: Διαβάστε στο iPaidia.gr τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι για τη σωστή επιλογή των και των βάσει των κλίσεών τους και των επιθυμιών τους αλλά και των περιορισμών που προκύπτουν τη φετινή χρονιά.

Ελπίδα Οικονομίδη-

Μία από τις πιο ιδιαίτερες χρονιές, είναι η φετινή για τους υποψηφίους, με τα όσα ήταν γνωστά μέχρι πέρσι να ανατρέπονται  και να αλλάζει ο τρόπος συμπλήρωσης του δελτίου για το σύνολο των υποψηφίων.

Οι αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη, στις μετεγγραφές, η κοινή ομάδα σχολών και το γεγονός ότι πλέον λόγω της , οι υποψήφιοι θα έχουν περιορισμένες επιλογές, εάν δεν πληρούν τα νέα ακαδημαϊκά κριτήρια οδηγούν σε μία διαφορετική φιλοσοφία συμπλήρωσης του δελτίου.

Ποιά είναι τα πέντε βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι:

 

1. Το πρώτο βήμα είναι ο υποψήφιος να διαβάσει με προσοχή τις επιλογές που του παρέχονται στο Οι μισοί και πλέον μαθητές ξεκινούν να δηλώνουν χωρίς να έχουν διαβάσει όλες τις επιλογές τους. Για κάθε τομέα υπάρχουν συγκεκριμένες επιλογές , για τις οποίες είναι αναγκαίο οι υποψήφιοι να συλλέξουν πληροφορίες (μέσω  διαδικτύου, οδηγών σπουδών, ιστοσελίδων τμημάτων και εφαρμογών). Οι πληροφορίες είναι αναγκαίες ώστε να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος το πρόγραμμα σπουδών, τη φύση των μαθημάτων που θα κληθεί να διδαχθεί στο Πανεπιστήμιο αλλά και την επιστήμη, με την οποία θα ασχοληθεί.

2. Οι βάσεις της προηγούμενης χρονιάς ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να επηρεάσουν την δήλωση των προτιμήσεών του και οι λόγοι είναι πολλοί. Αρχικά, την περσινή χρονιά τα μόρια υπολογίζονταν με διαφορετικό τρόπο (χωρίς ). Την περσινή χρονιά οι υποψήφιοι των πανελλαδικών είχαν ήδη ολοκληρώσει την ύλη όταν αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, σε αντίθεση με τη φετινή που η μελέτη των υποψηφίων στιγματίστηκε από το 8μηνο lockdown Τέλος, οι διαμορφώνονται από την ζήτηση και τα μόρια των μαθητών, οπότε κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τον αστάθμητο παράγοντα του τι έχει ο καθένας στο μυαλό του να δηλώσει και με ποια σειρά. Ιδίως φέτος που για χιλιάδες υποψηφίους, οι επιλογές περιορίζονται λόγω ΕΒΕ, είναι δύσκολο να γίνει σωστή εκτίμηση για την πορεία των φετινών βάσεων. Η καλύτερη πρακτική είναι η μελέτη της πορείας των βάσεων κατά την τελευταία τριετία για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα.

3. Προσοχή στις σχολές με ίδιο όνομα αλλά διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα. Ενώ οι περισσότερες σχολές με το ίδιο όνομα έχουν και τις ίδιες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, υπάρχουν σχολές (κυρίως οι Μηχανικοί), οι οποίες είναι 2 ταχυτήτων, δηλαδή από τη μια τα Πολυτεχνεία και από την άλλη τα πρώην ΤΕΙ που μετεξελίχθηκαν σε , και δεν έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα, κυρίως όσον αφορά τις μελέτες.

4. Κατά την δήλωση σχολών, ο υποψήφιος θα πρέπει να συμβουλεύεται τις αντιστοιχίες των μετεγγραφών, γιατί υπάρχει η δυνατότητα, σε περίπτωση που περάσει σε μια άλλη πόλη από αυτήν που ήθελε, να μεταφερθείς μέσω της διαδικασίας των μετεγγραφών. Και εδώ απαιτείται προσοχή. Υπάρχουν σχολές με ίδιο όνομα αλλά χωρίς δυνατότητα μετεγγραφής. Παράδειγμα στο 2ο και στο 4ο πεδίο, τα τμήματα Πληροφορικής δεν είναι όλα αντίστοιχα μεταξύ τους αλλά τα νέα τμήματα (Καστοριά, Καβάλα, Άρτα) είναι μόνο μεταξύ τους αντίστοιχα.

5. Το σημαντικότερο βήμα… Η τελική επιλογή πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά σε αυτό που αρέσει στον κάθε υποψήφιο τη δεδομένη στιγμή. . Σε αυτό που, εφόσον έψαξε καλά, θεωρεί ότι είναι πιο κοντά σε εκείνον και ότι θα ήταν μια καλή αφετηρία για να ξεκινήσει το ταξίδι σου στο χώρο των επαγγελμάτων. Με την τεράστια ταχύτητα αλλαγών στον εργασιακό τομέα και την εξέλιξη της τεχνολογίας, η αγορά εργασίας μεταβάλλεται με πολύ ταχείς ρυθμούς, όπως αντίστοιχα και οι επιλογές για συνέχιση των σπουδών μετά την λήψη του πτυχίου.