Ενημερωτικό του αιρετού στο ΚΥΣΔΕ  Νεκτάριου Κορδή  –  σχολικού έτους 2017-18.  Δημοσιεύτηκε στις 6/11/2017 η σχολικού έτους 2017-18. Η στηρίζεται στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Σας επισημαίνουμε ορισμένα βασικά σημεία της σχετικής εγκυκλίου:

 Ποιες κατηγορίες μεταθέσεων αφορά η παρούσα ;
Αφορά τις ακόλουθες κατηγορίες μεταθέσεων:
α) γενικές από περιοχή σε περιοχή μετάθεσης
β) στα Μουσικά Σχολεία
γ) στα Καλλιτεχνικά Σχολεία
δ) στα Πειραματικά σχολεία Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης
ε) αμοιβαίες από περιοχή σε περιοχή.
στ) σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ

 Πότε υποβάλλεται η αίτηση;
α) Οι υποβάλλονται, από 6-11-2017 έως 20-11-2017 και ώρα 15:00, μέσω του Online Συστήματος Διαχείρισης Μητρώου Εκπαιδευτικών και Υποβολής Αιτήσεων Μεταθέσεων ). Η παραπάνω προθεσμία είναι αποκλειστική και ισχύει για όλες τις κατηγορίες μεταθέσεων εκτός από τις αμοιβαίες για τις οποίες η αίτηση υποβάλλεται μέσα σε 15 ημέρες από την ανακοίνωση των μεταθέσεων.
β) Μέσα στην ίδια προθεσμία υποβάλουν δήλωση για οριστική τοποθέτηση και για βελτίωση, χωρίς να αναγράφουν προτιμήσεις συγκεκριμένων σχολείων.
Με ευθύνη των Διευθύνσεων, άπαντες οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι τοποθετημένοι σε συγκεκριμένη σχολική μονάδα υποχρεούνται να υποβάλλουν αίτηση τοποθέτησης. Αίτηση υποβάλουν και οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν συμπληρώσει πλήρες έτος στην περιοχή οργανικής τους θέσης.
 Εξαιρέσεις ως προς την υποβολή δικαιολογητικών
α) Οι προϋποθέσεις και οι λόγοι μετάθεσης πρέπει να συντρέχουν κατά το χρόνο που λήγει η προθεσμία υποβολής των σχετικών με τα κριτήρια μετάθεσης δικαιολογητικών. Κατ’ εξαίρεση η ληξιαρχική πράξη για νεογέννητο τέκνο μπορεί να υποβληθεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου. Σε περίπτωση που το τέκνο γεννηθεί 31 Ιανουαρίου, ο εκπαιδευτικός θα αποστείλει στη Διεύθυνση οργανικής του, αίτημα προσθήκης τέκνου στο μητρώο μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, την ίδια ημέρα με υποχρέωση να υποβάλει βεβαίωση από το Νοσοκομείο για τη γέννηση του τέκνου και υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 ότι θα προσκομιστεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης, μόλις εκδοθεί από την αρμόδια υπηρεσία Μέσα στην ίδια προθεσμία μπορεί να υποβληθούν δικαιολογητικά από όσους έχουν τις προϋποθέσεις να υπαχθούν στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης για λόγους υγείας, εφόσον οι λόγοι αυτοί προέκυψαν ή διαπιστώθηκαν μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων μετάθεσης,.
β) Αν τα δικαιολογητικά αυτά δεν μπορούν να υποβληθούν εμπρόθεσμα για λόγους που αφορούν την αρμόδια για την έκδοσή τους διοικητική αρχή, αρκεί η εμπρόθεσμη υποβολή της σχετικής αίτησης στην οποία θα γίνεται μνεία του λόγου της μη συνυποβολής των δημοσίων εγγράφων τα οποία πάντως ο αιτών οφείλει να αποστείλει, με τον τρόπο που ορίζεται παρακάτω, όταν εκλείψει η αιτία που κατέστησε αδύνατη τη συνυποβολή τους και οπωσδήποτε πριν από την έναρξη της διαδικασίας διενέργειας των μεταθέσεων από το αρμόδιο συμβούλιο (παρ. 4 άρθρο 10 του Ν.2690/1999 ΦΕΚ 45Α΄).

 Που υποβάλλεται η ;
Α. Τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Οι αιτήσεις μετάθεσης υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς μέσω του Online Συστήματος Διαχείρισης Μητρώου Εκπαιδευτικών και Υποβολής Αιτήσεων Μεταθέσεων:
(https://teachers.minedu.gov.gr).
Η σύνδεση στο σύστημα γίνεται με το όνομα χρήστη (user name) και τον κωδικό πρόσβασης (password) που χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί για την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ). Αναλυτικές οδηγίες του τρόπου ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων αναφέρονται στο «ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ» που έχει αναρτηθεί στην αρχική σελίδα της εφαρμογής.
Οι εκπαιδευτικοί κατά την υποβολή της αίτησης πρέπει να έχουν υπόψη τους τα ακόλουθα:
α) Η οριστικοποίηση της αίτησή τους επέχει θέση υπογραφής από τον αιτούντα εκπαιδευτικό, ο οποίος θα λάβει αριθμό πρωτοκόλλου από το ηλεκτρονικό σύστημα και θα πρέπει να αποθηκεύσει ή/και να εκτυπώσει αντίγραφό της σε μορφή pdf. Προσθήκη κριτηρίων μετάθεσης μετά την οριστική υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης από τον εκπαιδευτικό δε θα είναι εφικτή, με την επιφύλαξη των εξαιρέσεων που προαναφέρθηκαν.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Επισημαίνεται ότι η προσωρινή αποθήκευση της αίτησης μετάθεσης δεν θεωρείται ως οριστικοποιημένη υποβολή και ως εκ τούτου αιτήσεις που θα παραμείνουν σε κατάσταση «προσωρινής αποθήκευσης» δεν θα ληφθούν υπόψη και ούτε θα γίνουν δεκτά αιτήματα οριστικοποίησης τους μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.
β) Εφιστούμε την προσοχή των εκπαιδευτικών καθώς τα στοιχεία που δηλώνονται στην αίτηση μετάθεσης έχουν την έννοια της υπεύθυνης δήλωσης, με βάση τα οριζόμενα στο άρθρο 8 του Ν.1599/86 και ψευδής δήλωση συνεπάγεται κυρώσεις που προβλέπονται από την παράγραφο 6 του άρθρου 22 του ίδιου νόμου.
γ) Για τα μοριοδοτούμενα κριτήρια μετάθεσης (βεβαιώσεις εργασίας συζύγων, Λογαριασμό ασφάλισης ΙΚΑ κλπ.), οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να αποστείλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να έχουν εκδοθεί εντός του τελευταίου τριμήνου, ψηφιοποιημένα στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης, όπου ανήκουν οργανικά. Καταληκτική ημερομηνία αποστολής ορίζεται η επομένη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της αίτησης.
δ) Αιτήματα σχετικά με τροποποίηση προτιμήσεων δεν θα γίνονται δεκτά.
ΠΡΟΣΟΧΗ. Για την υποβολή ερωτημάτων ως προς την εγκύκλιο μεταθέσεων οι εκπαιδευτικοί θα απευθύνονται αποκλειστικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου ανήκουν οργανικά.
Β. Τρόπος αποστολής των δικαιολογητικών
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1: Τα δικαιολογητικά που θα αποσταλούν ή υποβληθούν με τη διαδικασία που περιγράφεται παρακάτω θα πρέπει να αναγράφονται στο πεδίο «ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ» της ηλεκτρονικής αίτησης ανά υπηρεσία που απευθύνονται π.χ. Για το Τμήμα Γ’ του ΥΠΠΕΘ: Γνωμάτευση Β/θμιας υγειονομικής Επιτροπής Για τη Δ/νση Δ.Ε. Αρκαδίας: Βεβαίωση εργασίας συζύγου
Τα δικαιολογητικά που αφορούν αιτήσεις γενικών μεταθέσεων θα πρέπει να αποσταλούν από τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της οργανικής τους θέσης. Σε κάθε περίπτωση το ηλεκτρονικό μήνυμα θα πρέπει να έχει την εξής δομή:
Θέμα: τύπος αίτησης, αριθμός πρωτοκόλλου αίτησης, αριθμός μητρώου εκπαιδευτικού.
Σώμα μηνύματος/κειμένου: ονοματεπώνυμο εκπαιδευτικού, κλάδος/ειδικότητα, τύπος αίτησης, αριθμός πρωτοκόλλου αίτησης, αριθμός μητρώου εκπαιδευτικού
π.χ. Θέμα: Μετάθεση από περιοχή σε περιοχή, 1/0500305/001.ΔΕ001/15-02-2017, 234567 Σώμα μηνύματος/κειμένου: Νικολόπουλος Νικόλαος, ΠΕ05, μετάθεση από περιοχή σε περιοχή, 1/0500305/001.ΔΕ001/15-02-2017, 234567
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 2: Καθώς η υποβολή των δικαιολογητικών στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα γίνει αποκλειστικά με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί όπως τα ψηφιοποιήσουν σε αρχείο/α pdf, με ανάλυση σάρωσης 200 ή 300 dpi σε ασπρόμαυρο. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η αποστολή, λόγω μεγέθους των αρχείων (συνήθως 8 MB), η αποστολή μπορεί να γίνει τμηματικά, αναφέροντας στο τέλος του θέματος κάθε μηνύματος «Μέρος 1ο », «Μέρος 2ο » κοκ.
Τα δικαιολογητικά/γνωματεύσεις που αφορούν αιτήσεις εκπαιδευτικών για ένταξη σε ειδική κατηγορία μετάθεσης λόγω:
α) ασθένειας και έχουν εκδοθεί από:
• Β/θμια Υγειονομική επιτροπή, θα πρέπει να αποσταλούν από τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς σε κλειστό φάκελο με την ένδειξη «εμπιστευτικό πρωτόκολλο» στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. (Ανδρέα Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 151 80 Μαρούσι) επισυνάπτοντας απλή αίτηση αναφέροντας το ονοματεπώνυμό τους, τον αριθμό μητρώου και το πρωτόκολλο της αίτησης μετάθεσης.
• ΚΕΠΑ θα πρέπει στην ηλεκτρονική αίτηση, αφού επιλεγεί το πεδίο «Ειδική κατηγορία», να συμπληρωθούν τα πεδία: «Αριθμ. Επιτροπής» και Αριθμ. Μητρώου ΚΕΠΑ», χωρίς καθέτους ή κενά και επομένως δεν θα αποσταλούν.
β) πολυτεκνίας και έχουν εκδοθεί από την ΑΣΠΕ, αρκεί ο αριθμός της σχετικής βεβαίωσης να έχει αναγραφεί στα στοιχεία του Μητρώου. Στην περίπτωση αυτή εμφανίζεται στην αίτηση. Άλλως θα πρέπει να αποσταλεί σχετικό αίτημα από τον εκπαιδευτικό στη Διεύθυνση οργανικής του, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, για την ενημέρωση του μητρώου του.
Οι σύζυγοι δικαστικών, οι οποίοι ζητούν κατά προτεραιότητα μετάθεση, βάσει της παρ. 3 του άρθρου 8 του Ν. 1868/1989, της παρ. 3 του άρθρου 47 του Ν. 2304/1995 και της παρ. 1 του άρθρου 94 του Ν. 4055/2012, θα πρέπει να αποστείλουν στο πρωτόκολλο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στην ηλεκτρονική διεύθυνση στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://mydocs.minedu.gov.gr/, εκτός της βεβαίωσης εργασίας και έγγραφο που να προσδιορίζεται η περιφέρεια αρμοδιότητας, δικαστηρίου του συζύγου τους. Για την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο απαιτούνται κωδικοί στο TaxisNet.
Τα δικαιολογητικά που αφορούν αιτήσεις μετάθεσης στην Ειδική Αγωγή και σε Πειραματικά Διαπολιτισμικά, Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία θα πρέπει από τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς:
α) να αποσταλούν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της οργανικής τους θέσης εφόσον αφορούν σε μοριοδότηση κριτηρίων μετάθεσης (αφορούν μόνο τις αιτήσεις για την Ειδική Αγωγή) και β) να υποβληθούν στο πρωτόκολλο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://mydocs.minedu.gov.gr/, εφόσον αφορούν σε προσόντα/κριτήρια ανά τύπο αίτησης (αφορούν όλες τις αιτήσεις στην Ειδική Αγωγή, σε Πειραματικά Διαπολιτισμικά Σχολεία, Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία). Για την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο απαιτούνται κωδικοί στο TaxisNet.
Tο ηλεκτρονικό μήνυμα θα πρέπει να έχει την εξής δομή: Θέμα: βαθμίδα εκπαίδευσης, τύπος αίτησης, αριθμός πρωτοκόλλου αίτησης, αριθμός μητρώου εκπαιδευτικού.
Σώμα μηνύματος/κειμένου: ονοματεπώνυμο εκπαιδευτικού, κλάδος/ειδικότητα, τύπος αίτησης, αριθμός πρωτοκόλλου αίτησης, αριθμός μητρώου εκπαιδευτικού, ΔΔΕ οργανικής Π.χ. Θέμα: ΔΕ, μετάθεση σε μουσικό, 1/0500305/002.ΜΟΥΣ001/15-02-2017, 234567 Σώμα μηνύματος/κειμένου: Νικολόπουλος Νικόλαος, ΠΕ05, μετάθεση σε μουσικό, 1/0500305/002.ΜΟΥΣ001/15-02-2017, 234567, Διεύθυνση Δ.Ε. Λακωνίας.
Σε περίπτωση που έχει κατατεθεί φάκελος με δικαιολογητικά και βιογραφικό κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης μετάθεσης στα ανωτέρω σχολεία για το έτος 2017 δεν θα υποβληθούν εκ νέου, εκτός εκείνων που θα υποβληθούν για πρώτη φορά.
Εκπρόθεσμα δικαιολογητικά δεν γίνονται δεκτά.
Γ. Ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων, ενστάσεων και διόρθωση της ηλεκτρονικής αίτησης
α) Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων θα γίνει από 06-11-2017 μέχρι και 20-11-2017 και ώρα 15:00.
β) Την 01-12-2017 θα γίνει ανακοίνωση των πινάκων από τις αρμόδιες Διευθύνσεις με τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, κλάδο, ειδικότητα και μονάδες μετάθεσης κατά κριτήριο και στο σύνολό τους) των αιτουμένων μετάθεση εκπαιδευτικών.
γ) Από 04-12-2017 μέχρι και 08-12-2017 θα υποβάλλονται ενστάσεις και θα μπορεί στο διάστημα αυτό να γίνει διόρθωση των ηλεκτρονικών αιτήσεων στην περίπτωση δικαίωσης από τα αρμόδια ΠΥΣΔΕ τυχόν υποβληθεισών ενστάσεων από τους ενδιαφερόμενους.
δ) Από 18-12-2017 και μετά δεν θα υπάρχει δυνατότητα στις Διευθύνσεις Β/θμιας Εκπαίδευσης να διορθώνουν στοιχεία στις καταχωρισμένες αιτήσεις των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών. Από την ημερομηνία αυτή και μετά οποιεσδήποτε αλλαγές επιβάλλεται να γίνουν, θα γίνονται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

 Υπάρχει δυνατότητα να ανακαλέσει κάποιος την αίτηση μετάθεσης;
α) Ανάκληση της αίτησης μετάθεσης μπορεί να γίνει μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος μέχρι και δύο (2) ημέρες πριν τη συνεδρίαση του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ), οπότε και θα απενεργοποιηθεί η δυνατότητα ανάκλησης της αίτησης στο ηλεκτρονικό σύστημα.

 Υπάρχει δυνατότητα να ανακληθεί η μετάθεση;
Ανάκληση μετάθεσης δεν προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις και επομένως οι αιτήσεις ανάκλησης μετάθεσης δεν γίνονται δεκτές.

 Πότε ένας εκπαιδευτικός έχει θεμελιώσει δικαίωμα μετάθεσης ή βελτίωσης θέσης ή απόκτησης οργανικής θέσης;

Α. Προϋπόθεση υπηρέτησης οργανικής για ένα έτος
Στο άρθρο 39 παρ. 2β του ν.4115/2013 (ΦΕΚ Α’ 24) ορίζεται ότι «Η παρ. 4 του άρθρου 4, το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παρ. 12 του άρθρου 9 και οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 30 του ν. 3848/2010, όπως τροποποιήθηκαν με τις περιπτώσεις α΄ και β΄ της παρ. 2 του άρθρου 33 του ν. 4038/2012 (Α΄ 140), καταργούνται. Για τις γενικές προϋποθέσεις των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ισχύει το άρθρο 8 του π.δ. 50/1996 (Α΄ 45), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του π.δ. 100/1997 (Α΄ 94)».
Έτσι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του ΠΔ 50/96 (παρ. 1 και 2 ) όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 (παρ. 1 και 2 ) του Π.Δ. 100/97 για τη θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης:
«1. (…) απαιτείται υπηρεσία ενός έτους στην κατεχόμενη οργανική θέση μέχρι 31 Αυγούστου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις.»
2. Ο χρόνος υπηρεσίας σε θέσεις προσωρινής τοποθέτησης των νεοδιοριζομένων και των μετατασσομένων εκπαιδευτικών, καθώς και ο χρόνος παραμονής των εκπαιδευτικών στη διάθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων, για οποιονδήποτε λόγο, εφόσον δεν οφείλεται σε δική τους υπαιτιότητα, λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση του δικαιώματος μετάθεσης».
Δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης έχουν οι εκπαιδευτικοί που:
• μετατέθηκαν από περιοχή σε περιοχή ή
• από σχολείο σε σχολείο της ίδιας περιοχής μετάθεσης (βελτιώσεις) ή
• τοποθετήθηκαν οριστικά εντός των ΠΥΣΔΕ ενώ ήταν στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ και δεν είχαν υπηρετήσει με δική τους ευθύνη την οφειλόμενη οργανική τους θέση.
με την προϋπόθεση ότι θα έχουν υπηρετήσει πραγματικά μέχρι 31-8-2018 την οργανική τους θέση στο σχολείο στο οποίο έχουν μετατεθεί ή έχουν τοποθετηθεί, άλλως δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης θα έχουν οποτεδήποτε υπηρετήσουν για ένα (1) έτος την οργανική τους θέση.
• Μετατάχθηκαν στην Π.Ε. ή σε διοικητική θέση και ανακλήθηκε η μετάταξή τους, εφόσον πριν την μετάταξή τους είχαν υπηρετήσει την οργανική τους θέση.
• Επανήλθαν στην εκπαίδευση μετά την έκδοση του Ν. 4325/2015 εφόσον πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα είχαν υπηρετήσει την οργανική τους θέση.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ Ι: Στη συμπλήρωση του χρόνου θεμελίωσης δικαιώματος συμπεριλαμβάνονται οι περιπτώσεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 8 του Π.Δ. 50/1996 καθώς σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 30 του Ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71/τ.Α΄/19-5-2010), διατηρούνται σε ισχύ και αφορούν:
α) Το χρόνο υπηρεσίας σε θέσεις προσωρινής τοποθέτησης των νεοδιοριζομένων και των μετατασσομένων εκπαιδευτικών, καθώς και το χρόνο παραμονής των εκπαιδευτικών στη διάθεση της οικείας Διεύθυνσης, για οποιονδήποτε λόγο, εφόσον δεν οφείλεται σε δική τους υπαιτιότητα (παρ. 2 του άρθρου 8 του Π.Δ. 50/1996 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του Π.Δ. 100/1997).
β) Το χρόνο που προσμετράται από 1η Σεπτεμβρίου για όσους εκπαιδευτικούς διορίζονται και αναλαμβάνουν υπηρεσία το μήνα Σεπτέμβριο καθώς και το χρόνο που προκύπτει από συνυπολογισμό σωρευτικά υπηρεσίας που έχει διανυθεί τμηματικά κατά τη διάρκεια διδακτικού έτους. (παρ. 3 του άρθρου 8 του Π.Δ. 50/1996 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του Π.Δ. 100/1997). Δεν προσμετράται ο χρόνος που προκύπτει από το άθροισμα των καλοκαιρινών διμήνων κατά τα οποία οι αποσπώμενοι εκπαιδευτικοί επανέρχονται στο σχολείο της οργανικής τους θέσης (Γνωμοδότηση 864/1989).
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΙΙ: Α).Όσοι εκπαιδευτικοί τοποθετήθηκαν οριστικά ενώ ήταν στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ και υπηρέτησαν –το οφειλόμενο ένα έτος– εντός του ΠΥΣΔΕ σε διάφορες σχολικές μονάδες, ΔΕΝ απαιτείται υπηρέτηση εκ νέου της οργανικής τους θέσης. Αντίθετα, σε περίπτωση βελτίωσης η θεμελίωση δικαιώματος για μετάθεση προϋποθέτει υπηρέτηση της νέας οργανικής.
Β). Όσοι εκπαιδευτικοί έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μετάθεσης πριν το χαρακτηρισμό τους ως υπεράριθμοι, διατηρούν το δικαίωμα αυτό και μετά την τοποθέτησή τους σε νέα οργανική θέση και επομένως δεν απαιτείται εκ νέου υπηρέτηση αυτής.
Γ). Όσοι εκπαιδευτικοί τοποθετούνται στη νέα οργανική τους θέση μετά από βελτίωση θεμελιώνουν δικαίωμα μετάθεσης εφόσον υπηρετήσουν το οφειλόμενο ένα έτος στη νέα οργανική τους θέση.
Δ. Ο χρόνος υπηρέτησης των λειτουργικά υπεράριθμων εκπαιδευτικών που τοποθετούνται για κάλυψη λειτουργικού κενού θεωρείται ως διανυθείς στην οργανική θέση. Αντιθέτως η απόσπαση του εκπαιδευτικού εντός ΠΥΣΔΕ μετά από αίτησή του δεν υπολογίζεται στο χρόνο θεμελίωσης δικαιώματος μετάθεσης.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΙΙΙ: Στη συμπλήρωση του χρόνου θεμελίωσης δικαιώματος μετάθεσης ΔΕΝ συνυπολογίζεται ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας με αποδοχές. Οι περιπτώσεις αδειών που συνυπολογίζονται αναφέρονται στο Μέρος Β΄, κεφ. Δ΄, παρ. 3.1 , περ. 3.1.1

