«Ο αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί κεντρικό βραχίονα του υπουργείου Εργασίας για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Στηρίζεται από την κυβέρνηση και θα στηρίζεται, και όσοι πόροι χρειαστούν θα δοθούν από την κυβέρνηση για τη διαμόρφωση προγραμμάτων υπέρ των ».

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, , απαντώντας στις αιτιάσεις συνδικαλιστικών και παραγωγικών φορέων, ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών οδηγεί σε μεγάλα ελλείμματα τον Οργανισμό και θέτει σε κίνδυνο τα προγράμματα στήριξης των ανέργων.

Στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την ακρόαση φορέων επί του νομοσχεδίου “Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων”, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΓΣΕΕ και η ομοσπονδία των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, είπαν ότι το όφελος της μείωσης των εισφορών για τους εργαζόμενους θα είναι μικρό, αλλά αυτά που διακυβεύονται είναι μεγάλα, διότι μένουν στον αέρα σημαντικά προγράμματα για τη στήριξη των ανέργων αλλά και τα προγράμματα ενεργητικών πολιτικών στήριξης της απασχόλησης, που ιδίως σε αυτή την περίοδο της κρίσης, είναι σημαντικά.

Σε αντίθετη κατεύθυνση από ΓΣΕΒΕΕ και ΓΣΕΕ κινήθηκε ωστόσο το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που υπογράμμισε ότι «οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές αποτελούσαν τροχοπέδη για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη των επιχειρήσεων αλλά και την για την πρόσληψη νέου προσωπικού».

Η στάση της ΓΣΕΒΕΕ και της ΓΣΕΕ αλλά και τα όσα είπε η ομοσπονδία των εργαζομένων του ΟΑΕΔ προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Εργασίας, που ζήτησε από τους συνδικαλιστές να… «βάλουν τα ψηφαλάκια σε δεύτερη μοίρα για το καλό της Ελλάδα».

Βρούτσης: Όχι τα ψηφαλάκια μπροστά από την πατρίδα!

«Ακούστηκαν απόψεις καθαρά αντιεπιστημονικές. Η παγκόσμια βιβλιογραφία, όλοι οι φορείς της χώρας και οι σοβαροί επίσημοι θεσμοί των εργαζομένων, αλλά και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας και της πλευράς των επιχειρήσεων, εδώ και πολύ καιρό, συνεχώς μας βομβάρδιζαν με το αίτημα της μείωσης των εισφορών, με το σκεπτικό ότι είναι απαράδεκτα υψηλές, αποτελούν αντικίνητρο για προσλήψεις και υπονομεύουν τη νομιμότητα, διότι ενισχύουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό – και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές κινητροδοτούν την παραβατικότητα.

Αυτό που λέω δεν είναι μόνο δικές μου διαπιστώσεις, είναι διαπιστώσεις όλης της Ελλάδας», είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είχε τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές το 2012, σχεδόν παγκοσμίως. «Σήμερα, με την παρέμβασή μας οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν στο 36,6. Κατεβαίνουμε σε ένα μέσο κανονικό επίπεδο και θα βοηθήσει αυτή η μείωση εργαζόμενους, επιχειρήσεις – κυρίως θα βοηθήσει τους ανέργους διότι ενισχύουμε τα κίνητρα για αύξηση προσλήψεων», είπε ο υπουργός Εργασίας.

«’Αρα λοιπόν, τις διαφωνίες που ακούστηκαν μπορώ να τις δικαιολογήσω ως συντεχνιακή προσέγγιση. Αλλά προς Θεού! Εδώ είναι Βουλή, και όταν μιλάμε για την Ελλάδα και τους ανέργους πρέπει να είμαστε σοβαροί. Να μην κρυβόμαστε πίσω από συνδικαλιστικό τακτικισμό. Δεν υπάρχει φορέας της αγοράς εργασίας, δεν υπάρχει επιστημονικός φορέας που να λέει αυξήστε τις εισφορές!

