Σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη σε σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου, ισάξια της απομόνωσης είναι τα καθημερινά τεστ για τις επαφές κρουσμάτων κορονοϊού.
Έτσι, ο καθημερινός έλεγχος προκρίνεται για τα σχολεία ώστε οι μαθητές να μην χάνουν μαθήματα.
Σημειώνεται πως στη Βρετανία όσοι μαθητές ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού καλούνται να μπουν σε καραντίνα, βάζοντας έτσι φρένο στην εκπαίδευσή τους. Αυτή ήταν η αφορμή για μια νέα μελέτη που εξετάζει τον καθημερινό έλεγχο ως εναλλακτική της απομόνωσης, ώστε να ελεγχθεί η διασπορά ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει μεγαλύτερη παρακολούθηση των μαθητών στο σχολείο.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό «The Lancet».
Στη μελέτη συμμετείχαν 201 σχολεία τα οποία τυχαιοποιήθηκαν 99 σχολεία στην απομόνωση των εκτεθειμένων ατόμων και 102 σχολεία τα οποία τυχαιοποιήθηκαν στον καθημερινό έλεγχο από τις 18 Μαρτίου 2021 έως τις 4 Μαΐου 2021. 2432 (42,4%) από τους 5763 μαθητές έκαναν καθημερινά τεστ ως επαφές θετικών ασθενών.
Εντοπίστηκαν 657 συμπτωματικές επιβεβαιωμένες λοιμώξεις με μοριακό τεστ στην ομάδα που τυχαιοποιήθηκε στην απομόνωση, και 740 στην ομάδα του καθημερινού «testing». Στην πρώτη ομάδα μετρήθηκαν συνολικά 59422 σχετιζόμενες με τον κορονοϊό απουσίες, και 51541 στην δεύτερη ομάδα αντίστοιχα.
Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν ότι ο καθημερινός έλεγχος με test δεν είναι κατώτερος από την απομόνωση κατ’ οίκον για τον έλεγχο της μετάδοσης της λοίμωξης COVID-19, με παρόμοια ποσοστά συμπτωματικών λοιμώξεων και στις δύο ομάδες, και ότι τα ποσοστά λοιμώξεων ήταν μικρά, με λίγες επαφές να είναι θετικές.
Συνεπώς, ο καθημερινός έλεγχος προτείνεται ως μία ασφαλής εναλλακτική για τις επαφές με θετικό κρούσμα για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.