 Σε ποιες περιπτώσεις απαιτούνται δύο ή περισσότερα έτη υπηρέτησης της οργανικής;
α) Αμοιβαίες μεταθέσεις: Εκπαιδευτικός που μετατίθεται αμοιβαία απαιτείται να υπηρετήσει υποχρεωτικά για ένα χρόνο στη θέση που μετατέθηκε, προκειμένου να θεμελιώσει δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης. Μετά την παρέλευση τριών ετών έχει δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης για σχολεία των περιοχών μετάθεσης της Διεύθυνσης εκπαίδευσης από την οποία προήλθε.
β) Μεταθέσεις από Διαπολιτισμικά σχολεία: Εκπαιδευτικός που υπηρετεί σε Διαπολιτισμικά σχολεία μετά την συμπλήρωση διετούς πραγματικής υπηρεσίας στην οργανική του θέση, έχει δικαίωμα μετάθεσης σε ένα από τα παραπάνω αναφερόμενα ή σε λοιπές σχολικές μονάδες της ίδιας ή άλλης περιοχής μετάθεσης.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα σχολεία αυτά, στην περίπτωση που ζητούν να μετατεθούν σε σχολεία γενικής παιδείας εντός της ίδιας περιοχής που έχουν οργανική, οφείλουν να καταθέσουν αίτηση μετάθεσης από περιοχή σε περιοχή και όχι αίτηση βελτίωσης.
γ) Διορισμός σε δυσπρόσιτα. Επίσης, δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν σε δυσπρόσιτα σχολεία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 του Ν. 1143/81 και οι οποίοι διανύουν το δεύτερο έτος της υποχρεωτικής υπηρεσίας τους (άρθρο 21 παρ. 2α, β του Ν. 3328/1-4-2005 ΦΕΚ 80Α΄).
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Εκπαιδευτικοί σύζυγοι δικαστικών λειτουργών που έχουν διοριστεί με το νόμο περί δυσπρόσιτων δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης πριν να παρέλθει η προβλεπόμενη διετία, καθότι οι διατάξεις με τις οποίες διορίστηκαν είναι ειδικές και αποκλείουν την εφαρμογή των γενικών διατάξεων του άρθρου 47 παρ. 3 του Ν.2304/1995, σύμφωνα με την αρ. 143/20-1-2003 γνωμοδότηση Νομικού Συμβούλου ΥΠ.Ε.Π.Θ., η οποία έγινε δεκτή από τον Υπουργό.

 Σε ποιες περιπτώσεις δεν απαιτείται χρόνος υπηρέτησης της οργανικής θέσης για τη θεμελίωση του δικαιώματος μετάθεσης;
Δεν απαιτείται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 7 του Π.Δ. 100/97 χρόνος υπηρέτησης της οργανικής θέσης για τη θεμελίωση του δικαιώματος μετάθεσης για εκπαιδευτικούς που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης.
 Ειδική ρύθμιση για αποσπασμένους στο εξωτερικό.
Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν με απόσπαση σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού και διανύουν το έτος λήξης της απόσπασής τους ή έχει ήδη ανακληθεί η απόσπασή τους, υποβάλλουν την αίτηση μετάθεσης στη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης στη διάθεση της οποίας βρίσκονται, μόνον εφόσον πριν από την απόσπασή τους στο εξωτερικό υπηρέτησαν ένα (1) έτος στην οργανική τους θέση.
Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί θεωρούνται ότι ανήκουν στην περιοχή μετάθεσης στην οποία ανήκει το σχολείο από το οποίο αποσπάσθηκαν. Μπορούν να υποβάλουν αίτηση-δήλωση οριστικής τοποθέτησης κατά τη διάρκεια του έτους λήξης της απόσπασής τους μόνον σε σχολεία της περιοχής που ανήκει το σχολείο από το οποίο αποσπάσθηκαν (παρ. 3 άρθρο 8 Ν.2817/2000).
Μετά την εφαρμογή της διάταξης της παρ. 4 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016(Α΄ 159) τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 16, κεφ. Γ. παρ. 9 του ν.1566/1985 (Α΄ 167) και ως εκ τούτου, οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται στο εξωτερικό από το σχολικό έτος 2017-2018 και εξής, δεν διατηρούν την οργανική τους θέση.
Εκπαιδευτικοί που αποσπάστηκαν στις ελληνόγλωσσες μονάδες του εξωτερικού μέχρι το σχολικό έτος 2016-2017, βάσει της διάταξης της παρ. 2 του άρθρου 35 του Ν. 4186/2013 (Α’193) με την οποία αντικαταστάθηκε η παρ. 4 του άρθρου 18 του ν. 4027/2011, εφόσον κατείχαν οργανική θέση σε σχολείο στην Ελλάδα, διατηρούν τη θέση αυτή κατά το διάστημα της απόσπασής τους και επιστρέφουν σε αυτήν μετά τη λήξη της απόσπασής τους. Σε περίπτωση που η απόσπασή τους παρατείνεται πέραν των πέντε ετών, για προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους και όχι λόγω υπηρεσιακών αναγκών, τότε η οργανική θέση που κατείχαν θα θεωρείται κενή με την έναρξη του έκτου συνεχόμενου σχολικού έτους απόσπασης με τις συνέπειες που ορίζονται στο Κεφάλαιο Γ΄ άρθρο 16 παράγραφος 9 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167). ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ. Εκπαιδευτικοί που αποσπάστηκαν στο εξωτερικό και επανέρχονται, εάν πριν την απόσπασή τους στο εξωτερικό έχουν υπηρετήσει ‐με τον οποιονδήποτε τρόπο‐ την οργανική τους θέση, μετά την επιστροφή τους (με τη λήξη της απόσπασης ή με την ανάκλησή της) τίθενται στη διάθεση του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 παρ. 3 του Ν.2817/2000 και τοποθετούμενοι –κατά τη διαδικασία των μεταθέσεων/τοποθετήσεων – σε σχολεία της περιοχής που ανήκει το σχολείο από το οποίο αποσπάσθηκαν, θεωρείται ότι δεν χάνουν το δικαίωμα θεμελίωσης αίτησης μετάθεσης που ήδη είχαν κατοχυρώσει πριν την απόσπασή τους στο εξωτερικό.
Για όσους έχουν αποσπαστεί έως το σχολικό έτος 2016-2017 και μετατεθούν με τη διαδικασία της παρούσης εγκυκλίου, εάν στη συνέχεια παραταθεί η απόσπασή τους πέραν της πενταετίας, μετά από αίτησή τους και όχι για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, η μετάθεσή τους θα ανακληθεί. Το αυτό ισχύει και για όσους αποσπάστηκαν για το σχολικό έτος 2017-2018, εάν παραταθεί η απόσπαση και το επόμενο έτος.
Δικαίωμα μετάθεσης εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής στη Γενική Εκπαίδευση
Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε οργανικές θέσεις δομών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, στην οποία μετατέθηκαν προερχόμενοι από τη γενική εκπαίδευση, μπορούν, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 48 του ν. 4415/2016 (Α΄ 159), να αιτηθούν μετάθεση σε σχολικές μονάδες της γενικής εκπαίδευσης εφόσον υπηρετήσουν στην οργανική τους θέσης για ένα έτος και έχουν συμπληρώσει 2 έτη διδακτικής υπηρεσίας στην ειδική αγωγή.
Δικαίωμα μετάθεσης μετά από αναδρομικό διορισμό
Σε περίπτωση αναδρομικού διορισμού το αντίστοιχο διάστημα προσμετράται στο χρόνο θεμελίωσης δικαιώματος μετάθεσης. Επίσης ο εν λόγω χρόνος θα ληφθεί υπόψη για τη συμπλήρωση της απαιτούμενης υποχρεωτικής διετίας που προβλέπει ο νόμος για τους εκπαιδευτικούς που διορίζονται σε δυσπρόσιτα σχολεία. Ωστόσο ζήτημα αναδρομικής μετάθεσης δεν υφίσταται, σύμφωνα με την αριθμ. 336/2016 Γνωμοδότηση του ΝΣΚ, η οποία έγινε δεκτή από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

 Ποια είναι τα κριτήρια ;
Κριτήρια για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 16 του Π.Δ. 50/1996 είναι:
1) η συνολική υπηρεσία
2) η συνυπηρέτηση
3) οι οικογενειακοί λόγοι
4) οι συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων όπου υπηρέτησαν ή υπηρετούν
5) η εντοπιότητα
6) η πρώτη προτίμηση.
 Τι ισχύει σε περίπτωση ισοβαθμίας;
Σε περίπτωση ισοβαθμίας των εκπαιδευτικών κατά τις μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 11 και 13 του Π.Δ. 50/96, προηγούνται οι εκπαιδευτικοί που υπερέχουν κατά κριτήριο, εάν αυτά συντρέχουν και με την εξής σειρά:
α) στη συνυπηρέτηση
β) στην εντοπιότητα
γ) στους οικογενειακούς λόγους
δ) στη συνολική υπηρεσία
ε) στις δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας των σχολείων όπου υπηρέτησαν ή υπηρετούν
στ) στην πρώτη προτίμηση.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας και στα επιμέρους κριτήρια τότε λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία και η σειρά δημοσίευσης του διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τα κριτήρια αναλυτικά κατά κατηγορία έχουν ως ακολούθως:
Α. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
 Πως προσδιορίζεται ο χρόνος συνολικής υπηρεσίας;
α) «Ως συνολική υπηρεσία λαμβάνεται ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στα σχολεία ή σχολές της δημόσιας εκπαίδευσης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων» (άρθρου 16 παρ.3 του Π.Δ. 50/96).
β) «Οι μονάδες μετάθεσης για τη συνολική υπηρεσία των εκπαιδευτικών, όπως αυτή καθορίζεται με τις παραγράφους 3 και 4 του άρθρου 16 του Π.Δ. 50/1996, προσδιορίζονται με συντελεστή δυόμισι (2,5) για κάθε έτος υπηρεσίας» .

 Ποιες περιπτώσεις λαμβάνονται υπόψη για μοριοδότηση χρόνου συνολικής υπηρεσίας;

Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ.3 περ. α έως ε του Π.Δ. 50/1996 ως πραγματική εκπαιδευτική υπηρεσία για κάθε εκπαιδευτικό θεωρείται:
α) Ο συνολικός χρόνος από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του διορισμού του μέχρι 31 Αυγούστου του έτους κατά το οποίο διενεργούνται οι μεταθέσεις, εφόσον ανέλαβαν υπηρεσία εντός του μηνός Σεπτεμβρίου. Για όσους ανέλαβαν υπηρεσία μετά την 30ή Σεπτεμβρίου η συνολική υπηρεσία τους υπολογίζεται από την ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας.
β) Ο χρόνος εκπαιδευτικής υπηρεσίας στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, η υπηρεσία σε ξένα σχολεία στα οποία δίδαξαν σε τάξεις ή τμήματα ελληνοπαίδων καθώς και η υπηρεσία σε ελληνικά σχολεία της Κύπρου, εφόσον λαμβάνεται υπόψη για μισθολογική εξέλιξη κατά τις κείμενες διατάξεις.
γ) Ο χρόνος που οι εκπαιδευτικοί υπηρέτησαν στη δημόσια ή ιδιωτική Α/θμια ή Β/θμια εκπαίδευση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. (Σχετικό είναι και το με αριθμό 1924/23-9-2002 απαντητικό έγγραφο του Νομικού Συμβούλου ΥΠ.Ε.Π.Θ.) Διευκρινίζουμε ότι ο χρόνος στην ιδιωτική Α/θμια ή Β/θμια εκπαίδευση υπολογίζεται, χωρίς να αφαιρούνται, όπου στη σχετική βεβαίωση αναφέρονται, οι καλοκαιρινοί μήνες.
δ) Ο χρόνος εκπαιδευτικής υπηρεσίας που προσφέρθηκε σε σχολεία αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με ωριαία αντιμισθία.
ε) Ο χρόνος εκπαιδευτικής υπηρεσίας σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής, εφόσον αυτός λαμβάνεται υπόψη για μισθολογική εξέλιξη.
Επίσης ως πραγματική εκπαιδευτική υπηρεσία θεωρείται:
α) Ο χρόνος εκπαιδευτικής υπηρεσίας στα δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προσφέρθηκε μετά την ημερομηνία ένταξης των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (άρθρο 2 παρ. 3 του Ν. 3687/1-8-2008 και του άρθρου 39 της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, του άρθρου 7 παρ. 1 και 4 του Κανονισμού με αριθμ. 1612/68 και τη νομολογία του ΔΕΚ).
β) Ο χρόνος αναγνωρισμένης εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ05, ΠΕ06 και ΠΕ07 στο Βρετανικό Συμβούλιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Γκαίτε [Άρθρο 8 παρ.17 του Ν.2817/00 (Φ.Ε.Κ. 78 Α’)].
γ) Η προϋπηρεσία εκπαιδευτικών και μελών του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (εφόσον αυτό αποδεικνύεται από την ιδρυτική τους πράξη ή το καταστατικό ίδρυσής τους), ή στο Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος και στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής, αναγνωρίζεται ως δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία, μετά το διορισμό τους σε θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού ή ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας. Προϋπηρεσία με μειωμένο ωράριο αναγνωρίζεται με αναγωγή στο υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας. Η παρούσα ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ από την έναρξη εφαρμογής των άρθρων 59 και 61 του ν. 2413/1996 (ΦΕΚ 124 Α’). [Άρθρο 8 παρ. 8 του Ν. 2817/2000, όπως αυτό ισχύει. Σχετική η αρ. 2748/01 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών)].
δ) Ο χρόνος αναγνωρισμένης εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας στα ξένα σχολεία της ημεδαπής υπαγόμενα στην Α/θμια ή Β/θμια βαθμίδα εκπαίδευσης (παρ.22 άρθρο 9 του Ν.2817/2000 Φ.Ε.Κ. 78 Α’).
ε) Ο χρόνος αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών:
• στη Σιβιτανίδειο, στα Μεταλυκειακά Προπαρασκευαστικά Κέντρα (Μ.Π.Κ.) και στην Πρόσθετη Διδακτική στήριξη.
• στα Δημόσια Λύκεια Εμπορικού Ναυτικού (Δ.Λ.Ε.Ν.) άρθρο 16 του Ν.2743/99 – Φ.Ε.Κ. 211 Α’.
• στην ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΠΑΤΕΣ-ΣΕΛΕΤΕ) και στα δημόσια Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας Υ.ΠΑΙ.Θ., εφόσον ο χρόνος αυτός λαμβάνεται υπόψη για μισθολογική εξέλιξη,
στ) Ο χρόνος των παρακάτω αναφερόμενων αδειών:
• αναρρωτικών αδειών με αποδοχές σύμφωνα με τα άρθρ. 55-56 του Ν.3528/2007 (ΦΕΚ 26/ τ.Α’/9-2-200) ή με προγενέστερους Υπαλ. Κώδικες, εφόσον χορηγήθηκαν κατά το χρόνο ισχύος αυτών καθώς και ο χρόνος αναρρωτικής άδειας άνευ αποδοχών που χορηγήθηκε κατά το χρόνο ισχύος του Π.Δ. 611/1977 (άρθρο 112),
• άδειας χωρίς αποδοχές της περ. Ε΄ του άρθρου 16 του Ν. 1566/1985 που δεν υπερβαίνει τον ένα μήνα εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους (άρθρο 17 του Ν.2470/1997), πριν την 1-11-2011 (ν.4024/11)
• άδειας άνευ αποδοχών που χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις άρθρου 51 παρ. 1 και 4 του Ν. 3528/2007 από την έναρξη εφαρμογής του Ν.4024/2011, δηλαδή από 1-11-2011 και μετά,
• άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης,
• άδειας μητρότητας (κυοφορίας, κύησης, λοχείας), γονικής άδειας εννέα μηνών με αποδοχές, τρίμηνης άδειας με αποδοχές στην περίπτωση γέννησης τρίτου παιδιού και τρίμηνης άδειας χωρίς αποδοχές που είχε χορηγηθεί σύμφωνα με το άρθρο 5 του Νόμου 1483/1984,
• γονικών αδειών των άρθρων 50 και 51 του Ν.4075/2012 όπως τροποποιήθηκαν από το άρθρο 39 του Ν. 4144/2013 που χορηγήθηκαν μέχρι 14-02-2017,
• ειδικών αδειών όπως ορίζονται στα άρθρα 93 παρ. 1 και 2 του Ν. 3852/2010 και στο άρθρο 50 του Νόμου 3528/2007 ή σε προγενέστερους Κώδικες εφόσον χορηγήθηκαν κατά το χρόνο ισχύος αυτών.
ζ) Τέλος, με τη διάταξη του άρθρου 49 του Ν. 4115/2013 (ΦΕΚ Α’ 24) ορίζεται ότι «Στους Εκπαιδευτικούς του Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου Α΄ Κύκλου του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπανικολάου», οι οποίοι έχουν ήδη μεταταχθεί σε αντίστοιχες οργανικές θέσεις και αντίστοιχους κλάδους εκπαιδευτικών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους στο παραπάνω Εκπαιδευτήριο ως προς τον υπολογισμό των μορίων της στη συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία.»
η) Σύμφωνα με την παρ. 14 του άρθρου 66 του Ν. 4386/2016 (ΦΕΚ 83/τ.Α΄/11-5-2016), προστίθεται στο Ν. 4186/2013 (Α΄193), νέο άρθρο 14Α “Ειδικά θέματα εκπαιδευτικών” στην παρ. 1 του οποίου ορίζεται ότι, “Η αναγνωρισθείσα ως πραγματική υπηρεσία με το άρθρο 39 του ν. 4369/2016 (Α΄33) των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, αναγνωρίζεται και ως εκπαιδευτική υπηρεσία για κάθε συνέπεια”.
 Ποιες περιπτώσεις δεν λαμβάνονται υπόψη για μοριοδότηση χρόνου;
(ούτε συνολικής υπηρεσίας ούτε συνθηκών διαβίωσης)
α) Ο χρόνος που ο εκπαιδευτικός υπηρέτησε σε νοσοκομεία, σε ΝΕΛΕ, Σχολές Μαθητείας/ΤΕΕ του ΟΑΕΔ, σε Ιδιωτικά Ι.Ε.Κ., ΚΕΚ, ΠΕΚ, Σχολή Ευελπίδων, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Σχολή Ικάρων, Σχολές Υπαξιωματικών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. και Αστυφυλάκων και λοιπών στρατιωτικών σχολών και σε σχολές ή σχολεία που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας.
β) H προϋπηρεσία του εκπαιδευτικού ως διοικητικού υπαλλήλου.
γ) Ο χρόνος άδειας άνευ αποδοχών πέραν του μηνός για κάθε ημερολογιακό έτος σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 1 του Ν. 3528/2007).
δ) Ο χρόνος κατά τον οποίο υπηρέτησαν ως διοικητικοί υπάλληλοι, μετά από μετάταξη, η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε.

 Πως γίνεται ο υπολογισμός του χρόνου συνολικής υπηρεσίας
Ο τρόπος υπολογισμού υπηρεσίας εκπαιδευτικών (μονίμων και αναπληρωτών) γίνεται σύμφωνα με τον γενικό ορισμό παρ. 4 του άρθρου 16 του Π.Δ. 50/1996 όπου αναφέρεται ότι: «Ο συνολικός χρόνος πραγματικής υπηρεσίας των εκπαιδευτικών εκφράζεται σε έτη και μήνες. Χρόνος ίσος ή μεγαλύτερος των δεκαπέντε (15) ημερών υπολογίζεται ως πλήρης μήνας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση δεν λαμβάνεται υπόψη. Όπου κατά τον υπολογισμό των μονάδων μετάθεσης ως συνολική υπηρεσία προκύπτει αριθμός με δεκαδικό μέρος, διατηρούνται μόνο τα δύο πρώτα ψηφία του.»
Τύπος υπολογισμού:
(ΕΤΗ + μήνες /12 Χ 2,5) ή (ΕΤΗ Χ 2,5 +μήνες /12 Χ 2,5)

 Ιδιαιτερότητες εύρεσης του συνολικού χρόνου σε προϋπηρεσίες εκπαιδευτικών
Γενική θεώρηση:
Στην εύρεση του συνολικού χρόνου πραγματικής υπηρεσίας για την υπηρέτηση ωρομισθίων εκπαιδευτικών καθώς και για υπηρέτηση εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία με μειωμένο ωράριο, που η απλή αφαίρεση συμμιγών δε μας δίνει πραγματικό χρόνο λαμβάνοντας υπόψη ότι ως πλήρες θεωρείται το υποχρεωτικό ωράριο του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κατά περίπτωση, ο τρόπος υπολογισμού θα γίνεται σύμφωνα με τα παρακάτω αναφερόμενα.
Υπολογισμός προϋπηρεσίας ωρομίσθιου
Όπως ορίζεται στην περ. δ της παρ. 3 του άρθρου 16 του Π.Δ. 50/1996 ο χρόνος εκπαιδευτικής υπηρεσίας που προσφέρθηκε στο δημόσιο με ωριαία αντιμισθία «υπολογίζεται με κλάσμα που έχει αριθμητή τις προσφερθείσες ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας και παρανομαστή το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας που ισχύει κατά το χρόνο υπολογισμού των μονάδων μετάθεσης για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς της αντίστοιχης βαθμίδας εκπαίδευσης».
Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη ότι:
Α) το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας για τη Β/θμια έως και το σχολικό έτος 2012-2013 ήταν 21 ώρες, προκύπτει ο εξής τύπος υπολογισμού:
ΩΡΕΣ ΠΡΟΣΦΕΡΘΕΙΣΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ /21 Χ 6 (ΗΜΕΡΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ) /25 (ΕΝΑ ΜΗΝΑ)
Το δεκαδικό μέρος που προκύπτει το πολλαπλασιάζουμε επί 30 και στρογγυλοποιούμε, αν προκύπτει δεκαδικό μέρος στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο, για να βρούμε τις λοιπές μέρες, τις οποίες στη συνέχεια αν είναι πάνω από 15 τις υπολογίζουμε, σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε μήνα και εάν είναι λιγότερες από 15 δεν τις υπολογίζουμε καθόλου.
Παράδειγμα: Εκπαιδευτικός έχει 584 ώρες διδασκαλίας:

584/21 Χ 6/25 = 6,674
Δηλ. έχει 6 μήνες και υπόλοιπο 0,674 μήνες.
Μετατρέπουμε το υπόλοιπο των μηνών σε ημέρες με τον τύπο: υπόλοιπο μηνών Χ 30.
Έτσι: 0,674 X 30 = 20 μέρες και επειδή είναι πάνω από 15 τις υπολογίζουμε για ένα (1) ολόκληρο μήνα.
Β) το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας για τη Β/θμια από το σχολικό έτος 2013-2014 είναι 23 ώρες, προκύπτει ο εξής τύπος υπολογισμού:
ΩΡΕΣ ΠΡΟΣΦΕΡΘΕΙΣΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ /23 Χ 6 (ΗΜΕΡΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ) /25 (ΕΝΑ ΜΗΝΑ)
Το δεκαδικό μέρος που προκύπτει το πολλαπλασιάζουμε επί 30 και στρογγυλοποιούμε, αν προκύπτει δεκαδικό μέρος στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο, για να βρούμε τις λοιπές μέρες, τις οποίες στη συνέχεια αν είναι πάνω από 15 τις υπολογίζουμε, σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε μήνα και εάν είναι λιγότερες από 15 δεν τις υπολογίζουμε καθόλου.
Παράδειγμα: Εκπαιδευτικός έχει 630 ώρες διδασκαλίας: 6,573 25 6 23 630   Δηλ. έχει 6 μήνες και υπόλοιπο 0,573 μήνες. Μετατρέπουμε το υπόλοιπο των μηνών σε ημέρες με τον τύπο: υπόλοιπο μηνών Χ 30. Έτσι: 0,573 X 30 = 17 μέρες και επειδή είναι πάνω από 15 τις υπολογίζουμε για ένα (1) ολόκληρο μήνα.
Υπολογισμός προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν στην ιδιωτική
εκπαίδευση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και μειωμένο ωράριο.
α) Η αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν στην ιδιωτική εκπαίδευση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και μειωμένο ωράριο γίνεται με τον ακόλουθο τύπο, αφού πρώτα βρούμε το διάστημα υπηρέτησης σε μήνες και μέρες με αφαίρεση συμμιγών.
ΩΡΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Χ ( ΜΗΝΕΣ + ΜΕΡΕΣ /30 )
ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ: Διαιρούμε τις ημέρες με το 30 για να βρούμε την αναλογία τους σε μήνες και εφαρμόζουμε τον τύπο θεωρώντας ως υποχρεωτικό ωράριο για την Α/θμια 24 ώρες και για τη Β/θμια 21 ώρες.
Παράδειγμα:
Εκπαιδευτικός με μειωμένο εβδομαδιαίο ωράριο 14 ωρών έχει προϋπηρεσία σε ιδιωτικό σχολείο από 1/9/2003 έως 14/2/2004.
Ο υπολογισμός γίνεται ως εξής:
Αφαιρούμε τους συμμιγείς αριθμούς των ημερομηνιών υπηρέτησης και προκύπτει χρονικό διάστημα προϋπηρεσίας 5 μήνες και 14 ημέρες. Στη συνέχεια εφαρμόζουμε τον τύπο και μας δίνει το εξής αποτέλεσμα:
14/21 Χ ( 5 + 14/30) = 3,64
Δηλαδή 3 μήνες και υπόλοιπο 0,64 μήνες
Όπως και παραπάνω, μετατρέπουμε το υπόλοιπο των μηνών σε ημέρες και έχουμε: 0,64 X 30 = 19 μέρες, που μας δίνουν ένα μήνα αφού είναι πάνω από 15 ημέρες.
β) Διαφοροποιήσεις:
Στην περίπτωση που έχουν εκδοθεί από τις Διευθύνσεις Α/θμιας ή Β/θμιας Εκπ/σης βεβαιώσεις προϋπηρεσίας με υπολογισμένο χρονικό διάστημα εκπαιδευτικής υπηρεσίας το οποίο δεν ταυτίζεται με το αποτέλεσμα που προκύπτει από την εφαρμογή του προηγούμενου τύπου (όπως είναι και ο προγραμματισμός στο σύστημα e-Datacenter), τότε καταχωρίζουμε το χρόνο των βεβαιώσεων αυτών.
Όσες βεβαιώσεις προϋπηρεσίας καταχωρισθούν με τον τρόπο αυτό θα πρέπει να αποσταλούν στην αρμόδια υπηρεσία της Κ.Υ. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Για να καταχωρισθεί ο χρόνος προϋπηρεσίας ιδιωτικών εκπαιδευτικών με τον τρόπο αυτό, πρέπει στην καρτέλα των υπηρετήσεων:
• στο πεδίο «Σχέση εργασίας» να επιλεγεί «Ιδιωτικού δικαίου» και
• να αναγράφεται οπωσδήποτε ο αριθμός βεβαίωσης (αριθμός και ημερομηνία).
Με την καταχώριση των στοιχείων αυτών θα δίνεται η δυνατότητα της χειροκίνητης
πληκτρολόγησης στο πεδίο του χρόνου υπηρεσίας. Κατά την καταχώριση, όταν η υπηρέτηση στη βεβαίωση φαίνεται ενιαία, καταχωρίζεται και ως μία ενιαία υπηρέτηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
1) Όταν καταχωρίζονται στο σύστημα μεταθέσεων e-Datacenter βεβαιώσεις προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία, δεν θα πρέπει -όπου υπάρχουν- να αφαιρούνται οι καλοκαιρινοί μήνες.
2) Επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση που εκπαιδευτικός έχει πολλαπλές υπηρετήσεις εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος, σε ετήσια βάση αυτές δεν μπορούν να υπερβαίνουν αθροιστικά τους 12 μήνες.

 ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
Αναδρομικός διορισμός:
Σε περίπτωση αναδρομικού διορισμού ο εκπαιδευτικός δικαιούται για το αντίστοιχο διάστημα μονάδες για συνολική υπηρεσία.
Ανάληψη υπηρεσίας μετά την 30η Σεπτεμβρίου:
Για τους εκπαιδευτικούς που ανέλαβαν υπηρεσία μετά την 30η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Π.Δ. 50/1996, ως χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας θεωρείται η συνολική υπηρεσία τους από την ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας και όχι από την ημερομηνία του ΦΕΚ διορισμού.
Υπηρεσία σε φροντιστήριο:
Προϋπηρεσία εκπαιδευτικών σε φροντιστήριο δεν αναγνωρίζεται ως χρόνος συνολικής υπηρεσίας για τις μεταθέσεις, καθότι δεν εμπίπτει στις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 16 του Π.Δ. 50/1996, ούτε στις διατάξεις της παρ. 17 του άρθρου 8 του Ν. 2817/2000 (ΦΕΚ 78Α΄).
Ωράριο για υπολογισμό προϋπηρεσίας:
α) Για τον υπολογισμό των μονάδων μετάθεσης συνολικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας ως πλήρες ωράριο λαμβάνεται υπόψη το υποχρεωτικό ωράριο του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κατά περίπτωση, όπως αυτό ισχύει στην κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ως υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας θεωρείται το υποχρεωτικό ωράριο του νεοδιόριστου της βαθμίδας εκπαίδευσης στην οποία διορίζεται ο εκπαιδευτικός και όχι της βαθμίδας στην οποία έχει αποκτηθεί η προϋπηρεσία. Ως εκ τούτου, κατά την καταχώριση εκπαιδευτικής υπηρεσίας εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν προϋπηρεσία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης ως ωρομίσθιοι, στο πεδίο «Υποχρεωτικό εβδομ. ωράριο νεοδιόριστου ίδιας βαθμίδας» να καταχωρίζεται ο αριθμός των 21 ωρών κατά το σχολικό έτος 2012-2013 και 23 ωρών από το σχολικό έτος 2013-2014.
β) Σε περίπτωση μειωμένου ωραρίου το σύνολο των ωρών διδασκαλίας διαιρείται δια του υποχρεωτικού ωραρίου.

Β. ΣΥΝΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
 Νομικό πλαίσιο
1. Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 5 του Π.Δ. 50/96 ορίζεται ότι «Μονάδες μετάθεσης για συνυπηρέτηση λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί που ζητούν μετάθεση από μία περιοχή σε άλλη, εφόσον ο/η σύζυγος υπηρετεί ή εργάζεται στην περιοχή αυτή. Οι μονάδες συνυπηρέτησης υπολογίζονται και για μεταθέσεις από σχολείο σε σχολείο της ίδιας περιοχής, ή τις τοποθετήσεις σε συγκεκριμένα σχολεία, εφόσον ο/η σύζυγος υπηρετεί ή εργάζεται στην περιφέρεια του Δήμου ή της Κοινότητας, όπου ζητείται η μετάθεση ή η τοποθέτηση. Οι εκπαιδευτικοί των παραπάνω περιπτώσεων λαμβάνουν τέσσερις (4) μονάδες μετάθεσης για συνυπηρέτηση.
2. Στο άρθρο 16 παρ. 6 του Π.Δ. 50/96 ορίζονται τα ακόλουθα:
«Για την απόδειξη του τόπου και της φύσης της εργασίας του ή της συζύγου υποβάλλονται κατά περίπτωση τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α) προκειμένου περί υπαλλήλων του δημοσίου ή υπαλλήλων ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ ή υπαλλήλων του υπόλοιπου δημόσιου τομέα όπως αυτός καθορίστηκε με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Ν. 1256/82 (ΦΕΚ 65 τ.Α’) όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα και ισχύει ή άμισθων δημοσίων υπαλλήλων ή λειτουργών, βεβαίωση της υπηρεσίας του, από την οποία να προκύπτει ότι ο ή η σύζυγος υπηρετεί οργανικά και όχι με απόσπαση στο συγκεκριμένο τόπο.
β) Προκειμένου περί εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ή ελεύθερων επαγγελματιών, βεβαίωση του ασφαλιστικού τους φορέα (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΟΓΑ κ.λ.π.) από την οποία να προκύπτει ότι ο ή η σύζυγος εργάζεται στον τόπο που ζητείται η μετάθεση τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και είναι ασφαλισμένος στον οικείο ασφαλιστικό φορέα».
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ : Η μοριοδότηση της συνυπηρέτησης στις μεταθέσεις και τοποθετήσεις για το σχολικό έτος 2012-2013, θα πραγματοποιηθεί με βάση τους διευρυμένους δήμους σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/07-06-2010 Τ.Α΄) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης».
Στην παρ. 1 του άρθρου 72 του Ν.4316/2014 ορίζεται ότι «Προστίθεται παράγραφος 14 στο άρθρο 16 του π.δ. 50/1996 (Α΄ 45) ως ακολούθως: «14. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και όταν ο εκπαιδευτικός έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.»

 Διευκρινίσεις
1. Οι μονάδες συνυπηρέτησης υπολογίζονται μόνο για την περιοχή μετάθεσης (μία), όπου υπηρετεί οργανικά (όχι με απόσπαση) ή εργάζεται ο/η σύζυγος και όχι για όλο το νομό.
2. Η διετία εργασίας των συζύγων εκπαιδευτικών πρέπει να έχει συμπληρωθεί μέχρι την ημερομηνία λήξης υποβολής της αίτησης μετάθεσης, δηλαδή την 28η Φεβρουαρίου 2017, πλην των δημοσίων υπαλλήλων για τους οποίους δεν απαιτείται διετία.
3. Όπου οι υπηρεσίες του ασφαλιστικού φορέα δεν χορηγούν βεβαιώσεις για την απόδειξη της συνυπηρέτησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, γίνονται δεκτές βεβαιώσεις του εργοδότη ή των εργοδοτών. Οι βεβαιώσεις αυτές λαμβάνονται υπόψη μόνον εφόσον συμφωνούν με το βιβλιάριο ασφάλισης ή τα μηχανογραφικά δελτία ασφάλισης που υποχρεωτικά υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι. Σε περίπτωση όπου οι ασφαλιστικές εισφορές δεν είναι οριστικοποιήμενες δύνανται να προσκομιστούν οι υποβληθείσες από τον εργοδότη ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση) (άρθρο 8 παρ. 6 Ν. 2972/2001).
4. Όπου ο ασφαλιστικός φορέας δεν χορηγεί βεβαίωση για την απόδειξη της συνυπηρέτησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, λόγω οφειλής εισφορών, γίνονται δεκτές υποβληθείσες περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α. των τελευταίων δύο ετών.
5. Εκπαιδευτικοί σύζυγοι αναπληρωτών δε δικαιούνται μονάδες συνυπηρέτησης (γνωμοδότηση 95/91 Γραφείου Νομικού Συμβούλου Κ.Υ. ΥΠΔΒΜΘ).
6. Εκπαιδευτικοί των οποίων οι σύζυγοι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στη διάθεση του Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή του Π.Υ.Σ.Δ.Ε. δικαιούνται μονάδες συνυπηρέτησης για την περιοχή μετάθεσης που ανήκει ο/η σύζυγος, αν έχουν υποβάλει αίτηση μετάθεσης από περιοχή σε περιοχή. Δεν δικαιούνται όμως τις μονάδες αυτές, αν έχουν υποβάλει αίτηση βελτίωσης θέσης ή αίτηση οριστικής τοποθέτησης και ο/η σύζυγος βρίσκεται στη διάθεση του Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή του Π.Υ.Σ.Δ.Ε. (αριθμ.1792/20-8-2003 απαντητικό έγγραφο Νομικού Συμβούλου ΥΠΔΒΜΘ το οποίο έγινε δεκτό από τον Υπουργό).
7. Εκπαιδευτικοί σύζυγοι στελεχών εκπαίδευσης δικαιούνται μονάδες συνυπηρέτησης στην περιοχή της οργανικής θέσης των συζύγων και όχι αυτής που ασκούν τα καθήκοντά τους.
8. Εκπαιδευτικοί, οι σύζυγοι των οποίων υπηρετούν με θητεία σε Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία λαμβάνουν μονάδες συνυπηρέτησης για την περιοχή όπου βρίσκεται το ΠΠΣ.
9. Για την απόδειξη συνυπηρέτησης συζύγων ιατρών που δεν εργάζονται στο δημόσιο τομέα, θα πρέπει να υποβληθούν τα ανάλογα δικαιολογητικά.
10. Για τον υπολογισμό μονάδων συνυπηρέτησης σε εκπαιδευτικούς συζύγους δικηγόρων, δεν απαιτείται διετής υπηρεσία του δικηγόρου μέχρι την ημερομηνία της υποβολής της αίτησης μετάθεσης στην περιοχή όπου ζητείται μετάθεση, και αυτό διότι οι δικηγόροι είναι άμισθοι δημόσιοι λειτουργοί. Σε περίπτωση που δικηγόρος σύζυγος εκπαιδευτικού διατηρεί νόμιμα περισσότερα από ένα γραφεία στην έδρα του δικηγορικού συλλόγου του οποίου είναι μέλος είτε και σε άλλη πόλη εντός της περιφέρειας αυτού ή εκτός αυτής και τα γραφεία αυτά βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές μετάθεσης, οι μονάδες μετάθεσης για συνυπηρέτηση θα υπολογιστούν σε μία μόνο περιοχή μετάθεσης την οποία θα επιλέξει ο ενδιαφερόμενος.
11. Ο χρόνος επιδότησης ανεργίας προσμετράται για τη συνυπηρέτηση, εφόσον προσκομίζεται σχετική βεβαίωση από τον οικείο ασφαλιστικό φορέα και εφόσον κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για μετάθεση του εκπαιδευτικού υπάρχει ενεργός σύμβαση εργασίας του ή της συζύγου του (σχετ.αρ.250/89 ατομική γνωμοδότηση Ν.Υ.Δ./Κ.Υ. ΥΠΔΒΜΘ).
12. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου πρώτου, παρ. Θ18 «Καταργούμενες διατάξεις» υποπαρ.1 και 2 του Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222/12-11-2012) από τις 30-4-2013 αίρονται οι περιορισμοί για την χορήγηση άδειας λειτουργίας ιδιωτικού σχολείου ή φροντιστηρίου, ενώ από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, παύει να υφίσταται κώλυμα μετάθεσης ή τοποθέτησης δημόσιου εκπαιδευτικού σε πόλη, όπου ο/η σύζυγος ή συγγενής εξ αίματος ή εξ αγχιστείας λειτουργεί ιδιωτικό σχολείο ή φροντιστήριο.
13. Τα υποβληθέντα για τη συνυπηρέτηση δικαιολογητικά πρέπει να είναι πρόσφατα (τριμήνου).

