Tι αναμένεται να γίνει με το «επίδομα προσωπικής διαφοράς» – Ανακοινώσεις πιθανότατα ακόμη και εντός της ημέρας στη συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματίσει να δώσει σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στην Κοζάνη.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ο κ. Μητσοτάκης «γκάζωσε» τους αρμόδιους υπουργούς να τρέξουν με τους υπηρεσιακούς παράγοντες τους αριθμούς, ώστε να ανακοινωθεί το πακέτο ενίσχυσης των συνταξιούχων, και μέσα σε αυτό να εντάξουν όσους μπορούν περισσότερους από τους δικαιούχους.
Τι αλλάζει στο επίδομα επικινδυνότητας
Και αυτό δεν είναι το μόνο που σχεδιάζει ο πρωθυπουργός ώστε να στηριχθούν κυρίως οι ευάλωτοι από τον δημοσιονομικό χώρο που έχει δημιουργηθεί.
Το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού είναι το δεύτερο που πρέπει να κλείσει τις επόμενες ημέρες. Οι πληροφορίες συγκλίνουν σε ένα ποσό από 770-800 ευρώ, με τη δέσμευση προς τις επιχειρήσεις μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, αμέσως μετά τις εκλογές.
Παράλληλα, ήδη ετοιμάζεται η πρόταση για τις αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ώστε να έχουν ληφθεί μέτρα, πριν δημιουργηθεί στην κοινωνία η αίσθηση ότι έρχεται τσουνάμι πλειστηριασμών.
Εξάλλου, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι υπάρχει χρόνος, καθώς η απόφαση δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί και γίνονται προσπάθειες να εξεταστούν οι παράμετροί της, ώστε να στηριχθούν και οι συνεπείς δανειολήπτες.
Ο πρωθυπουργός πάντως, βλέποντας τις εκτιμήσεις που κάνουν για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας τόσο για το 2023 όσο και για το 2024, σκέπτεται να προχωρήσει σε παροχές που ναι μεν δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την επενδυτική βαθμίδα, αλλά και θα αποσυμπιέσουν την αίσθηση της ασφυξίας στην κοινωνία και την αγορά.
Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης και σε αυτήν του την περιοδεία ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μπει σε λογικές… πλειοδοσίας παροχών, καθώς το δικό του αφήγημα βασίζεται στο δίλημμα μιας σοβαρής κυβέρνησης, που ό,τι υπόσχεται το κάνει πράξη, απέναντι σε έναν Τσίπρα που εξακολουθεί να λαϊκίζει και να υπόσχεται στους πάντες τα πάντα. Για αυτό και το σχέδιο για την ανάδειξη της απουσίας του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες μέτρων στήριξης των πολιτών θα ενταχθεί στο κυβερνητικό αφήγημα.
Σε ό,τι αφορά την ημερομηνία των εκλογών, όλο και συγκλίνουν οι θέσεις και οι εισηγήσεις για διάλυση της Βουλής στις 10 Μαρτίου και να στηθούν οι κάλπες στις 9 Απριλίου.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει να του καταγράψουν τις νομοθετικές εκκρεμότητες, ώστε να δει αν προλαβαίνει να τις κλείσει μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Πάντως, πλέον τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, για αυτό και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός του Φεβρουαρίου, σε συνάρτηση, βέβαια, και με το κλείσιμο των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων.