Η υφυπουργός είπε ότι με το νομοσχέδιο τροποποιείται το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών δομών. «Αλλάζουμε αυτό που γινόταν στις δομές.
Στην ενδυνάμωση του πλαισίου προστασίας από την κακοποίηση ηλικιωμένων ή ΑμέΑ σε δομές, σε συμμετρία με τις πρόσφατες αλλαγές για την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης, στοχεύουν διατάξεις που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά», όπως εξήγησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας νωρίτερα στην επιτροπή που επεξεργάστηκε τις νέες διατάξεις.
«Επεκτείνουμε τον ορισμό της κακοποίησης και για τους ευάλωτους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι στη τρίτη ηλικία και διαβιούν σε κλειστές δομές, αλλά και για τα άτομα με αναπηρία. Επίσης, επεκτείνουμε την υποχρέωση υπεύθυνου προστασίας και στις δομές αυτές. Δηλαδή, σε κάθε δομή, όχι μόνο που φιλοξενεί ή φροντίζει παιδιά αλλά και που φιλοξενεί ή φροντίζει ηλικιωμένο ή άτομο με αναπηρία, θα πρέπει να υπάρχει από εδώ και στο εξής ένας υπεύθυνος προστασίας, ο οποίος θα συλλέγει την πληροφορία αυτή, την τυχόν πληροφορία, είτε από τους ίδιους είτε από συγγενείς τους είτε από τρίτους, για κακοποίηση και θα την καταγράφει κεντρικά, αλλά και θα την περνά στις αρμόδιες αρχές, έτσι ώστε να σπάσουμε τον φόβο που υπάρχει μεταξύ των συμπολιτών μας να μιλήσουν στις αρμόδιες αρχές», ανέφερε η κυρία Μιχαηλίδου.
Ανέφερε επίσης ότι «με το νομοσχέδιο, επεκτείνεται και ο κατάλογος των αδικημάτων, σύμφωνα με τα οποία κάποιος δεν μπορεί να εργαστεί, είτε έχοντας ο ίδιος εκτελέσει ποινή είτε έχοντας ο ίδιος κατηγορηθεί, σε σχέση είτε με παιδιά είτε με άτομα με αναπηρία είτε με ηλικιωμένους».
«Έτσι, προσθέτουμε ποινικά αδικήματα, που αφορούν εγκλήματα βλάβης και διακινδύνευσης της ζωής του ανθρώπου, εγκλήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας, την επικίνδυνη βαριά και θανατηφόρα σωματική βλάβη, τη σωματική βλάβη αδύναμων ανθρώπων και την αρπαγή ανηλίκων», υπογράμμισε η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Η υφυπουργός είπε ότι με το νομοσχέδιο τροποποιείται το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών δομών. «Αλλάζουμε αυτό που γινόταν στις δομές. Τι γινόταν; Αν λειτουργούσε φορέας χωρίς άδεια, δεν υπήρχε αυτόματα κάποια κύρωση γι’ αυτό. Κύρωση υπήρχε μόνο εάν έβγαινε απόφαση διακοπής λειτουργίας και ο φορέας δεν το τηρούσε. Τι κάνουμε και τι αλλάζουμε τώρα;
Όποιος λειτουργεί χωρίς άδεια, αυτόματα λαμβάνει μία κύρωση ένα πρόστιμο 60.000 ευρώ και αν δεν συμμορφωθεί με την απόφαση διακοπής λειτουργίας, τότε υπάρχει φυλάκισή του. Δυστυχώς, έχουμε δει πολλά συμβάντα τα τελευταία χρόνια και ίσως, ακόμα περισσότερο, λόγω της πανδημίας και του εγκλεισμού», εξήγησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και προσέθεσε ότι με το νομοσχέδιο, δίνεται επίσης η δυνατότητα στο υπουργείο να ανακαλέσει άδεια φορέα κοινωνικής προστασίας, όταν αυτό χρειάζεται, δηλαδή, να συνεπικουρήσει στην Περιφέρεια, αλλά και να κάνει προσωρινή αλλαγή διοικητικού συμβουλίου, έτσι ώστε άμεσα να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους, αυτούς που είναι μέσα στις δομές.