Γ. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΛΟΓΟΙ

 Νομικό πλαίσιο
Στις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 7 περ. α’ και β’ του Π.Δ. 50/96 όπως αντικαθίσταται από το άρθρο 1 του Π.Δ. 39/98 και τη διόρθωση του στο ΦΕΚ 262Α/1998 ορίζεται ότι οι μονάδες μετάθεσης για οικογενειακούς λόγους υπολογίζονται ως εξής:
α) Οι έγγαμοι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν τέσσερις (4) μονάδες μετάθεσης. Ίδιο αριθμό μονάδων λαμβάνουν και οι σε χηρεία, άγαμοι, διαζευγμένοι ή σε διάσταση γονείς εκπαιδευτικοί στους οποίους έχει ανατεθεί νόμιμα η επιμέλεια άγαμων ανήλικων ή σπουδαζόντων παιδιών (φυσικών, θετών ή αναγνωρισμένων).
β) Οι εκπαιδευτικοί που έχουν άγαμα ανήλικα ή σπουδάζοντα παιδιά (φυσικά, θετά ή αναγνωρισμένα) λαμβάνουν τέσσερις (4) μονάδες μετάθεσης για το πρώτο παιδί, τέσσερις (4) για το δεύτερο, έξι (6) για το τρίτο και επτά (7) μονάδες για κάθε ένα από τα υπόλοιπα παιδιά. Ως ανήλικα θεωρούνται τα παιδιά που δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους και ως σπουδάζοντα όσα φοιτούν σε ανώτερες ή ανώτατες δημόσιες σχολές του εσωτερικού ή ισότιμες του εξωτερικού, εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους, δεν βρίσκονται στο τελευταίο εξάμηνο ή έτος σπουδών ή δεν φοιτούν για απόκτηση δεύτερου πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου. Για την απόδειξη αυτών απαιτείται πιστοποιητικό Δήμου ή του οικείου εκπαιδευτικού ιδρύματος κατά περίπτωση. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 18ου ή του 25ου έτους της ηλικίας θεωρείται η 31 η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις».
Στην παρ. 1 του άρθρου 72 του Ν.4316/2014 ορίζεται ότι «Προστίθεται παράγραφος 14 στο άρθρο 16 του π.δ. 50/1996 (Α΄ 45) ως ακολούθως: «14. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και όταν ο εκπαιδευτικός έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.»

 Διευκρινίσεις
1. Οι άγαμοι ή διαζευγμένοι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν μονάδες για γάμο μόνο αν έχουν την επιμέλεια των τέκνων (ανηλίκων ή σπουδαζόντων), διαφορετικά λαμβάνουν μόνο μονάδες τέκνων.
2. Ως αφετηρία για τη συμπλήρωση του 18ου ή του 25ου έτους των παιδιών λαμβάνουμε το Δεκέμβριο του έτους κατά το οποίο διενεργούνται οι μεταθέσεις και κάνουμε τη σχετική αφαίρεση. Έτσι για φέτος ανήλικα θεωρούνται τα τέκνα που έχουν γεννηθεί από 1/1/2000 και σπουδάζοντα όσα τέκνα έχουν γεννηθεί από 1/1/1993. Για την εξακρίβωση του τελευταίου εξαμήνου ή έτους φοίτησης εξετάζεται το πώς χαρακτηρίζεται η φοίτηση από την ίδια τη σχολή. Στην πλειοψηφία τους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα τα χρονικά διαστήματα φοίτησης αφορούν σε εξάμηνα, ενώ συνήθως στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού τα χρονικά διαστήματα φοίτησης αφορούν σε έτη.
3. Οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες του άρθρου 6 παρ. 1, 2 και 3 του Ν. 3454/2006 λαμβάνουν τις παραπάνω μονάδες, μέχρι την ηλικία των τέκνων που αναφέρεται στο εν λόγω άρθρο.
4. Τέκνο που δε φοιτά σε ανώτερη ή ανώτατη δημόσια σχολή, αλλά σε ΙΕΚ και Κολλέγια που υπάγονται στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση δε μοριοδοτείται.
5. Τα μόρια που χορηγούνται στον εκπαιδευτικό λόγω παιδιών υπολογίζονται κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης μετάθεσης για το σύνολο των παιδιών που βρίσκονται εν ζωή. Σε περίπτωση θανάτου ενός παιδιού τα μόρια μετάθεσης υπολογίζονται για το σύνολο των υπολοίπων εν ζωή παιδιών ανεξάρτητα από τη σειρά γέννησής τους.
6. Για την απόδειξη των παραπάνω οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσκομίζουν πρόσφατο (τριμήνου) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και, όπου απαιτείται, πρόσφατο (τριμήνου) πιστοποιητικό του εκπαιδευτικού ιδρύματος φοίτησης.

Δ. ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (Μ.Σ.Δ.)
 Νομικό πλαίσιο
1. Στις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 8 του Π.Δ. 50/96 σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των μονάδων συνθηκών διαβίωσης ορίζεται ότι:
• Οι μονάδες μετάθεσης για το κριτήριο αυτό υπολογίζονται με βάση το χρόνο πραγματικής υπηρεσίας σε κάθε σχολική μονάδα και την κατηγορία στην οποία ανήκει η σχολική μονάδα (περ.γ).
• Ο χρόνος υπηρεσίας εκφράζεται σε έτη και μήνες. Χρόνος ίσος ή μεγαλύτερος των δεκαπέντε (15) ημερών λογίζεται ως πλήρης μήνας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση παραλείπεται (περ. δ, εδ.α΄)
• Όταν ο εκπαιδευτικός υπηρετεί διαδοχικά σε σχολεία της ίδιας κατηγορίας, ο χρόνος λογίζεται ενιαίος (περ.ια).
2. Σχετικά με τις μονάδες μοριοδότησης στο άρθρο 16 παρ. 8 περ. δ εδάφιο β’ του Π.Δ. 50/96 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 παρ. 3 του Π.Δ. 39/98 ορίζονται τα εξής: «Για κάθε έτος υπηρεσίας σε σχολεία Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ, Ζ, Η, Θ, Ι, ΙΑ και ΙΒ κατηγορίας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατά περίπτωση, υπολογίζονται 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9,10,11 και 12 μονάδες μετάθεσης αντίστοιχα.»

 Τύποι υπολογισμού Μ.Σ.Δ.
(α) Για υπηρεσία στο ίδιο σχολείο ή σχολεία ίδιας κατηγορίας υπολογίζουμε τα Μ.Σ.Δ. με τον τύπο:
1) Έτος Χ Κατηγορία σχολείου
2) Μήνας/ 12 Χ Κατηγορία Σχολείου
(β) Για υπηρεσία παράλληλη σε σχολεία διαφορετικής κατηγορίας αναλογικά υπολογίζουμε με βάση τον τύπο:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Χ ΜΕΡΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ/5 Χ ΜΗΝΕΣ/ 12

 Θεμελίωση Δικαιώματος Μετάθεσης και τρόπος μοριοδότησης με Μ.Σ.Δ.
Στο άρθρο 39 παρ. 2β του ν.4115/2013 (ΦΕΚ Α’ 24) ορίζεται ότι «Η παρ. 4 του άρθρου 4, το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παρ. 12 του άρθρου 9 και οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 30 του ν. 3848/2010, όπως τροποποιήθηκαν με τις περιπτώσεις α΄ και β΄ της παρ. 2 του άρθρου 33 του ν. 4038/2012 (Α΄ 140), καταργούνται. Για τις γενικές προϋποθέσεις των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ισχύει το άρθρο 8 του π.δ. 50/1996 (Α΄ 45), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του π.δ. 100/1997 (Α΄ 94)», όπου ορίζεται ότι «(…) απαιτείται υπηρεσία ενός έτους στην κατεχόμενη οργανική θέση μέχρι 31 Αυγούστου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις.»
Στη διάταξη του τελευταίου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρο 31 του Ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71/ τ. Α΄/19-5-2010), καταργείται η «περίπτωση στ΄ της παραγράφου 8 του άρθρου 16 του Π.Δ. 50/1996» η οποία όριζε ότι «Για τα μέλη των πρωτοβαθμίων εφόσον ανήκουν οργανικά σε Νομό που εκλέγονται, των δευτεροβαθμίων και τριτοβαθμίων συνδικαλιστικών οργανώσεων και τους αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια καθώς και για τους εκπαιδευτικούς που αποσπώνται και υπηρετούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής, στην Κ.Υ. του ΥΠΕΠΘ, στις διευθύνσεις και τα γραφεία εκπαίδευσης, καθώς και στα γραφεία Φυσικής Αγωγής, ο χρόνος απόσπασης θεωρείται ότι διανύθηκε στην οργανική τους θέση για κάθε περίπτωση. Το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς που καλούνται σε επιμόρφωση ή μετεκπαίδευση καθώς και για τους εκπαιδευτικούς που αποσπώνται βάσει ειδικών διατάξεων από τις οποίες προβλέπεται ότι ο χρόνος απόσπασής τους θεωρείται ότι διανύθηκε στην οργανική τους θέση».
Μετά από τις ως άνω ρυθμίσεις διαφοροποιείται η θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης από το 2013 και ο τρόπος μοριοδότησης για τις υπηρετήσεις των εκπαιδευτικών από το σχολικό έτος 2010-2011.
Για τις λοιπές υπηρετήσεις των προηγούμενων ετών ισχύ έχει η 136005/Δ2/4-11-09 εγκύκλιος μεταθέσεων έτους 2009-2010.

Για τις υπηρετήσεις από το σχολικό έτος 2010-2011 ισχύ έχουν τα ακόλουθα:

 Σε ποιες περιπτώσεις χρήσης αδειών ο συνάδελφος λαμβάνει τις Μονάδες συνθηκών διαβίωσης της οργανικής του θέσης
α) αναρρωτικές άδειες με αποδοχές σύμφωνα με τα άρθρ. 55-56 του Ν.3528/2007 (ΦΕΚ 26/9-2-200 τ.Α’) ή με προγενέστερους Υπαλ. Κώδικες, εφόσον χορηγήθηκαν κατά το χρόνο ισχύος αυτών καθώς και ο χρόνος αναρρωτικής άδειας άνευ αποδοχών που χορηγήθηκε κατά το χρόνο ισχύος του Π.Δ. 611/1977 (άρθρο 112),
β) άδεια χωρίς αποδοχές της περ. Ε΄ του άρθρου 16 του Ν. 1566/85 που δεν υπερβαίνει τον ένα μήνα εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους (άρθρο 17 Ν.2470/97),
γ) άδειας άνευ αποδοχών που χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 51 παρ. 1 και 4 του Ν. 3528/2007 από την έναρξη εφαρμογής του Ν.4024/2011, δηλαδή από 1-11-2011 και μετά,
δ) άδειας μητρότητας (κυοφορίας, κύησης, λοχείας), γονικής άδειας εννέα μηνών με αποδοχές, τρίμηνης άδειας με αποδοχές στην περίπτωση γέννησης τρίτου παιδιού, γονικές άδειες των αρθ. 50 και 51 του Ν. 4075/2012 όπως τροποποιήθηκε από το αρθ. 39 του Ν. 11 4144/2013 και τρίμηνης άδειας χωρίς αποδοχές που είχε χορηγηθεί σύμφωνα με το άρθρο 5 του Νόμου 1483/1984,
ε) ειδικές άδειες όπως ορίζονται στο άρθρο 50 του Νόμου 3528/2007 ή σε προγενέστερους Κώδικες εφόσον χορηγήθηκαν κατά το χρόνο ισχύος αυτών,
στ) άδειες ασθένειας τέκνου του άρθρου 31 του Ν. 4440/2016.

 Τι ισχύει με τις Μ.Σ.Δ. της προσωρινής τοποθέτησης
Μόρια της προσωρινής τους τοποθέτησης λαμβάνουν νεοδιοριζόμενοι, μετατιθέμενοι και μετατασσόμενοι εκπαιδευτικοί.
Για το χρόνο που παρέμειναν στη διάθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων για οποιοδήποτε λόγο, εφόσον δεν οφείλεται σε δική τους υπαιτιότητα, θα ληφθούν υπόψη αναδρομικά οι μονάδες συνθηκών διαβίωσης του σχολείου στο οποίο θα τοποθετηθούν μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους.

 Πως καθορίζονται οι Μ.Σ.Δ. μονίμων εκπαιδευτικών όταν διατίθενται ή αποσπώνται για εξαιρετικές υπηρεσιακές ανάγκες ή λόγω υπεραριθμίας
Ο υπολογισμός μονάδων συνθηκών διαβίωσης εκπαιδευτικών που αποσπώνται ή διατίθενται από σχολική μονάδα στην οποία έχουν οριστική ή προσωρινή τοποθέτηση στις κατωτέρω περιπτώσεις, γίνεται ως ακολούθως:
α) Εάν αποσπώνται ή διατίθενται ως πλεονάζον προσωπικό, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 31 του Ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71/19-5-2010 τ. Α΄), «ως μονάδες μετάθεσης υπολογίζονται οι μονάδες της οργανικής θέσης του εκπαιδευτικού, εφόσον δεν υπολείπονται».
β) Εάν διατίθενται σε σχολεία άλλης περιοχής αρμοδιότητας του ίδιου ΠΥΣΔΕ από αυτή που ανήκουν οργανικά για εξαιρετικές υπηρεσιακές ανάγκες, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 κεφ. Γ΄ παρ. 1 και 2 του Ν. 1566/85 (ΦΕΚ 167 Α΄) και του άρθρου 14 του ίδιου νόμου σε συνδυασμό το άρθρο 18 παρ. 6 της Υ.Α. Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002 (Φ.Ε.Κ. 1340 τ. Β/16-10-2002), λαμβάνουν τις μονάδες μετάθεσης για δυσμενείς συνθήκες που αντιστοιχούν στη σχολική μονάδα της διάθεσης, εκτός αν οι μονάδες συνθηκών διαβίωσης μετάθεσης για δυσμενείς συνθήκες της οργανικής τους θέσης είναι περισσότερες οπότε και λαμβάνουν αυτές.
γ) Εάν διατεθούν για μερικές ημέρες ως υπεράριθμοι σε σχολικές μονάδες άλλης περιοχής αρμοδιότητας του ίδιου ΠΥΣΔΕ για τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού τους ωραρίου διδασκαλίας, σύμφωνα με το άρθρο 14 § 14 του ν.1566/1985 σε συνδυασμό το άρθρο 18 παρ. 4 της Υ.Α. Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002 (Φ.Ε.Κ. 1340 τ. Β/16-10-2002),
• όταν οι μονάδες δυσμενών συνθηκών διαβίωσης της οργανικής τους θέσης είναι περισσότερες από αυτές της διάθεσης, ακολουθείται ο υπολογισμός της περίπτωσης (α) και
• όταν οι μονάδες δυσμενών συνθηκών διαβίωσης της οργανικής τους θέσης είναι λιγότερες, τότε θα ακολουθείται ο αναλογικός υπολογισμός με βάση την εβδομάδα των πέντε (5) ημερών.
δ) Εάν αποσπώνται ή διατίθενται χωρίς αίτησή τους για υπηρεσιακές ανάγκες εξ ολοκλήρου από σχολείο σε σχολείο της ίδιας περιοχής μετάθεσης ή και για συμπλήρωση του υποχρεωτικού τους ωραρίου, σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ, 5 του ν.3475/2006 (ΦΕΚ 146 τ. Α’/ 13-7-2006) και το άρθρο 18 παρ. 5 της Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10- 2002 (Φ.Ε.Κ. 1340 τ. Β/16-10-2002), ακολουθείται η ανωτέρω ρύθμιση της περίπτωσης ( β).
ε) Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι διατίθενται ολικά ή μερικά σε σχολεία της Α/θμιας Εκπαίδευσης για τις ανάγκες της Υπηρεσίας ή διατέθηκαν για συμπλήρωση ωραρίου σε ΙΕΚ, λαμβάνουν τα μόρια δυσμενών συνθηκών της πλησιέστερης σχολικής μονάδας δευτεροβάθμιας, αρκεί να μην υπολείπονται των μορίων της οργανικής τους θέσης (ή της προσωρινής τους τοποθέτησης).
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Στις περιπτώσεις β και δ, όταν οι εκπαιδευτικοί αποσπώνται ή διατίθενται για υπηρεσιακές ανάγκες, ο υπολογισμός μονάδων συνθηκών διαβίωσης γίνεται ως ανωτέρω με την προϋπόθεση ότι υπηρετούν στη σχολική μονάδα από την οποία μετακινούνται με οριστική ή προσωρινή τοποθέτηση τουλάχιστον κατά το ήμισυ του υποχρεωτικού τους ωραρίου.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 1 : Τα παραπάνω ισχύουν από το έτος 2002-03 μετά την ισχύ των διατάξεων του άρθρου 9 του νόμου 2986/2002. Για τα προηγούμενα έτη εφαρμόζεται η Δ2/74341/31-10-2001 εγκύκλιος των μεταθέσεων.
Μονάδες συνθηκών διαβίωσης για συμπλήρωση ωραρίου με παροχή διοικητικού έργου
Το διάστημα κατά το οποίο εκπαιδευτικοί διατέθηκαν για συμπλήρωση του υποχρεωτικού διδακτικού τους ωραρίου, σύμφωνα με το άρθρο 33, παρ. 5α του Ν. 4386/16 και το άρθρο 46 του Ν.4415/16 θα λάβουν μονάδες συνθηκών διαβίωσης αναλογικά με βάση την εβδομάδα των πέντε (5) ημερών.