Προς Θεού! Τα ψηφαλάκια σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο καλό της πατρίδας! Ο αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί κεντρικό βραχίονα του υπουργείου Εργασίας για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Στηρίζεται από την κυβέρνηση και θα στηρίζεται και όσοι πόροι χρειαστούν θα δοθούν από την κυβέρνηση για τη διαμόρφωση προγραμμάτων υπέρ των ανέργων» διαβεβαίωσε ο κ. Βρούτσης.

ΟΕΕ: Η μείωση των εισφορών στηρίζει την εργασία

Νωρίτερα, ο Κωνσταντίνος Κόλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας- ΟΕΕ, είπε ότι το νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση, όχι μόνο στηρίζει την εργασία στις δύσκολες ώρες που διανύουμε, αλλά τηρεί και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ανακούφιση των πολιτών και των επιχειρήσεων από τις πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.

«Είναι πολύ ευχάριστο ότι μειώνονται περαιτέρω οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από την 1.1.2021. Αυτή η ρύθμιση αποτελεί την δεύτερη μείωση, μετά την μείωση του Ιουνίου 2020 που μειώθηκαν κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες οι εισφορές», είπε ο κ. Κόλλιας και πρόσθεσε:

«Οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές αποτελούσαν τροχοπέδη για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη των επιχειρήσεων αλλά και την για την πρόσληψη νέου προσωπικού που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη». Ο πρόεδρος του ΟΕΕ χαρακτήρισε άκρως θετική και τη δυνατότητα ρύθμισης σε 24 δόσεις, των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων και ελευθέρων επαγγελματιών που έχουν παραταθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου. Στη σωστή κατεύθυνση, είπε, είναι και οι διατάξεις για την επανένταξη πληγέντων που απώλεσαν την ασφαλιστική τους ρύθμιση, όπως κι αυτές για την αναστολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης .

ΓΣΕΒΕΕ: Όχι στην αποδόμηση του

Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ανέφερε όμως ότι στην παρούσα συγκυρία, αυτή η μείωση των εισφορών, θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θεωρητικά θα επιλύσει. «Προδιαγράφει την υποβάθμιση και αποδόμηση του

Μειώνονται πόροι που σχετίζονται με την αναγκαία χρηματοδότηση μέτρων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας, και συγκεκριμένα οι πόροι για τα επιδόματα ανεργίας , όπου η συνολική χρηματοδότηση θα μειωθεί κατά 43%», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Προειδοποίησες δε, ότι μειώνονται οι συνολικοί πόροι για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης (κατάρτιση, προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης κατά 65%) που είναι αναγκαίοι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, με τη χρηματοδότηση προγραμμάτων διατήρησης θέσεων εργασίας και προγραμμάτων για τη μετά Covid περίοδο, που θα χρειαστεί να υλοποιηθούν (προγράμματα κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων εργοδοτών και εργαζομένων, ιδιαίτερα για την κάλυψη του ψηφιακού χάσματος που δημιουργεί η επιτάχυνση εισαγωγής νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εργασιών σε μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας).

«Από τη στιγμή μάλιστα που το μέτρο είναι προσωρινού χαρακτήρα – θα ισχύσει μόνο για το 2021 – θα ήταν προτιμότερο αυτό το 3% να καλυπτόταν οριζόντια μέσα από χρηματοδότηση που μπορεί να παρασχεθεί από το SURE και από τον κρατικό Προϋπολογισμό», είπε ο κ. Καββαθάς.

