Πίνακας περιεχομένων
Μπόνους 20 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο μετά το Πάσχα – Ποιοι υπάλληλοι το δικαιούνται
Αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να καταβληθεί το ειδικό μπόνους απόδοσης σε υπαλλήλους του Δημοσίου, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου συστήματος αξιολόγησης στόχων για το 2024.
Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ και εντάσσεται σε μια προσπάθεια επιβράβευσης των δημοσίων υπαλλήλων που συμμετείχαν ενεργά στην επίτευξη των προβλεπόμενων στόχων των υπηρεσιών τους.
Ποιοι θα λάβουν το μπόνους
Το συγκεκριμένο ποσό δεν θα καταβληθεί οριζόντια σε όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου. Αντιθέτως, η κατανομή του θα γίνει βάσει των αποτελεσμάτων των Ετήσιων Σχεδίων Δράσης που εφαρμόστηκαν κατά το έτος 2024. Οι υπάλληλοι που συνέβαλαν ουσιαστικά στην επίτευξη των υπηρεσιακών στόχων θα είναι αυτοί που θα δουν το οικονομικό αυτό κίνητρο στον λογαριασμό τους. Το μπόνους χαρακτηρίζεται ως «επιβράβευση απόδοσης» και δεν εντάσσεται στη λογική των παραδοσιακών επιδομάτων.
Δείτε επίσης ΑΣΕΠ: 2.082 μόνιμες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο
Ύψος επιβράβευσης και προϋπολογισμός για το 2025
Το ποσό της ανταμοιβής που μπορεί να λάβει κάθε δικαιούχος υπάλληλος, θα υπολογίζεται αναλογικά με βάση την επίτευξη στόχων και μπορεί να φτάσει έως και το 15% του ετήσιου μισθού του. Πρόκειται για έναν θεσμό που εφαρμόζεται πιλοτικά φέτος, με σκοπό να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών μέσω θετικών κινήτρων.
Ήδη έχει προβλεφθεί από το οικονομικό επιτελείο και το Υπουργείο Εσωτερικών, ότι για το επόμενο έτος (2025) το διαθέσιμο κονδύλι για την ίδια δράση θα είναι διπλάσιο, αγγίζοντας τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό θα διανεμηθεί με βάση τα νέα Ετήσια Σχέδια Δράσης του 2025, τα οποία βρίσκονται ήδη υπό διαμόρφωση.
Ενίσχυση της παραγωγικότητας με έμφαση στην αξιολόγηση
Η συγκεκριμένη πολιτική επιβράβευσης εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του «νέου Δημοσίου», με έμφαση στην αξιοκρατία και την αποδοτικότητα. Μέσω της σύνδεσης της αμοιβής με την επίτευξη μετρήσιμων στόχων, το κράτος επιχειρεί να δημιουργήσει ένα πιο αποτελεσματικό και παραγωγικό διοικητικό περιβάλλον. Η διαδικασία στηρίζεται στην αξιολόγηση των προϊσταμένων και των οργανικών μονάδων, και δίνει πλέον τη δυνατότητα διάκρισης και οικονομικής ανταμοιβής για όσους ανταποκρίνονται ουσιαστικά στις απαιτήσεις του ρόλου τους.
Δείτε επίσης Μισθοί: Τι αλλάζει στα ποσά στο Δημόσιο