 Ποιος χρόνος δεν υπολογίζεται στη θεμελίωση του δικαιώματος μετάθεσης; Ποια μόρια συνθηκών διαβίωσης λαμβάνει τότε ο εκπαιδευτικός;
Δεν θεμελιώνεται δικαίωμα μετάθεσης στις παρακάτω περιπτώσεις και οι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν μόρια συνθηκών διαβίωσης ως ακολούθως.
Αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ
α) Οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται από Π.Υ.Σ.Δ.Ε. σε Π.Υ.Σ.Δ.Ε. και τοποθετούνται σε σχολείο λαμβάνουν τις μονάδες συνθηκών διαβίωσης του σχολείου απόσπασης. Για το χρόνο παραμονής των εκπαιδευτικών στη διάθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων για οποιοδήποτε λόγο, λαμβάνουν μονάδες συνθηκών διαβίωσης της πλησιέστερης σχολικής μονάδας στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Τις μονάδες συνθηκών διαβίωσης του σχολείου απόσπασης λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους. Τους καλοκαιρινούς μήνες θα λαμβάνουν τα μόρια της οργανικής τους θέσης ή της προσωρινής τοποθέτησης.
β) Για τους εκπαιδευτικούς που αποσπάστηκαν από Π.Υ.Σ.Δ.Ε. σε Π.Υ.Σ.Δ.Ε. και υπηρέτησαν ή υπηρετούν ταυτόχρονα σε δύο ή περισσότερα σχολεία με διαφορετικές μονάδες συνθηκών διαβίωσης, ο υπολογισμός των μονάδων που λαμβάνουν θα γίνει αναλογικά με βάση την εβδομάδα των πέντε ημερών. Δηλαδή, κάθε εβδομάδα θα θεωρείται 5/5 και οι μονάδες θα επιμερίζονται στην κάθε θέση. Όπου κατά τον υπολογισμό των μονάδων προκύπτει δεκαδικός αριθμός, διατηρούνται τα δύο πρώτα ψηφία. Δε στρογγυλοποιούνται ούτε προς τα πάνω ούτε προς τα κάτω, έστω κι αν το τρίτο δεκαδικό ψηφίο είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο του πέντε. Το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς που διατέθηκαν σε άλλη σχολική μονάδα ή σε Διεύθυνση Δ.Ε. ή σε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
γ) Στην περίπτωση αποσπασμένου εκπαιδευτικού που την ίδια ημέρα υπηρετεί για συμπλήρωση ωραρίου σε δύο σχολεία με διαφορετικές μονάδες συνθηκών διαβίωσης, για τον υπολογισμό μονάδων συνθηκών διαβίωσης θεωρείται ότι υπηρετεί στο σχολείο με τα περισσότερα μόρια συνθηκών διαβίωσης.
Τα ανωτέρω ισχύουν και για τις αποσπάσεις εντός ΠΥΣΔΕ

Λοιπές αποσπάσεις, χρόνος άσκησης καθηκόντων με θητεία κλπ
Σύμφωνα με τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 31 του Ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71/τ.Α΄/19-5-2010), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 59 του Ν.3966/2011 «Σε κάθε περίπτωση απόσπασης ως μονάδες μετάθεσης υπολογίζονται οι προβλεπόμενες για τη σχολική μονάδα στην οποία αποσπάται ο εκπαιδευτικός. Προκειμένου για απόσπαση σε άλλη υπηρεσία, φορέα ή νομικό πρόσωπο υπολογίζονται οι προβλεπόμενες για την πλησιέστερη σχολική μονάδα. Κατ’ εξαίρεση ως μονάδες μετάθεσης των εκπαιδευτικών, που αποσπώνται στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης, στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) στην Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε, στον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων (Ε.Ο.Ε.) και στις επιτελικές δομές του ΕΣΠΑ υπολογίζονται οι προβλεπόμενες για την πλησιέστερη σχολική μονάδα και επιπλέον δύο μονάδες μετάθεσης για κάθε έτος. Η περίπτωση στ΄ της παραγράφου 8 του άρθρου 16 του π.δ. 50/1996, καθώς και κάθε διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά το θέμα αυτό καταργείται».
Με βάση τα ανωτέρω:
α) Οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται στις ως άνω αναφερόμενες υπηρεσίες λαμβάνουν τα μόρια της πλησιέστερης στην υπηρεσία απόσπασής τους σχολικής μονάδας και επιπλέον δύο μονάδες μετάθεσης για κάθε έτος, αναδρομικά από την ημερομηνία έκδοσης εκάστης απόφασης. Στην περίπτωση ανανέωσης απόσπασης η αναδρομικότητα ανατρέχει από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ανανέωσης. Επίσης, στην περίπτωση των αποσπάσεων πέραν του ενός έτους η εν λόγω διάταξη ισχύει από την ημερομηνία έκδοσης εκάστης απόφασης. Το ίδιο ισχύει και για τους αποσπώμενους στα Αυτοτελή Γραφεία Νομικής υποστήριξης των Περιφερειακών Δ/νσεων Εκπαίδευσης.
β) Για όλες τις λοιπές αποσπάσεις σε υπηρεσίες και φορείς του Υ.Π.Π.Ε.Θ, καθώς και σε υπηρεσίες εκτός Υ.Π.Π.Ε.Θ. ή άσκηση καθηκόντων με θητεία, οι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν τις Μ.Σ.Δ. της πλησιέστερης προς την υπηρεσία σχολικής μονάδας Β/θμιας Εκπ/σης καθώς σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 31 του Ν. 3848/2010 «Σε κάθε περίπτωση απόσπασης ως μονάδες μετάθεσης υπολογίζονται οι προβλεπόμενες για τη σχολική μονάδα στην οποία αποσπάται ο εκπαιδευτικός. Προκειμένου για απόσπαση σε άλλη υπηρεσία, φορέα ή νομικό πρόσωπο υπολογίζονται οι προβλεπόμενες για την πλησιέστερη σχολική μονάδα». Οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται σε Περιφερειακές Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και ορίζονται Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων σε Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, λαμβάνουν τα μόρια της πλησιέστερης προς το κέντρο φιλοξενίας σχολικής μονάδας εκτός αν υπολείπονται των μορίων της απόσπασης στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

 Ειδικές ρυθμίσεις Μ.Σ.Δ.
α) Απόσπαση στο εξωτερικό: Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 8 περ. ι του Π.Δ. 50/96 «Ο χρόνος απόσπασης των εκπαιδευτικών της Α/θμιας και της Β/θμιας εκπαίδευσης σε αναγνωρισμένα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού θεωρείται ότι διανύθηκε σε σχολεία Α’ κατηγορίας για την Ευρώπη, της Β’ κατηγορίας για την Αμερική και Γ’ κατηγορίας για τις υπόλοιπες χώρες».
Εξαίρεση σ’ αυτό αποτελεί η ρύθμιση για το χρόνο απόσπασης στο εξωτερικό για τους νεοδιορισθέντες εκπαιδευτικούς που ο διορισμός τους πραγματοποιήθηκε ενώ ήδη υπηρετούσαν σε εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού [παρ.2 του άρ. 25 του Ν.2413/96 (Φ.Ε.Κ. 124 Α’) και παρ.2 του αρ.20 του Ν.4027/2011 (Φ.Ε.Κ.233Α’)] και μόνο για το διάστημα που αυτοί αποσπώνται και παραμένουν στο εξωτερικό από την ορκωμοσία τους και μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους εντός του οποίου ορκίσθηκαν και ανέλαβαν υπηρεσία (αρ. 421/2000 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ.). Στην περίπτωση αυτή δηλαδή ο χρόνος λογίζεται ότι διανύθηκε στην οργανική θέση του αποσπασμένου εκπαιδευτικού (και για τη θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης και για τον υπολογισμό των μονάδων μετάθεσης για δυσμενείς συνθήκες).
β) Άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης με αποδοχές: Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 8 περ. θ του Π.Δ. 50/96 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 14 του Π.Δ. 100/1997 «Ο χρόνος άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης με αποδοχές θεωρείται ότι διανύθηκε σε σχολείο Α’ κατηγορίας» και όχι στην οργανική θέση του εκπαιδευτικού (σχετ. η αρ. 2888/12.2.99 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους).

 Ποια προϋπηρεσία λαμβάνεται υπόψη για Μ.Σ.Δ.
Ως χρόνος για υπολογισμό των μονάδων συνθηκών διαβίωσης (εννοείται και μονάδων για χρόνο συνολικής υπηρεσίας) υπολογίζεται και αυτός που πραγματοποιήθηκε στις περιπτώσεις που αναφέρονται παρακάτω λαμβάνοντας μονάδες συνθηκών διαβίωσης της πλησιέστερης σχολικής μονάδας Β/θμιας Εκπαίδευσης:
Α) Η αναγνωρισμένη προϋπηρεσία:
α) στη δημόσια ή ιδιωτική Α/θμια ή Β/θμια εκπαίδευση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (αριθμ. 1924/23-9-2002 απαντητικό έγγραφο του Νομικού Συμβούλου ΥΠ.Ε.Π.Θ.),
β) στη Σιβιτανίδειο, στα Μ.Π.Κ. και στην Πρόσθετη Διδακτική στήριξη,
γ) εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ05, ΠΕ06 και ΠΕ07 στο Βρετανικό Συμβούλιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Γκαίτε. (άρ.8 παρ.17 του Ν.2817/00 – Φ.Ε.Κ. 78 Α’) και
δ) στα Δημόσια Λύκεια Εμπορικού Ναυτικού (Δ.Λ.Ε.Ν.) (άρθρο 16 του Ν.2743/99 – Φ.Ε.Κ. 211 Α’).
Για λοιπή προϋπηρεσία που έχει αναγνωριστεί και υπολογίζεται για μονάδες συνολικού χρόνου υπηρεσίας και δεν αναφέρεται εδώ (για παράδειγμα σε ΑΕΙ), δεν λαμβάνεται υπόψη για Μ.Σ.Δ.
Β) H προϋπηρεσία των μεταταχθέντων εκπαιδευτικών
Οι εκπαιδευτικοί που προέρχονται από μετάταξη από την Α/θμια, ή την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση λαμβάνουν τις μονάδες μετάθεσης της πλησιέστερης σχολικής μονάδας που υπηρετούσαν μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης μετάταξής τους (Άρθρο 16 παρ. 8 εδ. δεύτερο του Π.Δ. 50/96).
Γ) Ειδική ρύθμιση μορίων συνθηκών διαβίωσης για τους διορισθέντες με το άρθρο 22 του Ν. 3577/2007 (ΦΕΚ130 Α΄).
Η προϋπηρεσία ιδιωτικών εκπαιδευτικών σε ιδιωτικό σχολείο, για το χρονικό διάστημα από τότε που εκλήθησαν να αναλάβουν υπηρεσία ως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στη δημόσια εκπαίδευση μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους, δύναται να υπολογίζεται ως προϋπηρεσία αναπληρωτή προσφερθείσα σε δημόσιο σχολείο, εφόσον ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός υποβάλει σχετική δήλωση στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει το ιδιωτικό σχολείο. Στην περίπτωση αυτή δεν δύναται να υπολογιστεί η ανωτέρω προϋπηρεσία και ως προσφερθείσα σε ιδιωτικό σχολείο. Η ρύθμιση αυτή ισχύει από το σχολικό έτος 2006-2007 και για μία μόνο φορά.

