– Με βάδισμα σε κινούμενη άμμο μοιάζει φέτος η συμπλήρωση των των υποψηφίων για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, καθώς περιλαμβάνει ένα νέο Ιδρυμα (το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) αλλά και σειρά τμημάτων, κυρίως τεχνολογικού χαρακτήρα, που είναι πιθανό τις επόμενες χρονιές να αλλάξουν φυσιογνωμία.


Η διαγωνιστική διαδικασία τις επόμενες ημέρες συνεχίζεται με τις ηλεκτρονικές υποβολές των Δελτίων των υποψηφίων για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ (στη διεύθυνση exams.it.minedu.gov.gr), ενώ μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. πρέπει να ολοκληρωθεί ώς τη Δευτέρα 16 Ιουλίου.
Οπως είναι γνωστό, οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν θα απευθυνθούν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Οπως εξηγεί ο εκπαιδευτικός Αντώνης Φλωρόπουλος και διευθυντής των φροντιστηρίων «Ομόκεντρο» τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ένας υποψήφιος είναι τα παρακάτω:
– Να πάρει από το Λύκειο που αποφοίτησε τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) για τη συμμετοχή του στη διαδικασία.
– Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορεί να επισκέπτεται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετάει το Δελτίο του και σε πρώτο στάδιο να κάνει κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση). Στη συνέχεια θα μπορεί να τροποποιεί το «Προσωρινό» Δελτίο του όσες φορές θέλει, χωρίς όμως να κάνει «οριστικοποίησή» του. Οταν τελικά κάνει οριστικοποίηση δεν πρέπει να ξεχάσει να κρατήσει αντίγραφο.

– Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα παρακάτω: το οριστικοποιείται και υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Μέσα στην προθεσμία δηλαδή μέχρι τη Δευτέρα 16 Ιουλίου, εφόσον κάποιος υποψήφιος μετανιώσει και θέλει να τροποποιήσει το Δελτίο του, απευθύνεται στο Λύκειό του, ακυρώνει το παλαιό Μηχανογραφικό και συντάσσει καινούργιο. Μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα γίνεται δεκτή καμία αλλαγή.
– Αν ανήκει ο ενδιαφερόμενος σε κάποια «ειδική κατηγόρια» πρέπει να έχει έτοιμα τα απαραίτητα δικαιολογητικά με ημερομηνία όχι μεταγενέστερη από την ημερομηνία υποβολής του Μηχανογραφικού. Τα δικαιολογητικά θα τα καταθέσει στη σχολή επιτυχίας του. Αν είναι ελλιπή ή ψευδή, θα διαγραφεί και θα τιμωρηθεί με αποκλεισμό από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις για δύο χρόνια.
– Η σειρά προτίμησης και μόνο αυτή, σε συνδυασμό με τα μόρια που συγκεντρώνει, θα καθορίσει τη σχολή όπου θα εισαχθεί κάθε ενδιαφερόμενος.
Θέτουμε τον αριθμό 1 στη σχολή που προτιμάμε από το σύνολο των σχολών 2 επιστημονικών πεδίων (μπορούμε να επιλέξουμε το πολύ 2 επιστημονικά πεδία). Θέτουμε τον αριθμό 2 στην επόμενη σχολή όπου θέλουμε να εισαχθούμε, αν τα μόριά μας δεν επαρκούν για την πρώτη μας επιλογή. Ομοίως συνεχίζουμε θέτοντας τους αριθμούς 3, 4, 5… στις επόμενες προτιμήσεις μας. Προσέχουμε η αρίθμηση να είναι συνεχής χωρίς επαναλήψεις ή παραλείψεις αριθμών.

Σφάλματα. Πολλοί υποψήφιοι πιστεύουν ότι αν δηλώσουν κάποια σχολή με καλύτερη σειρά προτίμησης θα κάνουν την εισαγωγή τους ευκολότερη. Αυτό είναι λάθος. Αν ένας υποψήφιος δηλώσει μια σχολή πρώτη και πάρει π.χ. 13.000 μόρια και κάποιος άλλος την ίδια σχολή τελευταία και πάρει 13.001 μόρια και δεν έχει καταφέρει να εισαχθεί σε άλλη, τότε αυτός που συγκέντρωσε έστω και 1 μόριο περισσότερο θα εισαχθεί και ας είναι η τελευταία του προτίμηση.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας προηγείται αυτός που έχει τον μεγαλύτερο Γενικό Βαθμό Πρόσβασης. Αν και πάλι υπάρξει ισοβαθμία, λαμβάνονται υπόψη τα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας. Και μόνο αν υπάρξει τελική ισοβαθμία εισάγονται όσοι ισοβαθμούν. Ειδικά για τις στρατιωτικές σχολές, σε περίπτωση ισοβαθμίας, λαμβάνεται ως τρίτο κριτήριο η σειρά προτίμησης.
– Πολλοί υποψήφιοι δηλώνουν τις κοιτάζοντας μόνο τα μόρια της περασμένης χρονιάς, αρχίζοντας από την πιο υψηλόβαθμη, με φθίνουσα σειρά χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το πόσο τους ενδιαφέρει η σχολή.
Αν αυτό ήταν σωστό, θα τοποθετούσαμε τις σχολές με φθίνουσα σειρά και όλα τα Μηχανογραφικά θα ήταν ομοιότυπα. Οταν δηλώνουμε τις προτιμήσεις, θα λαμβάνουμε υπόψη μόνο το πόσο μας ενδιαφέρει κάποια σχολή και όχι τα μόρια που χρειαζόταν πέρυσι.
Μια σχολή με χαμηλότερα μόρια, για πολλούς μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από μια άλλη με υψηλότερα μόρια.
Στην πιθανή απορία κάποιων ότι δηλώνοντας κάποια σχολή που απαιτεί λιγότερα μόρια αποκλείουμε μια άλλη με υψηλότερα, η απάντηση είναι: Μπαίνεις εκεί όπου πραγματικά επιθυμείς και συνειδητά αποκλείεις κάποια που δεν σου αρέσει, άσχετα με τα μόρια που έχεις. Η συμβουλή προς τους υποψηφίους, έτσι, είναι να δουν τις βάσεις μετά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, απλά και μόνο για να προβλέψουν σε ποιες σχολές έχουν ελπίδα να εισαχθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025