Η μετάβαση σε ένα «απόλυτα ψηφιοποιημένο περιβάλλον», το οποίο θα συμβάλει «στο βασικό στόχο κάθε εθνικού συστήματος ασύλου, την ταχεία αλλά και ποιοτική εξέταση όλων των αιτημάτων ασύλου» αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως επισήμανε ο υπουργός, , κατά τη διάρκεια συνεδρίου.

Μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσαν η Εθνική Σχολή Δικαστών και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EUAA), ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στα διδάγματα της πανδημικής και μεταναστευτικής κρίσης, που ανέδειξαν τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών στη διαχείριση του συστήματος ασύλου.

«Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος, καθιερώνοντας με τη συνδρομή του EUAA το θεσμό της εξ αποστάσεως συνέντευξης, αλλά και της εξ αποστάσεως διενέργειας διοικητικών ενεργειών. Ο στόχος μας είναι η μετάβαση σε ένα απόλυτα ψηφιοποιημένο περιβάλλον, το οποίο θα συμβάλει στο βασικό στόχο κάθε εθνικού συστήματος ασύλου, την ταχεία αλλά και ποιοτική εξέταση όλων των αιτημάτων ασύλου», ανέφερε, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου.

Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι «το ευρωπαϊκό καθεστώς προστασίας αποτελεί τη μόνη απάντηση στην κριτική που δέχεται η Ένωση ως προς τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά».

Τέλος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργοποίηση της Οδηγίας Προσωρινής Προστασίας για τους Ουκρανούς επισημαίνοντας ότι «η ΕΕ έκανε ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση, αυτή της δημιουργίας ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Προστασίας. Ο Κοινός Ευρωπαϊκός Χώρος Προστασίας, πάγια θέση της Ελλάδας στην υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, αποτελεί τη λογική απόρροια ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025