 Τρόπος υπολογισμού προϋπηρεσίας Ωρομισθίων εκπαιδευτικών
Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν μονάδες συνθηκών διαβίωσης ανάλογα με τα σχολεία στα οποία υπηρέτησαν κάθε σχολικό έτος ξεχωριστά. Όταν το ίδιο σχολικό έτος έχουν υπηρετήσει σε διαφορετικά σχολεία ίδιας κατηγορίας ο χρόνος λογίζεται ενιαίος, ενώ σε σχολεία διαφορετικής κατηγορίας ο χρόνος υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε ένα σχολείο (οπότε και κάθε υπηρέτηση θα αναγράφεται ξεχωριστά στις υπηρετήσεις του ηλεκτρονικού συστήματος e-Datacenter) και πάντα μέχρι τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου κατά βαθμίδα εκπαίδευσης εβδομαδιαίου ωραρίου.
 Ποια η αφετηρία υπολογισμού των Μ.Σ.Δ.
α) Για μετατιθέμενους: Οι εκπαιδευτικοί που μετατίθενται πριν τη λήξη του διδακτικού έτους διεξαγωγής της διαδικασίας μεταθέσεων λαμβάνουν τις Μ.Σ.Δ. της νέας οργανικής θέσης από την επόμενη μέρα της λήξης του διδακτικού έτους, ανεξάρτητα από την ημερομηνία συνεδρίασης του ΠΥΣΔΕ και την ανάληψη υπηρεσίας αυτών στις νέες τους θέσεις. Όσοι μετατίθενται μετά τη λήξη του διδακτικού έτους λαμβάνουν Μ.Σ.Δ. της νέας τους θέσης από την ημερομηνία έκδοσης κάθε απόφασης.
β) Για νεοδιόριστους: Ως αφετηρία υπολογισμού των Μονάδων Συνθηκών Διαβίωσης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών που αναλαμβάνουν υπηρεσία πριν την έναρξη του σχολικού έτους λαμβάνεται η 1η Σεπτεμβρίου του έτους διορισμού, δεδομένου ότι το σχολικό έτος αρχίζει την ημερομηνία αυτή. Σε κάθε άλλη περίπτωση ο χρόνος υπολογίζεται από την ημερομηνία ανάληψης στη Διεύθυνση.
γ) Για διορισμένους αναδρομικά: Μονάδες Συνθηκών Διαβίωσης λαμβάνουν της σχολικής μονάδας με τα λιγότερα μόρια της περιοχής του αναδρομικού διορισμού. Εάν είχαν διοριστεί μεταγενέστερα του χρόνου που ανατρέχει ο αναδρομικός διορισμός, ή/και εργάστηκαν ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι λαμβάνουν, για τα αντίστοιχα διαστήματα, τις ανωτέρω μονάδες εκτός αν υπολείπονται. Για όσους έχουν μεταγενέστερο διορισμό τα ανωτέρω ισχύουν έως και την ημερομηνία έκδοσης του ΦΕΚ του αναδρομικού διορισμού. Π.χ. Εκπαιδευτικός προσλήφθηκε ως αναπληρωτής το 2011 στην Α΄ περιοχή μετάθεσης και στη συνέχεια διορίστηκε το 2012 στην Β΄ περιοχή μετάθεσης. Το 2016 διορίζεται αναδρομικά από το 2010 στη Γ΄ περιοχή μετάθεσης. Οι σχολικές μονάδες της Α΄ περιοχής μετάθεσης δίνουν από 5 έως 8 μόρια. Επομένως, ο εκπαιδευτικός για το έτος 2010-2011 θα λάβει 5 μόρια. Για το 2011-2012 θα λάβει 5 μόρια αν η σχολική μονάδα που υπηρέτησε ως αναπληρωτής δίνει λιγότερα των 5 μορίων, αλλιώς τα μόρια της εν λόγω σχολικής μονάδας. Για το 2012-2016 θα λάβει 5 μόρια ανά έτος αν η σχολική μονάδα που υπηρέτησε ως μόνιμος δίνει λιγότερα των 5 μορίων, αλλιώς τα μόρια της εν λόγω σχολικής μονάδας. Μετά τον επανακαθορισμό των περιοχών μετάθεσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 152263/Δ2/4-12-2012 Υ.Α., η ανωτέρω μοριοδότηση θα αφορά στις νέες περιοχές μετάθεσης.
δ) Για μεταταχθέντες: Από 1 Σεπτεμβρίου του έτους μετάταξης, εφόσον η μετάταξη πραγματοποιηθεί πριν την έναρξη του σχολικού έτους. Σε περίπτωση όμως που η μετάταξη πραγματοποιηθεί μεσούσης της σχολικής χρονιάς, ως αφετηρία υπολογισμού των Μ.Σ.Δ. θα θεωρείται η πράξη ανάληψης στη Διεύθυνση.
ε) Για όσους τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και επανήλθαν στην περιοχή όπου ανήκαν οργανικά λαμβάνουν τα λιγότερα μόρια της περιοχής αυτής. Στις περιπτώσεις που υπηρέτησαν ως διοικητικού υπάλληλοι και διατέθηκαν για διδακτικό έργο, τότε λαμβάνουν μόρια αναλογικά.
Στην περίπτωση που εκπαιδευτικός χωρίς υπαιτιότητά του, λόγω αντικειμενικής δυσκολίας, δεν καλύπτει το υποχρεωτικό του ωράριο, θεωρείται ότι το έχει υπηρετήσει.
Σχετικά με τα μόρια δυσμενών συνθηκών για τους καλοκαιρινούς μήνες που δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ, σας αναφέρουμε τα εξής:
1. Εκπαιδευτικός που υπηρετεί στο ΠΥΣΔΕ οργανικής του με προσωρινή τοποθέτηση, λαμβάνει αναδρομικά για τους καλοκαιρινούς μήνες (1/7 – 31/8) τα μόρια της τοποθέτησης αυτής. Σε περίπτωση που εκ παραδρομής δεν τοποθετήθηκαν σε σχολική μονάδα λαμβάνουν αναδρομικά τα μόρια της επόμενης τοποθέτησης.
2. Τα ίδια με το (1) ισχύουν και για τους εκπαιδευτικούς που έχουν διατεθεί στο αντίστοιχο ΠΥΣΠΕ, ξεκινώντας από 22/6 που επιστρέφουν στην προσωρινή τους τοποθέτηση.
3. Εκπαιδευτικός που έχει αποσπαστεί από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ, για τους καλοκαιρινούς μήνες μετά τη λήξη της απόσπασής του λαμβάνει τα μόρια της προσωρινής τοποθέτησης.
Σας επισημαίνουμε ότι κάθε εκπαιδευτικός που βρίσκεται στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ, πρέπει να έχει προσωρινή τοποθέτηση, ακόμα κι αν αποσπαστεί σε άλλο ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ ή διατεθεί στο αντίστοιχο ΠΥΣΠΕ.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι. Στις περιπτώσεις των αδειών για να θεμελιώνεται δικαίωμα μετάθεσης και να λαμβάνονται τα μόρια οργανικής πρέπει οι άδειες να χορηγούνται από την οργανική τους. Αν αυτές χορηγήθηκαν στο χρονικό διάστημα της απόσπασής τους σε υπηρεσίες ή σχολεία των περιπτώσεων που δεν θεμελιώνουν δικαίωμα μετάθεσης τότε ασφαλώς δεν θεμελιώνουν δικαίωμα μετάθεσης και δεν παίρνουν τα μόρια της οργανικής τους.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ. Σε περίπτωση απόσπασης κατά το χρονικό διάστημα χρήσης άδειας, ο εκπαιδευτικός αναλαμβάνει υπηρεσία στη θέση απόσπασης με τη λήξη της άδειας.
 Σε ποια περίπτωση έχουμε διπλασιασμό των Μ.Σ.Δ.;
Α. Σύμφωνα με την παρ. 2γ του άρθρου 39 του Ν.4115/2013 (ΦΕΚ24 Α΄) «Ειδικά οι
εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση από 20.5.2010 έως και 31.12.2010 δικαιούνται τα μόρια μετάθεσης που προβλέπονται στο τρίτο εδάφιο της παραγράφου 12 του άρθρου 9 του ν. 3848/2010, που καταργείται με το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης β’ της παρούσης παραγράφου, για το χρονικό διάστημα έως και 31.8.2013, εφόσον υπηρετήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους 2012 – 2013, αδιαλείπτως, σε σχολικές μονάδες της περιοχής που διορίστηκαν ή μετακινηθούν σε άλλη περιοχή για άσκηση εκπαιδευτικού ή διοικητικού έργου αναγκαστικά για το συμφέρον της υπηρεσίας χωρίς τη θέληση τους.» Β. Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί λαμβάνουν τις διπλάσιες μονάδες του αριθμού μονάδων μετάθεσης της σχολικής μονάδας όπου υπηρετούν κατά το τρέχον σχολικό έτος 2012-13, εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Χρόνος διορισμού:
Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν διοριστεί από 20.5.2010 έως και 31.12.2010, δηλαδή μετά την εφαρμογή του Ν.3848/2010.
β) Συνεχής διετής υπηρεσία στην περιοχή διορισμού μέχρι την έναρξη του τρίτου έτους που γίνεται ο διπλασιασμός των μονάδων:
Ο διπλασιασμός των μονάδων χορηγείται, αφού συμπληρωθεί υπηρεσία δύο ετών από το διορισμό των εκπαιδευτικών στην περιοχή διορισμού τους και μάλιστα στη σχολική μονάδα της προσωρινής υπηρέτησής τους ή των προσωρινών τοποθετήσεων τους στην περίπτωση που έχει αλλάξει η πρώτη προσωρινή τοποθέτησή τους. Υπολογίζονται δηλαδή το διάστημα που υπηρετούν οι εκπαιδευτικοί στη σχολική μονάδα προσωρινής τοποθέτησής τους καθώς και όσα διαστήματα υπηρετούν μεν σε άλλη σχολική μονάδα (εντός κατά κύριο λόγο της περιοχής μετάθεσης ή και εκτός με εφαρμογή του άρθρου 31 παρ. 3 του Ν.3848/2010), αλλά χωρίς ευθύνη τους (ανάγκες υπηρεσίας) σύμφωνα με τα παραπάνω αναφερόμενα.
γ) Υπηρέτηση για το σχολικό έτος 2012-2013 στη σχολική μονάδα οργανικής θέσης:
Μετά τη συμπλήρωση της διετίας (κατά τα αναφερόμενα στην προηγούμενη προϋπόθεση) διπλασιάζεται η μοριοδότηση εφόσον οι εκπαιδευτικοί υπηρετούν στην οργανική τους θέση (σημ.: η οριστική οργανική θέση -αφού μετά τη διετία πρέπει να τοποθετούνται οριστικά- ή έστω η προσωρινή οργανική θέση εάν δεν κατέστη δυνατόν να τοποθετηθούν οριστικά) καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους 2012 – 2013, αδιαλείπτως, σε αυτήν.
δ) Υπηρέτηση για το σχολικό έτος 2012-2013 σε θέση για ανάγκες υπηρεσίας:
Το διπλασιασμό των μορίων δικαιούνται και όσοι υπηρετούν σε σχολικές μονάδες της περιοχής που διορίστηκαν ή μετακινήθηκαν σε άλλη περιοχή για άσκηση εκπαιδευτικού ή διοικητικού έργου αναγκαστικά για το συμφέρον της υπηρεσίας χωρίς τη θέληση τους.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ:
(1) Εάν το ΦΕΚ διορισμού είναι από την 1η Οκτωβρίου ο χρόνος ξεκινά από την ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας. Αυτονόητο είναι ότι το ίδιο ακολουθείται και στις περιπτώσεις αναβολής ορκωμοσίας.
(2) Εάν οι εκπαιδευτικοί αποσπώνται με δική τους ευθύνη/αίτηση είτε εντός της ίδιας περιοχής είτε εκτός ο χρόνος της απόσπασης δεν προσμετράται στη διετία. Αντίθετα, εάν αποσπώνται ή διατίθενται για τις ανάγκες της υπηρεσίας, εντός ή εκτός ΠΥΣΔΕ (Ν.3848/2010), η υπηρεσία αυτή δύναται να προσμετρηθεί. Στην περίπτωση που μετακινηθεί κάποιος για τις ανάγκες της υπηρεσίας παρακαλούμε να διασφαλιστεί το ότι στη θέση του δεν τοποθετήθηκε άλλος (πρβλ: «δε νοείται μετακίνηση εκπαιδευτικού για υπηρεσιακές ανάγκες, όταν δημιουργείται κενό στη θέση που υπηρετεί, για την κάλυψη της οποίας κληθεί να τοποθετηθεί άλλος εκπαιδευτικός» αριθμ. 105756/Δ1/13-9-2012 εγκύκλιός μας).
(3) Σχετικά με το είδος των αδειών που λαμβάνονται υπόψη ακολουθούνται τα αναφερόμενα παραπάνω.
(4)Οι εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν αναδρομικά, εφόσον δεν προσέφεραν συνεχή, διαρκή και συνδεόμενη με την ενεργό άσκηση των διδακτικών καθηκόντων πραγματική υπηρεσία με φυσική παρουσία αδιαλείπτως, σε σχολικές μονάδες της περιοχής που διορίστηκαν δεν θα λάβουν διπλασιασμό μονάδων συνθηκών διαβίωσης.
(5). Ο έλεγχος των μονάδων διπλασιασμού θα πραγματοποιείται από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και δεν θα αποστέλλονται στο αρμόδιο Τμήμα του ΥΠ.Π.Ε.Θ.
Διπλασιασμός Μοριοδότησης μονίμων εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε απομακρυσμένες σχολικές μονάδες.
1.Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4283/2014 (ΦΕΚ 189/τ.Α΄) «Από το σχολικό έτος 2014-2015 ο χρόνος πραγματικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας μονίμων εκπαιδευτικών που διανύεται σε δημόσιες σχολικές μονάδες, οι οποίες κατά τις κείμενες διατάξεις ανήκουν στις κατηγορίες μοριοδότησης Θ΄ και Ι΄ για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ΙΑ΄ και ΙΒ΄ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία και στην Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή, που αναφέρονται στην παρ. 8 του άρθρου 16 του π.δ. 50/1996 (Α΄45), υπολογίζεται στο διπλάσιο για τον προσδιορισμό των μονάδων συνθηκών διαβίωσης, εφόσον έχει διαρκέσει τουλάχιστον δύο (2) διδακτικά έτη.»
2. Από το σχολικό έτος 2014-2015 διπλασιασμό των μονάδων συνθηκών διαβίωσης λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί των παρακάτω περιπτώσεων:
α) Εκπαιδευτικοί που υπηρέτησαν με οργανική ή προσωρινή τοποθέτηση στα συγκεκριμένα σχολεία για τουλάχιστον δύο συνεχόμενα σχολικά έτη.
β) Εκπαιδευτικοί που αποσπάστηκαν από άλλα ΠΥΣΔΕ ή από άλλες σχολικές μονάδες εντός του ίδιου ΠΥΣΔΕ και υπηρέτησαν στα συγκεκριμένα σχολεία καθ’ όλη τη διάρκεια των δύο διδακτικών ετών (από 01/09 έως 30/06). Ο διπλασιασμός θα γίνεται κατ’ αναλογία για τους μήνες διάρκειας του κάθε διδακτικού έτους, ενώ για τους θερινούς μήνες ο εκπαιδευτικός θα μοριοδοτείται κατ’ αναλογία με τα μόρια της οργανικής τους θέσης.
3. Σχετικά με τα παραπάνω διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
1. Ο διπλασιασμός των μονάδων συνθηκών διαβίωσης θα αφορά και υπηρέτηση σε σχολεία διαφορετικής κατηγορίας μοριοδότησης. Εάν, δηλαδή, εκπαιδευτικός κατά το διδακτικό έτος 2014-2015 υπηρέτησε, καθ’ οιονδήποτε τρόπο (οργανικά ή προσωρινά), σε σχολική μονάδα κατηγορίας ΙΑ΄ και το διδακτικό έτος 2015-2016 υπηρετεί σε σχολική μονάδα κατηγορίας ΙΒ΄, δικαιούται διπλασιασμό μορίων κατ’ αναλογία των μονάδων συνθηκών διαβίωσης της εκάστοτε σχολικής μονάδας.
2. Εκπαιδευτικοί με οργανική τοποθέτηση στα συγκεκριμένα σχολεία οι οποίοι διατέθηκαν εξ’ ολοκλήρου σε σχολικές μονάδες άλλης κατηγορίας, δε λαμβάνουν διπλασιασμό των ΜΣΔ.
3. Εκπαιδευτικοί με οργανική τοποθέτηση στα συγκεκριμένα σχολεία, οι οποίοι διατέθηκαν μερικώς για συμπλήρωση ωραρίου σε σχολικές μονάδες άλλης κατηγορίας, λαμβάνουν διπλασιασμό των ΜΣΔ αναλογικά.
4. Εκπαιδευτικοί με οργανική τοποθέτηση σε σχολικές μονάδες, που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν.4283/2014 αλλά υπηρέτησαν εξ’ ολοκλήρου στις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες, λαμβάνουν διπλασιασμό των ΜΣΔ. 5. Εκπαιδευτικοί με οργανική τοποθέτηση σε σχολικές μονάδες, που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν.4283/2014 αλλά διατέθηκαν μερικώς για συμπλήρωση ωραρίου στις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες, λαμβάνουν διπλασιασμό των ΜΣΔ αναλογικά.
6. Οι εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν αναδρομικά, εφόσον δεν προσέφεραν συνεχή, διαρκή και συνδεόμενη με την ενεργό άσκηση των διδακτικών καθηκόντων πραγματική υπηρεσία με φυσική παρουσία αδιαλείπτως, σε σχολικές μονάδες της περιοχής που διορίστηκαν δεν θα λάβουν διπλασιασμό μονάδων συνθηκών διαβίωσης.
7. Σχετικά με το είδος των αδειών που λαμβάνονται υπόψη ακολουθούνται τα αναφερόμενα παραπάνω.
8. Ο έλεγχος των μονάδων διπλασιασμού θα πραγματοποιείται από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ε. ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ

 Νομικό πλαίσιο
Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 9 του Π.Δ. 50/96 «Μονάδες μετάθεσης για εντοπιότητα λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, όταν ζητούν μετάθεση από μία περιοχή σε άλλη περιοχή, εφόσον είναι δημότες Δήμου ή Κοινότητας της περιοχής από διετίας τουλάχιστον μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης μετάθεσης. Οι μονάδες μετάθεσης για εντοπιότητα υπολογίζονται και όταν οι εκπαιδευτικοί ζητούν μετάθεση ή τοποθέτηση μέσα στην ίδια περιοχή, εφόσον είναι δημότες του Δήμου ή της Κοινότητας όπου λειτουργούν τα σχολεία στα οποία επιθυμούν να μετατεθούν ή να τοποθετηθούν. (…) Η εντοπιότητα αποδεικνύεται από βεβαίωση του οικείου προέδρου κοινότητας ή δημάρχου από την οποία να προκύπτει ότι ο εκπαιδευτικός είναι δημότης του Δήμου ή της Κοινότητας από διετίας».
Σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρ. 30 του Ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71/19-5-2010 τ. Α΄) οι μονάδες μετάθεσης για εντοπιότητα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 9 του άρθρου 16 του ΠΔ50/1996, ορίζονται σε τέσσερις (4).
Η μοριοδότηση της εντοπιότητας στις μεταθέσεις και τοποθετήσεις για το σχολικό έτος 2012-2013, θα πραγματοποιηθεί με βάση τους διευρυμένους δήμους σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/07-06-2010 Τ.Α΄) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης».

 Διευκρινίσεις
α) Η μόνιμη διαμονή του εκπαιδευτικού σ’ έναν τόπο δεν αρκεί για τον υπολογισμό των μονάδων εντοπιότητας, αλλά ο εκπαιδευτικός πρέπει να είναι δημότης από διετίας του δήμου της περιοχής στην οποία ζητείται μετάθεση.
β) Η βεβαίωση του δημάρχου πρέπει να είναι πρόσφατη (τριμήνου) και να αναγράφει υποχρεωτικά από πότε ο εκπαιδευτικός είναι δημότης του δήμου.
γ) Μονάδες μετάθεσης για εντοπιότητα υπολογίζονται επίσης και στην περίπτωση κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος διετέλεσε αθροιστικά για δύο χρόνια δημότης διαφόρων δήμων της περιοχής στην οποία ζητείται η μετάθεση. Δεν είναι δηλαδή απαραίτητο η διετία να συμπληρώνεται στον ίδιο δήμο. Ο αθροιστικός αυτός υπολογισμός του χρόνου δε νοείται για τις μεταθέσεις από σχολείο σε σχολείο της ίδιας περιοχής, διότι στην περίπτωση αυτή η εντοπιότητα συνδέεται με το δήμο όπου λειτουργούν τα σχολεία στα οποία ζητούν να μετατεθούν οι εκπαιδευτικοί, οπότε θα συντρέχει το στοιχείο της εγγραφής τα δύο τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο δήμο.
δ) Σε περίπτωση αναμεταδημότευσης, για να χορηγηθούν μονάδες εντοπιότητας, πρέπει μετά την αναμεταδημότευση να διανυθεί στον τελευταίο δήμο ο νόμιμος χρόνος της διετίας. Δεν μπορεί δηλαδή να συνυπολογιστεί ο χρόνος που ο εκπαιδευτικός ήταν κατά το παρελθόν δημότης του Δήμου από την οποία διεγράφη και πάλι επέστρεψε κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης μετάθεσης (αρ. 244/1989 γνωμοδότηση Ν.Υ.Δ./Κ.Υ. ΥΠΕΠΘ).
ε) Κατά τις μεταθέσεις από σχολείο σε σχολείο της ίδιας περιοχής και κατά τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών η εντοπιότητα δε «μεταφέρεται» όταν στην περιοχή του δήμου της οποίας ο εκπαιδευτικός είναι δημότης, δε λειτουργεί σχολείο.

ΣΤ. Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ

 Νομικό πλαίσιο
Σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 10 του Π.Δ. 50/96 «Οι εκπαιδευτικοί που ζητούν μετάθεση από περιοχή σε περιοχή λαμβάνουν για την περιοχή της πρώτης προτίμησής τους δύο (2) μονάδες μετάθεσης».

Ζ. ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΜΕΤΑΘΕΣΗ
 Ποιοι έχουν δικαίωμα αμοιβαίας μετάθεσης;
1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης για αμοιβαία μετάθεση έχουν οι εκπαιδευτικοί εφόσον συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις του άρθρου 10 του Π.Δ. 50/96 (ΦΕΚ 45Α’) όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 9 του Π.Δ. 100/97 (ΦΕΚ 94Α’).
α) Να ανήκουν στον ίδιο κλάδο και να μην έχουν συμπληρώσει 25ετή πραγματική υπηρεσία κατά την έννοια του άρθρου 16 του Π.Δ. 50/96 (ΦΕΚ 45Α’), όπως τροποποιήθηκε από το Π.Δ. 100/97 (ΦΕΚ 94Α’), μέχρι 31 Αυγούστου 2011.
β) Η διαφορά της συνολικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας τους να μην υπερβαίνει κατά την 31η Αυγούστου του έτους 2011 τα δέκα (10) έτη.
γ) Να έχουν συμπληρώσει δύο χρόνια υπηρεσίας από την ημερομηνία δημοσίευσης του διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέχρι 31-8-2011, εκ των οποίων τον ένα χρόνο στην οργανική τους θέση όσοι μετατέθηκαν πριν το 2011 και δύο όσοι μετατέθηκαν από το 2011 και μετά.
2. Δεν δικαιούνται αμοιβαίας μετάθεσης οι χαρακτηριζόμενοι ως υπεράριθμοι (άρθρο 10 παρ. 4 του Π.Δ. 50/96 όπως προστέθηκε με το άρθρο 9 παρ. 2 του 100/97) καθώς και όσοι δεν έχουν τοποθετηθεί οργανικά σε σχολική μονάδα.
3. Οι εκπαιδευτικοί που μετατίθενται αμοιβαία έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης για σχολεία των περιοχών μετάθεσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από την οποία προήλθαν, εφόσον από την ημερομηνία της μετάθεσής τους αυτής και μέχρι 31 Αυγούστου του έτους που πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις υπηρετήσουν για μια τριετία εκτός της περιοχής από σχολείο της οποίας μετατέθηκαν.
4. Οι ενδιαφερόμενοι για αμοιβαία μετάθεση υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την ανακοίνωση των μεταθέσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του Π.Δ. 50/96 (Φ.Ε.Κ. 45Α’), όπως τροποποιήθηκε από το Π.Δ. 100/97 (ΦΕΚ 94Α’).
5. Οι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού διαπιστώσουν ότι οι ενδιαφερόμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις για αμοιβαία μετάθεση αποστέλλουν μέσα σε πέντε (5) ημέρες στη Διεύθυνση Διοίκησης Προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Τμήμα Γ΄ του ΥΠ.Π.Ε.Θ., τις αιτήσεις συνοδευόμενες από βεβαίωση του Διευθυντή Εκπαίδευσης (ενσωματωμένη στο σχετικό έντυπο αίτησης), προκειμένου να διαβιβαστούν στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ) εάν πρόκειται για μετάθεση από σχολείο μιας περιοχής σε σχολείο άλλης περιοχής. Τονίζουμε ότι θα πρέπει να συμπληρώνονται όλα τα πεδία της αίτησης τόσο στα Υπηρεσιακά στοιχεία του αιτούντος όσο και στην Εισήγηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
6. Για τις αμοιβαίες μεταθέσεις από σχολείο σε σχολείο της ίδιας περιοχής μετάθεσης ισχύουν οι παραπάνω προϋποθέσεις με τη μόνη διαφορά ότι εξετάζονται από το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ).

