H παραμονή ή όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ενδεχομένως να κρίνει εάν η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα εφαρμοσθεί ένα χρόνο νωρίτερα και συγκεκριμένα από το 2019.
Το Ταμείο κατ’ επανάληψιν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος, υποστηρίζοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα σκαρφαλώσει στο 3,5% του ΑΕΠ παρά μόνο με την ταχύτερη εφαρμογή του μειωμένου αφορολόγητου ορίου, εγκαταλείποντας ταυτόχρονα τα «καλά μέτρα» που έχουν θεσμοθετηθεί.
Στην περίπτωση αυτή το μαχαίρι θα είναι διπλό, καθώς εκτός από τη συρρίκνωση κατά 35% της έκπτωσης φόρου θα περικοπούν και οι συντάξεις, με 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχους να χάνουν από δύο έως τρεις συντάξεις ετησίως.
Ποιοι θα πληγούν
Επιπλέον φόρο 650 ευρώ θα πληρώσουν οι περισσότεροι φορολογούμενοι με την εφαρμογή του μειωμένου αφoρολόγητου ορίου.
Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα υποστούν τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις, οι οποίες, συνδυαστικά με τις μειώσεις επιδομάτων και συντάξεων, διαλύουν κυριολεκτικά τα νοικοκυριά.
Πρώτη φορά περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν φόρο καθώς βρίσκονταν κάτω από το αφορολόγητο όριο, ενώ συνταξιούχος με μηνιαία εισοδήματα 1.250 ευρώ θα χάσει συνολικά τρεις συντάξεις.
Για παράδειγμα, μισθωτός ιδιωτικού τομέα χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 8.600 ευρώ ή 614 ευρώ τον μήνα σήμερα δεν πληρώνει φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Με τη μείωση του αφορολογήτου θα πληρώσει φόρο 642 ευρώ, δηλαδή θα χάσει πάνω από 1 μισθό.
Από τον «εφιάλτη» του μειωμένου αφορολογήτου δεν γλιτώνουν και οι οικογένειες με παιδιά. Για μισθωτό με 4 παιδιά το αφορολόγητο όριο προσγειώνεται στα 6.595 ευρώ, από 9.545 ευρώ που είναι σήμερα.
Για έναν μισθωτό με μηνιαίες αποδοχές 1.428 ευρώ, η μείωση του αφορολογήτου σημαίνει εκτίναξη του φόρου που θα κληθεί να πληρώσει στα 2.950 ευρώ, από 2.300 ευρώ σήμερα.
Συνταξιούχος με σύνταξη 1.250 ευρώ τον μήνα, σήμερα, με τη μείωση του αφορολογήτου και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς θα δει τη σύνταξή του από τον Δεκέμβριο του 2018 να μειώνεται στα 971 ευρώ. Δηλαδή, θα χάσει 3.350 ευρώ ή διαφορετικά περίπου τρεις συντάξεις.
Στην προκρούστεια κλίνη θα βρεθούν και εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι όχι μόνο θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερους φόρους αλλά θα «πιαστούν» και στην τσιμπίδα των τεκμηρίων διαβίωσης.
Χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι ακόμα και αν διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία είναι πολύ πιθανόν να φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, με αποτέλεσμα να πληρώσουν πρώτη φορά φόρο στο ελληνικό Δημόσιο καθώς μέχρι σήμερα καλύπτονται από το αφορολόγητο όριο.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν ότι το φορολογητέο εισόδημα από τα τεκμήρια διαβίωσης, που ανέρχεται σήμερα στα 7 δισ. ευρώ, θα εκτοξευτεί στο αστρονομικό ποσό των 10 δισ. ευρώ.
Η έκπτωση φόρου μετά το «κούρεμα» των 650 ευρώ διαμορφώνεται ως εξής:
• Για άγαμο φορολογούμενο η έκπτωση φόρου μειώνεται από τα 1.900 ευρώ σήμερα, σε 1.250 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο όριο από 8.636 ευρώ σε 5.685 ευρώ.
• Για φορολογούμενο με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου από 1.950 ευρώ θα υποχωρήσει σε 1.300 ευρώ και το αφορολόγητο όριο από 8.864 ευρώ σε 5.905 ευρώ.
• Για οικογένεια με δύο παιδιά, η έκπτωση φόρου θα διαμορφωθεί σε 1.350 ευρώ από 2.000 σήμερα και το αφορολόγητο σε 6.135 ευρώ από 9.090 ευρώ.
• Τέλος, για φορολογουμένους με τρία παιδιά και άνω η έκπτωση φόρου από 2.100 ευρώ θα μειωθεί σε 1.450 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο θα διαμορφωθεί σε 6.595 ευρώ από 9.545 ευρώ.
Καθημερινή