Σε συμφωνία για την σύσταση κοινού προϋπολογισμού για την ευρωζώνη, αδιευκρίνιστου μεγέθους, κατέληξαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως δήλωσαν η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος μετά την συνάντηση που είχαν στο Μέσεμπεργκ.

Ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως ο νέος προϋπολογισμός θα έχει επενδυτικό χαρακτήρα όμως συνάμα θα αποσκοπεί στην αύξηση της σύγκλισης ανάμεσα στα 19 κράτη-μέλη της νομισματικής ένωσης.

Σχεδιάζεται να τεθεί σε ισχύ το 2021, αν και ακόμα υπάρχουν πολλές αδιευκρίνιστες λεπτομέρειες για την μορφή και τις δυνατότητες που θα έχει.

Οι δύο ηγέτες στάθηκαν επίσης την ανάγκη αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό, την στιγμή που η κ. Μέρκελ αντιμετωπίζει μεγάλη ενδοκυβερνητική κρίση με αίτημα να μην επιτρέπει την είσοδο σε πρόσφυγες και μετανάστες που ήδη έχουν υποβάλει αίτημα για άσυλο σε άλλη χώρα-μέλος.

Στην επερχόμενη Σύνοδο η κ. Μέρκελ αναμένεται να συζητήσει με χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία για τη σύναψη διμερών συμφωνιών επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο, θέση που φάνηκε να υποστηρίζει ο κ. Μακρόν, λέγοντας πως βλέπει θετικά διμερείς ή πολυμερείς διευθετήσεις.

Η καγκελάριος επισήμανε πως πέραν της εσωτερικής διαχείρισης των ροών πρέπει να θωρακιστούν και τα εξωτερικά σύνορα και να ενισχυθεί η υπηρεσία Frontex.

Παρίσι και Βερολίνο συμφώνησαν επίσης στην αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ώστε να γίνει το χρηματοδοτικό «ανάχωμα» που θα επιτρέπει την υποστήριξη και εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών.

Υπήρξε επίσης σύγκλιση για κοινή πολιτική φορολόγησης επιχειρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025