Μαχητικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στην κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, δίνοντας στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκέλα Μέρκελ (με την οποία συναντάται μεθαύριο στο Βερολίνο) μια πρόγευση για τις θέσεις που θα υποστηρίξει.

Ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι δεν υιοθετεί τη θέση των γερμανικών «γερακιών» ότι η επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και -κυρίως- η άνοδος του πληθωρισμού στην περιοχή στο 1,8% τον Ιανουάριο, δηλαδή σε επίπεδα συμβατά με τον στόχο της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών, δικαιολογούν σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Υπογράμμισε ότι θεωρεί την άνοδο του πληθωρισμού συγκυριακή, καθώς οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου, πολλώ δε μάλλον επειδή η πορεία του δομικού τιμαρίθμου (που παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,9%) δεν παραπέμπει σε επικίνδυνη διάχυση των πληθωριστικών πιέσεων στην πραγματική οικονομία: Οσο για τη βελτίωση των αναπτυξιακών επιδόσεων της Ευρωζώνης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ παρατήρησε ότι «η ανεργία παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα, η αύξηση της παραγωγικότητας είναι ασθενής και τα ρίσκα έχουν αυξηθεί, κάτι που σημαίνει ότι η συνεχιζόμενη στήριξη (της οικονομίας) από τη νομισματική πολιτική είναι απαραίτητη».

Το μήνυμα που προκύπτει είναι ότι ο ρυθμός εκτύπωσης χρήματος θα επιβραδυνθεί μεν στα 60 δισ. ευρώ τον Απρίλιο (από 80 δισ. ευρώ σήμερα), όπως έχει προαναγγείλει ο Ντράγκι, αλλά το πρόγραμμα θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, χωρίς να διαφαίνεται tapering (περιστολή) στον ορίζοντα. Και με δεδομένο ότι για να αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια του ευρώ από τα υφιστάμενα μηδενικά/αρνητικά επίπεδα (που πλήττουν τον Γερμανό αποταμιευτή με φόντο και την άνοδο του πληθωρισμού) πρέπει πρώτα να… σβήσουν τα πιεστήρια, ούτε αυτό διαφαίνεται στο ορατό μέλλον.

Ευρώ
Ο κ. Ντράγκι απάντησε επίσης και στις αιτιάσεις της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ (δια στόματος του στενού συμβούλου του προέδρου Τραμπ Πίτερ Ναβάρο) περί χειραγώγησης του ευρώ, οι οποίες πάντως απευθύνονταν στο Βερολίνο (έδρα της γερμανικής κυβέρνησης) και όχι στη Φρανκφούρτη (έδρα της ΕΚΤ). «Η ΕΚΤ και η Γερμανία δεν χειραγωγούν το ευρώ. Η νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη αντανακλά τα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη της περιοχής και όχι μια επιθυμία για ασθενές ευρώ… Η Ενιαία Αγορά δεν θα άντεχε μια αλυσίδα ανταγωνιστικών υποτιμήσεων», κατέληξε. Δεν παρέλειψε επίσης να επικρίνει τον Τραμπ για την πρόθεσή του να χαλαρώσει τον κλοιό εποπτείας στις τράπεζες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή».

Σόιμπλε
Στις επικρίσεις του Ναβάρο απάντησε μέσα στο Σαββατοκύριακο και ο βασικός αποδέκτης τους, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος όμως έστρεψε τα βέλη προς τον κ. Ντράγκι, λέγοντας ότι η ΕΚΤ ευθύνεται για το ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ είναι υπερβολικά χαμηλή για την ανταγωνιστική θέση της Γερμανίας» (αυτό δηλαδή που υποστηρίζει ο κ. Ναβάρο). «Εγώ προειδοποίησα τον κ. Ντράγκι ότι με την πολιτική του θα εκτόξευε στα ύψη το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας (που έφτασε στο 9% του ΑΕΠ το 2016). Δεν θέλω να επικρίνομαι για τις συνέπειες της πολιτικης αυτής», είπε χαρακτηριστικά. Παρά την «γκρίνια», πάντως, είναι γεγονός ότι το Βερολίνο έχει δρέψει σημαντικότατα οικονομικά οφέλη από την πολιτική του κ. Ντράγκι, που δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών της χώρας κατά 5,2% τον Δεκέμβριο (ρεκόρ δυόμισι ετών). Παρότι ο εν λόγω δείκτης εμφανίζει έντονη μεταβλητότητα από μήνα σε μήνα, εντούτοις οι αναλυτές εκτιμούν ότι προοιωνίζεται περαιτέρω επιτάχυνση της γερμανικής «ατμομηχανής» φέτος, σε πείσμα του Brexit, του Τραμπ και της πολιτικής αβεβαιότητας, εντός και εκτός γερμανικών συνόρων.

Απώλειες στην Ευρώπη
Η αβεβαιότητα αυτή οδήγησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρηια «στο κόκκινο» και προκάλεσε ρευστοποιήσεις στα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης αλλά και στα γαλλικά ομόλογα, γεγονός που συνδέεται με την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας της Μαρίν Λεπέν. Το ευρώ κατέγραψε ημερήσιες απώλειες 0,5% έναντι του δολαρίου και διαπραγματευόταν αργά χθες το βράδυ στο 1,0740 ευρώ, ενώ σταθεροποιητικά κινούνταν λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης οι δείκτες στη Wall Street.

«Δεν αποτελεί πανάκεια για τις τράπεζες η δημιουργία bad bank»

Θέση και στον διάλογο που έχει ανοίξει περί της δημιουργίας «bad bank» (σε επίπεδο Ε.Ε. ή σε εθνικό επίπεδο) πήρε ο κ. Ντράγκι, σημειώνοντας ότι το θέμα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και δεν αποτελεί πανάκεια για τη διαχείριση των επισφαλών δανείων των τραπεζών της Ευρωζώνης. Τα σχόλιά του συνέπεσαν με την έναρξη της αύξησης κεφαλαίου-μαμούθ των 13 δισ. ευρώ της μεγαλύτερης τράπεζας της πατρίδας του Ιταλίας Unicredit, που αποσκοπεί ακριβώς στην εξυγίανση του ισολογισμού της. Η ΑΜΚ θα διαρκέσει έως τις 10 Μαρτίου. Στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης που υλοποιεί η τράπεζα, εξάλλου, η Unicredit κατέληξε σε συμφωνία με τα συνδικάτα για περικοπή 3.900 θέσεων εργασίας στην Ιταλία, ως μέρος του σχεδίου για μείωση 14.000 θέσεων εργασίας σε επίπεδο ομίλου έως το 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025