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ

1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης έχουν οι εκπαιδευτικοί οι ανήκοντες σε μία από τις κατηγορίες που αναφέρονται στο άρθρο 13 του Π.Δ. 50/1996, στην παρ. 8 του άρθρου 1 του Ν.3194/2003, στο άρθρο 17 του Ν.3402/2005, στο άρθρο 6 του Ν. 3454/2006 και στο άρθρο 52 του Ν.4115/2013 όπως αντικαταστάθηκε από την παρ.2 του άρθρου 39 του Ν. 4403/16. Διευκρινίζουμε ότι σύμφωνα με την τελευταία διάταξη «Εξομοιώνονται με τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς, οι εκπαιδευτικοί, που τυγχάνουν γονείς ενός (1) αναπήρου τέκνου, με ποσοστό αναπηρίας 67% και, κατά συνέπεια, θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση που ο ν.3848/2010 (Α΄ 71) επιφυλάσσει στους πολύτεκνους».
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Η προτεραιότητα για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1 του αρθ. 13 ισχύει μόνο για τις μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή μετάθεσης (παρ. 3 άρθρο 30 του Ν. 3848/2010) και όχι για τις μεταθέσεις και τις τοποθετήσεις εντός της ίδιας περιοχής.
2. Μαζί με την αίτηση οι υποψήφιοι υποβάλλουν τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις δικαιολογητικά, δηλαδή:
α) Βεβαίωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) στην οποία εκτίθεται και το ιστορικό της ασθένειας (εφόσον η μετάθεση ζητείται για λόγους υγείας). Σχετικά με τη βεβαίωση αυτή, η οποία προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν.3863/2010 (ΦΕΚ 115/τ.Α΄/15-07-2010), διευκρινίζουμε τα εξής:
• Όσες βεβαιώσεις της Β/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής ισχύουν ακόμα θα γίνονται δεκτές.
• Σε περίπτωση μη έγκαιρης προσκόμισης βεβαίωσης του ΚΕ.Π.Α. (μέχρι τη λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων μετάθεσης στις 28-2-2017), θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 ότι θα αποσταλούν οι «Αριθμ. Επιτροπής» και «Αριθμ. Μητρώου ΚΕΠΑ» μόλις εκδοθεί από την αρμόδια υπηρεσία και πάντως πριν την εξέταση των αιτήσεων αυτών από το αρμόδιο Συμβούλιο (ΚΥΣΔΕ).
Σημειώνουμε ότι δε θα λαμβάνονται υπόψη λοιπές βεβαιώσεις προβλημάτων υγείας.
β) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και βεβαίωση φοίτησης τέκνου του οικείου εκπαιδευτικού ιδρύματος.
γ) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής και πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας, για την απόδειξη της πολυτεκνίας.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ: Α. Οι εκπαιδευτικοί που αιτούνται ένταξη στην ειδική κατηγορία ως γονείς ανάπηρου τέκνου με ποσοστό αναπηρίας 67% επιλέγουν μόνο το συγκεκριμένο πεδίο και όχι το πεδίο «πολύτεκνος».
Β. Τα Πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης θα αποσταλούν από τις αρμόδιες Διευθύνσεις και όχι από τους εκπαιδευτικούς με τη διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω.
Γ. Για τα Πιστοποιητικά της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας θα πρέπει στην ηλεκτρονική αίτηση, αφού επιλεγεί το πεδίο «Ειδική κατηγορία», να έχει συμπληρωθεί ο αριθμός ΑΣΠΕ χωρίς καθέτους ή κενά και επομένως δεν θα υποβληθούν/αποσταλούν από τους εκπαιδευτικούς.
3. Για τη θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης στις περιπτώσεις των ειδικών κατηγοριών δεν απαιτείται η συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας στην οργανική τους θέση, πραγματοποιούνται δε κατά προτεραιότητα των άλλων μεταθέσεων και οι υποψήφιοι συγκρίνονται μόνο μεταξύ τους.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το πεδίο της ειδικής κατηγορίας συμπληρώνεται μόνον εφόσον ο εκπαιδευτικός ανήκει σε μια από τις ειδικές κατηγορίες του άρθρου 13 του Π.Δ. 50/1996, της παρ. 8 του άρθρου 1 του Ν.3194/2003, του άρθρου 17 του Ν.3402/2005, του άρθρου 6 του Ν.3454/2006 και του άρθρου 52 του Ν.4115/2013 σε συνδυασμό με το πεδίο «Περιγραφή Ειδικής Κατηγορίας στο οποία θα περιγράφεται η ειδική κατηγορία (π.χ. 4 παιδιά – ιστορικό ασθένειας κλπ.).

ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΣΜΕΑΕ)- ΚΕΔΔΥ- ΕΕΕΕΚ
1. Διαδικασία Υποβολής Αιτήσεων Μετάθεσης
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλουν τις αιτήσεις μετάθεσης σε δομές ΕΑΕ σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο Α΄ του ενημερωτικού.
2. Γενικές Προϋποθέσεις Ένταξης στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
Δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης σε κενές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 48 του ν. 4415/2016 (Α΄ 159), έχουν εκπαιδευτικοί των παρακάτω περιπτώσεων της παρ. 2 του ίδιου άρθρου και νόμου: Εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που ανήκουν σε όλους τους προβλεπόμενους από τις ισχύουσες διατάξεις κλάδους γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, με εξειδίκευση στην ΕΑΕ. Η εξειδίκευση στην ΕΑΕ αποδεικνύεται με:
αα) Διδακτορικό Δίπλωμα στην ΕΑΕ ή στη Σχολική Ψυχολογία, με βασικές σπουδές σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής ή
ββ) Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ή στη Σχολική Ψυχολογία, με βασικές σπουδές σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής ή
γγ) Πτυχίο διετούς μετεκπαίδευσης στην ΕΑΕ των Διδασκαλείων της ημεδαπής, ή αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής, με βασικές σπουδές σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής ή
δδ) Πτυχίο Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής με τουλάχιστον πενταετή αποδεδειγμένη προϋπηρεσία στην ΕΑΕ.
εε) Ειδικά για τον κλάδο ΠΕ11-Φυσικής Αγωγής, πέραν των ανωτέρω, η εξειδίκευση στην ΕΑΕ αποδεικνύεται επιπροσθέτως με πτυχίο ΤΕΦΑΑ των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής με κύρια ειδικότητα στην «ΕΑΕ» ή την «Ειδική Φυσική Αγωγή» ή την «Ειδική Φυσική Αγωγή-Θεραπευτική Γυμναστική» ή την «Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή» ή την «Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή» ή την «Άσκηση σε χρόνιες παθήσεις και Αναπηρία».
Σχετικά με τη θεμελίωση δικαιώματος υποβολής αίτησης μετάθεσης από και προς την Ειδική Αγωγή, επισημαίνονται τα ακόλουθα:
Α) Οι εκπαιδευτικοί γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, που πληρούν μία από τις πέντε ανωτέρω προϋποθέσεις, μπορεί να μετατίθενται σε κενές οργανικές θέσεις ΕΑΕ, εφόσον έχουν συμπληρώσει τριετή διδακτική υπηρεσία χωρίς να έχουν υπηρετήσει απαραιτήτως την οργανική τους θέση.
Β) Οι εκπαιδευτικοί γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης που μετατίθενται σε δομές ΕΑΕ μπορούν να αιτηθούν μετάθεσης στην γενική και επαγγελματική εκπαίδευση εφόσον έχουν συμπληρώσει διετή διδακτική υπηρεσία σε δομές ΕΑΕ και αφού έχουν απαραιτήτως υπηρετήσει την οργανική τους θέση.
3. Μεταθέσεις σε Σχολικές Μονάδες Κωφών και Τυφλών
Οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι εκτός των ως άνω οριζομένων κριτηρίων αα) έως και εε) διαθέτουν επιπλέον εξειδίκευση στην ελληνική νοηματική γλώσσα και στη γραφή Braille που πιστοποιείται με βάση την παράγραφο 3 του άρθρου 7 του 3699/2008 όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει με την παρ. 10 του άρθρου 28 του ν.4186/2013, μετατίθενται κατά προτεραιότητα σε σχολικές μονάδες τυφλών και κωφών (παρ. 3, άρθρο 48 του ν. 4415/2016).
Οι ενδιαφερόμενοι προς μετάθεση εκπαιδευτικοί στις ανωτέρω σχολικές μονάδες οφείλουν να υποβάλλουν ανάλογη αίτηση
Σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 7 του Ν. 3699/2008(ΦΕΚ199Α) όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει με την παρ. 9 του άρθρου 28 του Ν. 4186/2013 απαραίτητη προϋπόθεση για την τοποθέτηση εκπαιδευτικών στις ειδικές σχολικές μονάδες κωφών και στις ειδικές σχολικές μονάδες τυφλών, ορίζεται επιπλέον των άλλων κριτηρίων και η πιστοποιημένη γνώση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας και της γραφής Braille αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 28 του ν.4186/2013, όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 4452/2017 (Α’ 17), αρμόδιος φορέας πιστοποίησης της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (Ε.Ν.Γ) και της γραφής Braille είναι ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ). Ωστόσο, μέχρι τη συγκρότηση της ανωτέρω επιτροπής, η 31 επάρκεια γνώσης της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και της γραφής Braille θα πιστοποιείται με βεβαιώσεις:
Α) για την Ε.Ν.Γ από:
1) την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος και 2) το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης μονάδας Αγωγής Κωφών του Πανεπιστημίου Πατρών
Β) για τη γραφή Braille από: 1) την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών 2) το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών 3) το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με βεβαίωση που θα πιστοποιείται η επιτυχής παρακολούθηση του μαθήματος «Εργαστήριο γραφής και ανάγνωσης στον κώδικα Braille» 4) από το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, με τις οποίες πιστοποιείται η επιτυχής παρακολούθηση του μαθήματος «Εργαστήριο Εκμάθησης της Braille».
Επισήμανση: Δεν θα γίνονται δεκτές βεβαιώσεις παρακολούθησης από τις οποίες δεν αποδεικνύεται η πιστοποιημένη γνώση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας και της γραφής Braille.
4. Μεταθέσεις σε Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.)
Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 48 του Ν. 4415/2016, μόνο εκπαιδευτικοί, οι κλάδοι των οποίων ορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου 12 του Ν. 3699/2008 (ΦΕΚ 199/τ.Α΄/02-10-2008) (ΠΕ02, ΠΕ03 και ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στην ΕΑΕ) και προβλέπονται από τα οικεία οργανογράμματα των ΚΕ.Δ.Δ.Υ., και οι οποίοι πληρούν ένα από τα ανωτέρω προσόντα ένταξης στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, μπορεί να μετατίθενται σε κενές οργανικές θέσεις των ΚΕ.Δ.Δ.Υ. εφόσον συμπληρώσουν τριετή διδακτική προϋπηρεσία σε ΣΜΕΑΕ, ΤΕ, προγράμματα πρώιμης παρέμβασης, προγράμματα παράλληλης στήριξης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι.
Η θητεία των εκπαιδευτικών στα ΚΕ.Δ.Δ.Υ. με οποιαδήποτε σχέση (οργανική θέση ή απόσπαση), λογίζεται και προσμετράται ως εκπαιδευτική υπηρεσία, σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν.3699/2008 (ΦΕΚ 199/2-10-2008 τ. Α’).
5. Ειδικές επισημάνσεις
α) Οι εκπαιδευτικοί που πληρούν μία από τις προϋποθέσεις ένταξης στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση μετατίθενται και τοποθετούνται σε κενές οργανικές θέσεις των ΣΜΕΑΕ, των ΕΕΕΕΚ, των ΚΕΔΔΥ, των ΤΕ, των προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης, των προγραμμάτων παράλληλης στήριξης και παροχής διδασκαλίας στο σπίτι σύμφωνα με τα ισχύοντα στη γενική εκπαίδευση (παρ. 2, άρθρο 48 του ν. 4415/2016). Κατά την προσωρινή ή οριστική τοποθέτηση σε κενές οργανικές θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού των ΣΜΕΑΕ, προηγούνται εκπαιδευτικοί που είναι άτομα με μόνιμη αναπηρία τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) σε αντίστοιχες σχολικές μονάδες και σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το είκοσι τοις εκατό (20%) των υπηρετούντων εκπαιδευτικών σε αυτές. Η τοποθέτηση των εκπαιδευτικών από μετάθεση σε κενές οργανικές θέσεις γίνεται σύμφωνα με το σύνολο των μορίων τους και εφόσον αυτοί πληρούν τις προϋποθέσεις ικανότητας όπως αυτές προβλέπονται κατωτέρω και η αναπηρία δεν οφείλεται σε θέματα ψυχικής υγείας (παρ. 3, άρθρο 48 του ν. 4415/2016).
β) Για τους εκπαιδευτικούς που αιτούνται την ένταξή τους σε ειδική κατηγορία μετάθεσης ισχύουν τα αναγραφόμενα παραπάνω.
γ) Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί οφείλουν να αποστείλουν τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση καθώς και τα δικαιολογητικά που αφορούν στα κριτήρια μοριοδότησης και της ένταξης σε ειδική κατηγορία μετάθεσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα παραπάνω
Με τη διαδικασία αυτή εξετάζονται οι παρακάτω τύποι αιτήσεων:
i. Των ενδιαφερομένων που επιθυμούν μετάθεση από σχολείο Γενικής εκπαίδευσης σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. της ίδιας περιοχής μετάθεσης.
ii. Των ενδιαφερομένων που επιθυμούν μετάθεση από σχολείο Γενικής εκπαίδευσης σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. άλλης περιοχής μετάθεσης.
iii. Των ενδιαφερομένων που επιθυμούν μετάθεση από Σ.Μ.Ε.Α.Ε ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. μιας περιοχής μετάθεσης σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. άλλης περιοχής μετάθεσης.
Επισήμανση: Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν μετάθεση από Σ.Μ.Ε.Α.Ε. σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε., της ίδιας περιοχής μετάθεσης υποβάλλουν αίτηση στο οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο εντός των ίδιων προθεσμιών.
δ) Με την αίτηση συνυποβάλλονται:
αα) Τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι οι αιτούντες έχουν τα κατά το νόμο προσόντα σύμφωνα με την παρ 2 του άρθρου 48 του ν. 4415/2016. Σε περίπτωση ξένων τίτλων σπουδών, συνυποβάλλεται υποχρεωτικά η επίσημη μετάφρασή τους (πτυχίου και αναλυτικής βαθμολογίας), καθώς και σχετική ισοτιμία από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
ββ) Για τους διδακτορικούς τίτλους, θα συνυποβάλλεται περίληψη του περιεχομένου της διδακτορικής διατριβής ενώ για τους μεταπτυχιακούς τίτλους, θα αποστέλλεται το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών από το οποίο προκύπτει ότι, τουλάχιστον το 50% του συνόλου των μαθημάτων που παρακολούθησε ο εκπαιδευτικός, είναι μαθήματα Ειδικής Αγωγής με βάση τον τίτλο και το περιεχόμενο του κάθε μαθήματος καθώς και περίληψη της μεταπτυχιακής διατριβής που εκπονήθηκε.
γγ) Για τη διαπίστωση της πενταετούς διδακτικής προϋπηρεσίας σε δομές ΕΑΕ ενημερώνεται το αρμόδιο τμήμα του ΥΠΠΕΘ, σύμφωνα με τα οριζόμενα παραπάνω. Σημειώνεται ότι, ως ημερομηνία έναρξης του διδακτικού έτους στις μονάδες Ειδικής Αγωγής θεωρείται η 1 η Σεπτεμβρίου, με λήξη την 30η Ιουνίου του επόμενου έτους. Επισήμανση: Ως διδακτική εμπειρία στην Ε.Α.Ε. υπολογίζεται η υπηρεσία των υποψηφίων σε Κ.Δ.Α.Υ. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ., σε αυτοτελείς Σ.Μ.Ε.Α.Ε., Ε.Ε.Ε.Κ., σε τμήματα ένταξης, σε προγράμματα παράλληλης στήριξης, σε προγράμματα διδασκαλίας στο σπίτι, όπως προβλέπεται από το άρθρο 56 παρ.3γ του ν. 3966/2011 ή σε εκπαιδευτικές δομές Ε.Α.Ε. όπως αυτές ορίζονται με τις διατάξεις της περίπτωσης γ) της παραγράφου 4, του άρθρου 6 , του ν.3699/2008, εφόσον η διδακτική υπηρεσία σε αυτές αποδεικνύεται από σχετικά έγγραφα.

ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετάθεση σε Μουσικά σχολεία έχουν οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εφόσον μέχρι 31-8-2017 (Άρθρο 8 περ. Β΄ του Π.Δ.100/97, άρθρο 16 περ. Ι΄ του Ν.1824/88 (ΦΕΚ 296Α΄), όπως τροποποιήθηκε από τις διατάξεις του άρθρου 9 παρ.9 του Ν.3391/2005 (ΦΕΚ 240Α΄):
α) Έχουν υπηρετήσει την οργανική τους θέση και
β) Έχουν πενταετή τουλάχιστον διδακτική εμπειρία στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Οι ενδιαφερόμενοι προς μετάθεση εκπαιδευτικοί στις ανωτέρω σχολικές μονάδες οφείλουν να υποβάλλουν αίτηση σύμφωνα με τα οριζόμενα παραπάνω. Κατά τον έλεγχο η οικεία Δ/νση Δ.Ε. συμπληρώνει τα στοιχεία που αφορούν την εκπαιδευτική υπηρεσία, άδειες, αποσπάσεις σε φορείς, διδακτική εμπειρία, υπηρέτηση οργανικής, κλπ του αιτούντος εκπαιδευτικού.
Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα, πλήρης φάκελος πιστοποιητικών και τίτλων σπουδών που κατέχουν οι υποψήφιοι (οι ξενόγλωσσοι θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένοι από το ΔΟΑΤΑΠ/ΔΙΚΑΤΣΑ) με τα οποία θα αποδεικνύονται τα συνεκτιμώμενα προσόντα του άρθρου 8 του Π.Δ. 100/97 που αντικατέστησε το άρθρο 9 του Π.Δ. 50/96, καθώς και πίνακας των δικαιολογητικών αυτών, αποστέλλονται από τον εκπαιδευτικό, σύμφωνα με τα οριζόμενα παραπάνω.
Στην περίπτωση των ξενόγλωσσων δικαιολογητικών απαιτείται επίσημη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα. Όσον αφορά επιστημονικές δημοσιεύσεις και βιβλία, αρκεί φωτοαντίγραφο του εξώφυλλου και της πρώτης σελίδας.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ Ι: Η αποστολή των δικαιολογητικών μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα ολοκληρωθεί εντός των προθεσμιών που ορίζονται στο πρώτο μέρος της εγκυκλίου. Εκπρόθεσμα δικαιολογητικά δεν θα ληφθούν υπόψη.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΙΙ: Σε περίπτωση που έχει κατατεθεί φάκελος με δικαιολογητικά και βιογραφικό κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης μετάθεσης στα Μουσικά Σχολεία για το έτος 2016 ή κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης απόσπασης σε αυτά το έτος 2016, δεν θα αποσταλούν εκ νέου πλην της περίπτωσης νέων στοιχείων ή δικαιολογητικών.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΙΙΙ: Τα ήδη υποβληθέντα δικαιολογητικά δεν θα επιστρέφονται.

γ) Για τους εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ16 (Μουσικής):
i) Για το μάθημα των θεωρητικών της μουσικής (μουσική θεωρία και πράξη):
Πτυχίο αντίστιξης ή φούγκας ή δίπλωμα σύνθεσης. Τεκμηριωμένη ενασχόληση με το προς διδασκαλία μάθημα τουλάχιστον πέντε ετών.
ii) Για το μάθημα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής:
Δίπλωμα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής μουσικής. Γνώση του δημοτικού τραγουδιού και τεκμηριωμένη ενασχόληση τουλάχιστον πέντε ετών.
iii) Για το μάθημα της διεύθυνσης χορωδιακών και ορχηστρικών συνόλων:
Αντίστοιχοι τίτλοι σπουδών και τεκμηριωμένη πενταετή ενασχόληση με το προς διδασκαλία μάθημα. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν υποψήφιοι με τα παραπάνω τυπικά προσόντα, η καλλιτεχνική επιτροπή έχει τη δυνατότητα, αν το κρίνει αναγκαίο, να προτείνει από τους υποψήφιους αυτούς που έχουν τα προβλεπόμενα τυπικά προσόντα για το μάθημα των θεωρητικών της μουσικής, με πενταετή τεκμηριωμένη ενασχόληση με τη διδασκαλία του μαθήματος αυτού ή του μαθήματος της διεύθυνσης χορωδιακών και ορχηστρικών συνόλων.
iv) Για το μάθημα των ευρωπαϊκών μουσικών οργάνων:
Δίπλωμα ή πτυχίο μουσικού οργάνου και τεκμηριωμένη ενασχόληση με το προς διδασκαλία μάθημα τουλάχιστον πέντε ετών.
Για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών μουσικής παιδείας το Υπηρεσιακό Συμβούλιο δύναται να λαμβάνει υπόψη τη γνώμη της Καλλιτεχνικής Επιτροπής Μουσικών Σχολείων και πέραν αυτής την επιμόρφωση, τη μετεκπαίδευση, την προηγούμενη διδακτική εμπειρία στα Μουσικά Σχολεία, τις μεταπτυχιακές σπουδές, την επιστημονική συγκρότηση και γενικά τα αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.
Επίσης, καθηγητές μουσικής που διορίστηκαν σε Μουσικά σχολεία έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης για άλλο μουσικό σχολείο, εφόσον έχουν υπηρετήσει την κατεχόμενη οργανική θέση, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά όλων των ανωτέρω.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ : Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ζητήσουν μετάθεση μόνο για τα σχολεία στα οποία είχαν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν βάσει των προσόντων τους κατά το διορισμό τους, και συνεπώς, όσοι έχουν διοριστεί και τοποθετηθεί αποκλειστικά σε Μουσικά Σχολεία βάσει συγκεκριμένων ΦΕΚ μπορούν να μετατεθούν μόνο σε αυτά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ.7.α του Ν.3475/2006 (ΦΕΚ 146Α΄), οι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ16, απόφοιτοι Ωδείου, οι οποίοι διορίστηκαν από το 2006 και μετέπειτα με προϋπηρεσία 30μήνου και τοποθετήθηκαν αποκλειστικά σε Μουσικά Σχολεία, δύνανται να υποβάλουν αίτηση μετάθεσης μόνο για τα Μουσικά Σχολεία.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
1. Για τη διαδικασία υποβολής και αποστολής της αίτησης μετάθεσης σε Μουσικά σχολεία, καθώς και για τη θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης και την υπηρέτηση της οργανικής θέσης ισχύουν όσα αναφέρονται παραπάνω.
2. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί οφείλουν να ενημερωθούν σχετικά με τα υφιστάμενα οργανικά κενά των Μουσικών Σχολείων, τα οποία καταχωρήθηκαν από τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την αριθμ. πρωτ. 23897/Ε2/13-2-2017 εγκύκλιο, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://inventory.minedu.gov.gr/. Επισημαίνουμε να μην περιλαμβάνουν στις προτιμήσεις τους Μουσικά Σχολεία στα οποία δεν έχουν προκηρυχθεί κενές οργανικές θέσεις στον κλάδο τους.
3. Οι εκπαιδευτικοί δεν θα πρέπει να αποστέλλουν δικαιολογητικά που δεν κρίνονται απαραίτητα για τη διαμόρφωση κρίσης όπως απολυτήρια Λυκείου, απολυτήρια Στρατού, βεβαιώσεις προϋπηρεσίας που δεν αφορούν τα εν λόγω σχολεία κτλ.
4. Σε περίπτωση ικανοποίησης αίτησης μετάθεσης εκπ/κών σε Μουσικό σχολείο, δεν θα ληφθεί υπόψη αίτησή τους για άλλη κατηγορία μετάθεσης.
5. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα σχολεία αυτά στην περίπτωση που ζητούν να μετατεθούν στην περιοχή που ανήκει το σχολείο οφείλουν να καταθέσουν αίτηση μετάθεσης από περιοχή σε περιοχή και όχι αίτηση βελτίωσης.

ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις μετάθεσης σε Καλλιτεχνικά Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ρυθμίζονται από τις διατάξεις του Π.Δ. 50/96 όπως τροποποιήθηκε από το Π.Δ. 100/97, σύμφωνα με το οποίο δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης στα Καλλιτεχνικά Σχολεία έχουν οι εκπαιδευτικοί Β/θμιας Εκπ/σης που μέχρι 31-08-2017:
α) Έχουν υπηρετήσει την οργανική τους θέση και
β) Έχουν πενταετή τουλάχιστον διδακτική εμπειρία στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Οι ενδιαφερόμενοι προς μετάθεση εκπαιδευτικοί στις ανωτέρω σχολικές μονάδες οφείλουν να υποβάλλουν αίτηση σύμφωνα με τα οριζόμενα παραπάνω. Κατά τον έλεγχο η οικεία Δ/νση Δ.Ε. συμπληρώνει τα στοιχεία που αφορούν την εκπαιδευτική υπηρεσία, άδειες, αποσπάσεις σε φορείς, διδακτική εμπειρία, υπηρέτηση οργανικής, κλπ του αιτούντος εκπαιδευτικού.
Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα, πλήρης φάκελος πιστοποιητικών και τίτλων σπουδών που κατέχουν οι υποψήφιοι (οι ξενόγλωσσοι θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένοι από το ΔΟΑΤΑΠ/ΔΙΚΑΤΣΑ) με τα οποία θα αποδεικνύονται τα συνεκτιμώμενα προσόντα του άρθρου 8 του Π.Δ. 100/97 που αντικατέστησε το άρθρο 9 του Π.Δ. 50/96, καθώς και πίνακας των δικαιολογητικών αυτών, αποστέλλονται από τον εκπαιδευτικό, σύμφωνα με τα οριζόμενα παραπάνω.
Στην περίπτωση των ξενόγλωσσων δικαιολογητικών απαιτείται επίσημη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα. Όσον αφορά επιστημονικές δημοσιεύσεις και βιβλία, αρκεί φωτοαντίγραφο του εξώφυλλου και της πρώτης σελίδας.
Εκπρόθεσμα δικαιολογητικά δεν θα ληφθούν υπόψη.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ Ι: Η αποστολή των δικαιολογητικών μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα ολοκληρωθεί εντός των προθεσμιών που ορίζονται στο πρώτο μέρος της εγκυκλίου. Εκπρόθεσμα δικαιολογητικά δεν θα ληφθούν υπόψη.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΙΙ: Σε περίπτωση που έχει κατατεθεί φάκελος με δικαιολογητικά και βιογραφικό κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης μετάθεσης στα Καλλιτεχνικά Σχολεία για το έτος 2016 ή κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης απόσπασης σε αυτά το έτος 2016, δεν θα αποσταλούν εκ νέου πλην της περίπτωσης νέων στοιχείων ή δικαιολογητικών.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΙΙΙ: Τα ήδη υποβληθέντα δικαιολογητικά δεν θα επιστρέφονται.
Για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών ειδικοτήτων σε Καλλιτεχνικά Σχολεία το Υπηρεσιακό Συμβούλιο δύναται να λαμβάνει υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Καλλιτεχνικών Σχολείων και πέραν αυτής την επιμόρφωση, τη μετεκπαίδευση, την προηγούμενη διδακτική εμπειρία στα Καλλιτεχνικά Σχολεία, τις μεταπτυχιακές σπουδές, την επιστημονική συγκρότηση και γενικά τα αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
1. Για τη διαδικασία υποβολής αίτησης μετάθεσης σε Καλλιτεχνικά σχολεία, καθώς και για τη θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης και την υπηρέτηση της οργανικής θέσης ισχύουν όσα αναφέρονται παραπάνω.
2. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί οφείλουν να ενημερωθούν σχετικά με τα υφιστάμενα οργανικά κενά των Καλλιτεχνικών Σχολείων, τα οποία καταχωρήθηκαν από τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την αριθμ. πρωτ. 23897/Ε2/13-2-2017 εγκύκλιο, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://inventory.minedu.gov.gr/. Επισημαίνουμε να μην περιλαμβάνουν στις προτιμήσεις τους Καλλιτεχνικά Σχολεία στα οποία δεν έχουν προκηρυχθεί κενές οργανικές θέσεις στον κλάδο τους.
3. Οι εκπαιδευτικοί δεν θα πρέπει να αποστέλλουν δικαιολογητικά που δεν κρίνονται απαραίτητα για τη διαμόρφωση κρίσης όπως απολυτήρια Λυκείου, απολυτήρια Στρατού, βεβαιώσεις προϋπηρεσίας που δεν αφορούν τα εν λόγω σχολεία κτλ.
4. Σε περίπτωση ικανοποίησης αίτησης μετάθεσης των εκπαιδευτικών σε Καλλιτεχνικό σχολείο, δε θα ληφθεί υπόψη αίτησή τους για άλλη κατηγορία μετάθεσης.
5. Στην περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν οργανικά σε Καλλιτεχνικό σχολείο ζητούν να μετατεθούν στην περιοχή μετάθεσης όπου ανήκει το σχολείο, πρέπει να υποβάλλουν αίτηση μετάθεσης από περιοχή σε περιοχή και όχι αίτηση βελτίωσης.

ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν.4415/2016 (Α’ 159) ορίζεται ότι «τα σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, που ιδρύθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 3, 4, 5 και 6 του ν. 1566/1985 (Α΄167) μετατρέπονται και λειτουργούν εφεξής ως Πειραματικά Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης». Επειδή δεν έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη από την παρ. 2 του άρθρου 23 του ίδιου νόμου απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορισμού των ιδιαίτερων προσόντων των εκπαιδευτικών οι οποίοι μετατίθενται στα σχολεία αυτά, καθώς και η διαδικασία μετάθεσής τους, οι μεταθέσεις τρέχοντος έτους θα ακολουθήσουν τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις μετάθεσης όπως 36 ρυθμίζονται από τις διατάξεις της αριθμ. 114163/Δ2/14-10-2004 (ΦΕΚ 1592 Β΄ 25-10-2004) Υπουργικής Απόφασης. Συγκεκριμένα:
1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης σε σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης έχουν οι εκπαιδευτικοί που έχουν υπηρετήσει την κατεχόμενη οργανική θέση μέχρι 31-08-2017. Κατά τις μεταθέσεις προτιμώνται όσοι έχουν επιπλέον τα παρακάτω προσόντα κατά σειρά προτεραιότητας:
α) Επαρκή γνώση της ξένης γλώσσας της χώρας από την οποία προέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών, οι οποίοι φοιτούν στα σχολεία αυτά. Ειδικά για την μετάθεση εκπαιδευτικών σε σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, στα οποία φοιτούν κατά πλειοψηφία Τσιγγάνοι μαθητές, δεν απαιτείται γνώση ξένης γλώσσας.
β) Ειδίκευση σε θέματα διδασκαλίας της Ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας.
γ) Μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα Διαπολιτισμικής Αγωγής.
δ) Μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακές σπουδές σε επιστήμες της αγωγής.
ε) Μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακές σπουδές στο αντικείμενο διδασκαλίας τους.
στ) Διδακτική εμπειρία σε Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.
ζ) Διδακτική εμπειρία σε Τάξεις Υποδοχής ή Φροντιστηριακά Τμήματα.
η) Επαρκή γνώση μιας διεθνούς γλώσσας (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά).
θ) Βεβαιώσεις παρακολούθησης επιμορφωτικών σεμιναρίων σε θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκαν από φορείς του ΥΠΕΘΠΑ ή συνεργαζόμενους με αυτό φορείς.
2. Για την πραγματοποίηση των μεταθέσεων σε σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπ/σης, οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην αρμοδιότητα των οποίων ανήκουν τα σχολεία αυτά, γνωστοποιούν τις κενές οργανικές θέσεις σε όλες τις Διευθύνσεις Δ.Ε. και στο Τμήμα Διοίκησης Προσωπικού της Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ξένων και Μειονοτικών Σχολείων της Κ.Υ. του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
3. Οι ήδη υπηρετούντες σε σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης για άλλο σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και για άλλα σχολεία της ίδιας ή άλλης περιοχής μετάθεσης, μετά την συμπλήρωση διετούς υπηρεσίας σε αυτά.
Όλα τα υποβληθέντα δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι απλά φωτοαντίγραφα σπουδών (οι ξενόγλωσσοι θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένοι από το ΔΟΑΤΑΠ/ΔΙΚΑΤΣΑ). Στην περίπτωση των ξενόγλωσσων απαιτείται επίσημη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα. Όσον αφορά επιστημονικές δημοσιεύσεις και βιβλία, αρκεί φωτοαντίγραφο του εξωφύλλου και της πρώτης σελίδας. ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ Ι: Η αποστολή των δικαιολογητικών μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα ολοκληρωθεί εντός των προθεσμιών που ορίζονται στο πρώτο μέρος της εγκυκλίου. Εκπρόθεσμα δικαιολογητικά δεν θα ληφθούν υπόψη.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΙΙ: Σε περίπτωση που έχει κατατεθεί φάκελος με δικαιολογητικά και βιογραφικό κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης μετάθεσης σε Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης για το έτος 2016, δεν θα αποσταλούν εκ νέου πλην της περίπτωσης νέων στοιχείων ή δικαιολογητικών.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΙΙΙ: Τα ήδη υποβληθέντα δικαιολογητικά δεν θα επιστρέφονται. ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
1. Για τη διαδικασία υποβολής της αίτησης και αποστολής μετάθεσης σε Διαπολιτισμικά σχολεία, καθώς και για τη θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης και την υπηρέτηση της οργανικής θέσης ισχύουν όσα αναφέρονται παραπάνω
2. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί οφείλουν να ενημερωθούν σχετικά με τα υφιστάμενα οργανικά κενά των Πειραματικών Σχολείων Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, τα οποία καταχωρήθηκαν από τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την αριθμ. πρωτ. 23897/Ε2/13-2-2017 εγκύκλιο, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://inventory.minedu.gov.gr/. Επισημαίνουμε να μην περιλαμβάνουν στις προτιμήσεις 37 τους Πειραματικά Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στα οποία δεν έχουν προκηρυχθεί κενές οργανικές θέσεις στον κλάδο τους.
3. Στην περίπτωση των ξενόγλωσσων τίτλων απαιτείται επίσημη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα (οι ξενόγλωσσοι θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένοι από το ΔΟΑΤΑΠ/ΔΙΚΑΤΣΑ). Επίσης, για τους διδακτορικούς τίτλους, θα συνυποβάλλεται περίληψη του περιεχομένου της διδακτορικής διατριβής, ενώ για τους μεταπτυχιακούς τίτλους, θα αποστέλλεται η αναλυτική βαθμολογία, καθώς και η περίληψη της μεταπτυχιακής εργασίας που εκπονήθηκε. Όσον αφορά επιστημονικές δημοσιεύσεις και βιβλία, αρκεί φωτοαντίγραφο του εξωφύλλου και της πρώτης σελίδας.
4. Εκπρόθεσμα δικαιολογητικά δεν θα ληφθούν υπόψη.
5. Οι εκπαιδευτικοί δεν θα πρέπει να αποστέλλουν δικαιολογητικά που δεν κρίνονται απαραίτητα για τη διαμόρφωση κρίσης όπως απολυτήρια Λυκείου, απολυτήρια Στρατού, βεβαιώσεις προϋπηρεσίας που δεν αφορούν τα εν λόγω σχολεία κτλ.
6. Σε περίπτωση ικανοποίησης αίτησης μετάθεσης εκπ/κών σε σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, δε θα ληφθεί υπόψη αίτησή τους για άλλη κατηγορία μετάθεσης.
7. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα σχολεία αυτά στην περίπτωση που ζητούν να μετατεθούν στην περιοχή που ανήκει το σχολείο οφείλουν να καταθέσουν αίτηση μετάθεσης από περιοχή σε περιοχή και όχι αίτηση βελτίωσης.

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ- ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ- ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

1. Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 3 του Ν. 2690/1999, το δελτίο ταυτότητας αποτελεί πλήρη απόδειξη των στοιχείων που αναφέρονται σ’ αυτή και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 8 του ίδιου νόμου τα στοιχεία της ταυτότητας που τυχόν έχουν μεταβληθεί δηλώνονται με υπεύθυνη δήλωση.
2. Με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν.4250/2014 καταργήθηκε η υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων εγγράφων που έχουν εκδοθεί από τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς που υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση και πλέον το Δημόσιο υποχρεούται να αποδέχεται τα απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα των εγγράφων αυτών. Επομένως, όπου αναφέρεται στις εγκυκλίους ότι απαιτείται υποβολή εγγράφων, πρέπει υποχρεωτικά να γίνονται δεκτά ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα αυτών. Επισημαίνουμε την υποχρέωση των Διευθύνσεων Β/θμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις, για τη διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου, σε ποσοστό τουλάχιστον πέντε τοις εκατό (5%) επί του συνόλου των φωτοαντιγράφων που θα κατατεθούν.
3. Αιτήσεις θεραπείας /ενστάσεις θα εξετασθούν μόνον εφόσον αυτές υποβληθούν στην υπηρεσία εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση των μεταθέσεων. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα γίνονται δεκτές. Τα ίδια ισχύουν και για τις αμοιβαίες μεταθέσεις.
4. Το πεδίο της «συνεξέτασης» συμπληρώνεται μόνο αν και οι δύο σύζυγοι είναι εκπαιδευτικοί Β/θμιας Εκπ/σης και υποβάλουν αίτηση μετάθεσης και οι δύο. Σε περίπτωση που ο ένας από τους δύο συζύγους δεν συγκεντρώνει τον απαιτούμενο αριθμό μονάδων για το νομό που επιθυμεί να μετατεθεί δεν μετατίθεται ούτε ο άλλος.
5. Τα πεδία που αναφέρονται στην «εντοπιότητα» και την «εργασία συζύγου», συμπληρώνονται μόνο εφόσον ζητούν να μετατεθούν στην περιοχή που έχουν εντοπιότητα ή συνυπηρέτηση (εργασία συζύγου) και δικαιούνται ανάλογα μόρια.
6. Η προϋπηρεσία που υπολογίζεται μόνο για χρόνο συνολικής υπηρεσίας καταχωρίζεται στο σύστημα του e-Datacenter στην καρτέλα «ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ/ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ/ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ».
Η υπηρεσία που υπολογίζεται και για μονάδες συνθηκών διαβίωσης καταχωρίζεται στην καρτέλα «ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ».
7. Σε περίπτωση πολλαπλών τοποθετήσεων μέχρι την τελική τοποθέτηση, εάν οι εκπαιδευτικοί κατοχυρώνουν διάστημα μεγαλύτερο ή ίσο των δεκαπέντε ημερών σε κάποια σχολική μονάδα, θα λάβουν τα μόρια αυτής. Σε περίπτωση που δεν συμβαίνει αυτό, θα λάβουν τα μόρια της σχολικής μονάδας στην οποία τοποθετήθηκαν τελευταία.
8. Εάν δεν υπάρχει ανάληψη υπηρεσίας και υπάρχει μόνο η απόφαση απόσπασης ή τοποθέτησης, τότε θα λάβουν τα μόρια από την ημερομηνία της απόφασης απόσπασης ή τοποθέτησης.
9. Οι εκπαιδευτικοί που έχουν διοριστεί και τοποθετηθεί αποκλειστικά σε Μουσικά Σχολεία βάσει των προσόντων τους, δύνανται να υποβάλουν αίτηση μετάθεσης μόνο για τα σχολεία αυτά και όχι για τα σχολεία Γενικής Παιδείας.
10. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν οργανικά σε ΣΜΕΑΕ-ΚΕΔΔΥ, μουσικά, καλλιτεχνικά και σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στην περίπτωση που ζητούν να μετατεθούν στην περιοχή που ανήκει το σχολείο οφείλουν να καταθέσουν αίτηση μετάθεσης από περιοχή σε περιοχή και όχι αίτηση βελτίωσης.
11. Οι εκπαιδευτικοί που έχουν τοποθετηθεί με πενταετή θητεία στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία κατά τη διάρκεια της θητείας τους δεν μετατίθενται (παρ. 6, άρθρο 48, Ν.3966/2011).
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Το 2017 είχαν υποβληθεί 6874 αιτήσεις και ικανοποιήθηκαν 213 (ποσοστό ικανοποίησης 2,13%).Υπενθυμίζουμε ότι το 2015 είχαν υποβληθεί 8098 αιτήσεις μετάθεσης και είχαν ικανοποιηθεί 1718 (ποσοστό ικανοποίησης 21,22%). Το 2016 είχαν υποβληθεί 6997 αιτήσεις και είχαν ικανοποιηθεί 404 (ποσοστό ικανοποίησης 5,77%). Παράλληλα αναφέρουμε ότι το 2014 από τις 8389 αιτήσεις ικανοποιήθηκαν τελικά 751 (ποσοστό 8,99%). Το 2013 ικανοποιήθηκαν 607 αιτήσεις σε σύνολο 11260 αιτήσεων (ποσοστό 5,4%). Κατά τις του 2012 υποβλήθηκαν 14.855 αιτήσεις και ικανοποιήθηκαν 2.434 (ποσοστό 16,39%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025