Τι είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Digital Economy Forum, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος

«Τα κονδύλια που έχουμε στη διάθεσή μας για τη χρηματοδότηση της κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων είναι περισσότερα από ποτέ. Το ζήτημα, όμως, είναι όχι μόνο να τα απορροφήσουμε, αλλά κυρίως να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των ανέργων και των επιχειρήσεων».

Αυτό σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Digital Economy Forum, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος, στο πλαίσιο του οποίου παρουσίασε τις δράσεις του υπουργείου που αποσκοπούν στο να λειτουργήσει σωστά το σύστημα της κατάρτισης.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, που θεσπίστηκαν με τον νόμο , συνοψίζονται στα εξής:

Πρώτον, η πληρωμή των παρόχων και των ωφελουμένων της κατάρτισης συνδέεται πλέον με τα αποτελέσματα που επιτυγχάνουν, το λεγόμενο «Payment by Results». «Το 30% της αμοιβής καταβάλλεται, αν η δουλειά έχει γίνει σωστά με βάση τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος. Προχωρούμε με καινούργια λογική: θα σε στηρίξουμε, αλλά πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι σοβαρός, γιατί μας ενδιαφέρει να πιάσουν τόπο τα χρήματα», σχολίασε ο υπουργός.

Δεύτερον, μπήκαν τα Πανεπιστήμια στην κατάρτιση. Για πρώτη φορά, οι άνεργοι απέκτησαν πρόσβαση σε προγράμματα κατάρτισης από τα ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. «Έγινε ήδη στο ΕΚΠΑ. Το πρόγραμμα δεν έχει μόνο συμβολική, αλλά και ουσιαστική σημασία, γιατί ανεβάζει τον πήχη, αυξάνει τον ανταγωνισμό και δείχνει στους ανέργους ότι η κατάρτιση δεν είναι μία διαδικασία απλά, για να πάρουμε ένα επίδομα, αλλά κάτι ουσιαστικό», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Τρίτον, δίνεται έμφαση την πιστοποίηση, ιδιαίτερα από μεγάλες διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας που παρέχουν αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Η, όπως η Google, η Cisco, η Amazon, η Microsoft και η Huawei. «Δεν πρόκειται για “θα”, σχέδια και υποσχέσεις, τα προγράμματα έχουν ξεκινήσει και πραγματοποιούνται. Υπάρχουν παιδιά και μεγαλύτερης ηλικίας συμπολίτες μας που έχουν εκπαιδευτεί και υπάρχει φοβερά μεγάλη ζήτηση για τα προγράμματα αυτά, κυρίως γιατί υπάρχει εξέλιξη στην καριέρα αυτών των ανθρώπων», υπογράμμισε ο υπουργός.

Δεν έχουμε πάρει διαχρονικά σοβαρά τα θέματα κατάρτισης

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η χώρα μας έχει πάρει στο παρελθόν πολλά χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για ανάπτυξη δεξιοτήτων, ωστόσο, «αν δούμε τους πίνακες, θα διαπιστώσουμε ότι η Ελλάδα είναι στη δεύτερη έως την τέταρτη θέση από το τέλος, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουμε πάρει διαχρονικά τόσο σοβαρά τα θέματα της κατάρτισης». «Πρέπει», είπε, «να ξεπεράσουμε μία ελληνική παθογένεια: να μην σκεφτόμαστε μόνο τους παρόχους των υπηρεσιών, αλλά και τους πολλούς ανυπεράσπιστους Έλληνες. Να κερδίσουν και οι πάροχοι, αλλά και το σύστημα να λειτουργεί σωστά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025