρτέτου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είπε ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία.
«Εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, από κοινού με όλους τους εταίρους, προκειμένου η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να ανακάμπτει» πρόσθεσε η Ανίτα Μπράινχαρντ, συμπληρώνοντας: «Πρόκειται για πολύ κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία πρέπει να επιλέξουμε εάν θα οικοδομήσουμε στην πρόοδο ή θα την υπονομεύσουμε».
Τα 5 μέτρα που φέρνει ο Μοσκοβισί στις αποσκευές του
Επέκταση του φόρου πολυτελείας 10% σε όλα τα δερμάτινα είδη εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ως ένα από τα παραμετρικά μέτρα με τα οποία θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018.
Εταίροι και ΔΝΤ, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, έχουν υπολογίσει στα 700 εκατ. ευρώ αυτή την τρύπα και περιμένουν τις ελληνικές προτάσεις για το πως θα καλυφθεί, διαφορετικά η Αθήνα δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έδωσε μάχη στις τηλεδιασκέψεις που είχε με τους δανειστές προκειμένου η μείωση στο αφορολόγητο να μην τρέξει νωρίτερα από το 2018, αλλά το μέτρο να μπει σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι το «πακέτο» μέτρων του 2018 θα είναι ελαφρύτερο. Ακόμη και αν το αφορολόγητο απουσιάζει από την πρώτη «συνταγή» των μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, η τελευταία θα παραμείνει επιβαρυντική εξαιτίας:
1. Της επιβολής του φόρου πολυτελείας 10%, που όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», εξετάζει το οικονομικό επιτελείο σε όλα ανεξαιρέτως τα δερμάτινα είδη και τεχνουργήματα (παπούτσια, τσάντες, σακίδια κ.α.) και όχι σε περιορισμένα όπως ισχύει σήμερα.
2. Του σεναρίου για αύξηση του φόρου πολυτελείας για αυτοκίνητα κ.λπ., πλην όμως ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί λόγω του περιορισμένου δημοσιονομικού αποτελέσματος.
3. Της κατάργησης των τελευταία φοροαπαλλαγών που επέζησαν από τα δύο προηγούμενα μνημόνια, όπως κατάργηση της εναπομείνασας έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες.
4. Της κατάργησης της έκπτωσης 1,5% από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων.
5. Των νέων περικοπών που προτείνεται να γίνουν στις αμυντικές δαπάνες ή στα κονδύλια των υπουργείων μέσω της διαδικασίας επανεξέτασης των δαπανών που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα αγγίξει ακόμη και τις επιχορηγήσεις προς τον ΕΟΠΥΥ.