Την απερίφραστη καταδίκη για την «παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», την αλληλεγγύη της σε όλους αυτούς που υποφέρουν και υποστήριξη στην Ουκρανία εξέφρασε, εκ νέου, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.
Όπως ανέφερε εισαγωγικά η κ. Μετσόλα, το 8ο Φόρουμ για τη Συνοχή λαμβάνει μέρος σε μία δύσκολη περίοδο για την ευρωπαϊκή δημοκρατία.
«Το ευρωπαϊκό εγχείρημά μας, η ευρωπαϊκή δύναμή μας αναπτύσσεται από τη συνοχή της ευρωπαϊκής φιλοδοξίας μας για όλες τις περιφέρειες που μαζί συνθέτουν την Ευρωπαϊκή Ένωσή μας», πρόσθεσε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, σημειώνοντας πως συνεχίζει να αντέχει στον χρόνο. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προέταξε πως «πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στην Ουκρανία».
Για το ζήτημα της ενέργειας τόνισε πως με την πίεση στις πηγές ενέργειας, που προκύπτει από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη για αλλαγή. «Η εδαφική συνεργασία -βασικό μέρος της πολιτικής μας για τη συνοχή- θα ενισχύσει περαιτέρω τις κοινότητές μας», υποστήριξε.
Μάλιστα, παρατήρησε ότι μετά την πανδημία του COVID «ελπίζαμε να επικεντρωθούμε κυρίως στη συλλογική ανασυγκρότηση της συνοχής των οικονομιών μας», ωστόσο, σήμερα «ενεργούμε για να προστατεύσουμε την ειρήνη στην Ευρώπη και να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αξίες μας» και δήλωσε ότι ως η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πολύ περήφανη για την κοινή ενότητά και τη φιλοδοξία «να υψώσουμε το ανάστημά μας ενάντια στην επιθετικότητα σε κάθε περιοχή σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σε ό,τι αφορά το 8ο Φόρουμ για τη Συνοχή, η κ. Μετσόλα είπε πως είναι ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός, που μας δίνει την ευκαιρία να επικεντρωθούμε από κοινού στις μεγάλες προκλήσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής.
Αναδεικνύοντας τη σημασία της συνοχής, τόνισε πως είναι η κόλλα που συγκρατεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα. «Η πολιτική συνοχής της ΕΕ σχεδιάστηκε για να φέρει κοντά τους Ευρωπαίους. Σκοπός της είναι να μειώσει τις περιφερειακές οικονομικές και κοινωνικές ανισορροπίες μεταξύ των κρατών και των περιφερειών της ΕΕ. Μαζί με άλλες πολιτικές της ΕΕ, στοχεύει να βελτιώσει και να διατηρήσει την ευημερία όλων των Ευρωπαίων πολιτών σε ένα περιβάλλον παγκοσμιοποίησης, ανισοτήτων που συνδέονται με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και με τις πιέσεις στην κοινωνία μας ως αποτέλεσμα του πολέμου στο κατώφλι μας», επεσήμανε.
Όπως υπογράμμισε, επενδύσεις στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ταμείου Συνοχής, έχουν επιτρέψει στις περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επενδύσουν και να φτάσουν σε μεγαλύτερο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης. Αυτές οι επενδύσεις έχουν δημιουργήσει ποιοτική απασχόληση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, συμπλήρωσε.
Ειδικότερα, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, μέσω των δομών της πολιτικής συνοχής, «μπορέσαμε να ανταποκριθούμε γρήγορα σε μία κρίση και να καταστήσουμε διαθέσιμη και άμεσα προσβάσιμη πρόσθετη χρηματοδότηση. Αυτό βοήθησε τα κράτη-μέλη και τις περιφέρειες, όπως εξήγησε, να αντιμετωπίσουν την κρίση και σημείωσε πως είναι μία απόδειξη της ευελιξίας και της ανθεκτικότητας της πολιτικής συνοχής, η οποία έχει τις ρίζες της στο πνεύμα αλληλεγγύης.
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, παρατήρησε πως «χάρη στην πολιτική συνοχής, οι ανισότητες στον τομέα της υγείας έχουν μειωθεί σε ολόκληρη την ΕΕ».
Παράλληλα, η κ. Μετσόλα αναγνώρισε και τις μεγάλες προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν. «Σε ολόκληρη την ΕΕ βλέπουμε υψηλότερο ΑΕΠ και αύξηση της απασχόλησης σε μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές, όπου συγκεντρώνονται η αυξανόμενη οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση», τόνισε. Όπως εκτίμησε, η υψηλότερη πυκνότητα πληθυσμού σε τέτοιες μητροπολιτικές περιοχές θα οδηγήσει σε προβλήματα βιώσιμου αστικού σχεδιασμού και περιβαλλοντικών πολιτικών. Η πρόεδρος του ΕΚ συμπλήρωσε ότι την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, επισημάνθηκε ότι στις λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομικά περιφέρειες της Ευρώπης το χάσμα μεταξύ των φύλων φτάνει επίσημα το 17%. «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι γυναίκες σε λιγότερο ευημερούσες περιφέρειες βρίσκονται σε τόσο μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τους άνδρες και σε σύγκριση με τις γυναίκες σε άλλες περιφέρειες», υπογράμμισε.
Εξίσου, αναφέρθηκε στο «χάσμα στην ποιοτική εκπαίδευση», λέγοντας ότι παραμένει υψηλό και πως χρειάζεται επείγουσα δράση.
Τέλος, όσον αφορά την πολιτική συνοχής στο μέλλον, η κ. Μετσόλα σκιαγράφησε ότι θα πρέπει να είναι πιο ευέλικτη και να συμβάλει στην τόνωση της καινοτομίας.