Τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά του κορονοϊού βρίσκονται σε νοσοκομεία της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η χώρα μας είναι σε θέση να χορηγεί από τις πρώτες τα σκευάσματα αυτά. Όμως τόνισε, ότι δεν είναι πανάκεια και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον εμβολιασμό.
Η πρώτη παρτίδα του φαρμάκου των εταιρειών Regeneron-Roche κατά της Covid-19, 2.000 δόσεων, θα διανεμηθεί στα πανεπιστημιακά και τα νοσοκομεία της πρώτης γραμμής στη μάχη κατά της πανδημίας, με έμφαση στις Υγειονομικές Περιφέρειες που έχουν στην ευθύνη τους περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο».
Κρούσματα σήμερα: Στα ύψη και πάλι – Εκτιμήσεις
Εμβόλιο – Κορονοϊός: Πόσο καιρό μετά την δεύτερη δόση αυξάνεται ο κίνδυνος λοίμωξης
Έρευνα: Πώς αυξάνεται ο κίνδυνος κατάθλιψης με τη χρήση social media;
Για τη χορήγησή τους, το «πράσινο φως» θα δίνει μια 5μελής Επιτροπή ειδικών επιστημόνων, η οποία θα εξετάζει τα αιτήματα των νοσοκομείων και θα δίνει την έγκριση εντός 24 ωρών, εφόσον ο ασθενής πληροί τα κριτήρια.
Υπενθυμίζεται ότι θα χορηγούνται μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, τόσο για τους ασθενείς που αντιμετωπίζονται στην κοινότητα όσο και για νοσηλευόμενους ασθενείς. Τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται ενδοφλέβια. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς που δεν νοσηλεύονται, θα επισκέπτονται το νοσοκομείο για την έγχυση του φαρμάκου και στη συνέχεια θα επιστρέφουν σπίτι τους. Στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου.
Οι κατηγορίες σε προτεραιότητα για τη χορήγηση των μονοκλωνικών είναι: όσοι έχουν χαμηλή ανοσολογική απόκριση όπως οι ογκολογικοί ασθενείς και οι ανοσοκατασταλμένοι, όσοι έχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης όπως οι πάσχοντες από χρόνια υποκείμενα νοσήματα και οι έγκυες στο τρίτο τρίμηνο της κύησης.