ΓΣΕΕ: Ασήμαντο αντίδωρο στους εργαζόμενους

Από τη ΓΣΕΕ, ο Γιώργος Γεωργακόπουλος είπε ότι η μείωση των εισφορών μπορεί να ακούγεται ως θετική εξέλιξη, αλλά το ζήτημα αυτό αποτελεί ένα μπόνους για τις επιχειρήσεις, ενώ για τους εργαζόμενους αποτελεί ένα ασήμαντο αντίδωρο – ιδίως για τους χαμηλόμισθους. «Το σημαντικό είναι ότι στερεί ουσιαστικούς πόρους από τον ΟΑΕΔ, οι οποίοι προορίζονται για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών καίριας σημασίας για τους εργαζόμενους και τους ανέργους.

Με βάση τη διάταξη αυτή, αλλάζει ο τριμερής χαρακτήρας του ΟΑΕΔ, περιορίζονται δραστικά οι θεσμοθετημένοι πόροι του ΟΑΕΔ, αφού η μείωση γίνεται αποκλειστικά από τους εισπραττόμενους πόρους. Η μείωση θέτει σε κίνδυνο μια σειρά από κοινωνικές δράσεις του οργανισμού, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που, λόγω της πανδημίας, ο ΟΑΕΔ έχει αναλάβει υποχρεώσεις στήριξης ανέργων, εργαζομένων που αυτή την περίοδο πλήττονται δραστικά».

Ο κ. Γεωργακόπουλος είπε ότι η διάταξη δεν λαμβάνει υπόψη της ότι τίθενται σε κίνδυνο δράσεις του ΟΑΕΔ στον τομέα κοινωνικής πολιτικής, στεγαστικής πολιτικής, όπως προγράμματα μακροχρόνιων ανέργων, ανέργων άνω των 55 ετών, προγράμματα πλησίον της σύνταξης. Ιδίως, τόνισε, κινδυνεύουν προγράμματα του ΛΑΕΚ που στηρίζουν ηλικιακές ομάδες αποκλεισμένων από την αγορά εργασίας, και θα υπάρξει σοβαρό έλλειμμα στον ΟΑΕΔ για το ΛΑΕΚ το 2021, που πρέπει να καλυφθεί.

Εργαζόμενοι Αφαίρεση πόρων για τους ανέργους

Ο Γιώργος Μακράκης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΟΑΕΔ, είπε ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έρχεται σε συνέχεια της μείωσης του Ιουνίου του 2020. «Η μείωση αυτή δεν ήταν ικανοποιητική, και πρακτικά το μόνο που κατάφερε ήταν να δημιουργήσει έλλειμμα στον Οργανισμό 200 εκατομμυρίων ευρώ», είπε. «Ενώ η σημερινή ρύθμιση χαρακτηρίζεται εμβληματική, υπάρχουν διατάξεις που αναιρούν αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Η μείωση αυτή σημαίνει ότι θα στερήσετε από τον ΟΑΕΔ πάνω από 1 δισ. ευρώ. Δεν θα στερήσετε αυτό το ποσό από τον ΟΑΕΔ: για το βάλω στη σωστή διάσταση, θα το στερήσετε από τους ανέργους που δημιουργούν οι πολιτικές σας. Με το πρόσχημα μιας ελάχιστης αύξησης στους εργαζόμενους, αφαιρείτε από τους ανέργους το θεσμικό δικαίωμα για τη στήριξή τους. Με άλλα λόγια παίρνετε θεσμοθετημένους πόρους από τους ανέργους για να δώσετε ψίχουλα στους εργαζόμενους», είπε ο κ. Μακράκης.

«Αυτό δεν αποτελεί ορθή κοινωνική παρέμβαση. Από τον Οργανισμό φέτος, μέχρι τώρα που μιλάμε, έχουν δοθεί 1,6 δισ. για επιδόματα ανεργίας. Παρά το μεγάλο μέγεθος των χρημάτων αυτών, χωρίς επίδομα ανεργίας έχουν μείνει 870.000 άνεργοι. Αυτό σημαίνει ότι ο ΟΑΕΔ, σε αυτή την περίοδο της κρίσης, χρειάζεται στήριξη και όχι αποδυνάμωση, όχι υπονόμευση», είπε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον Οργανισμό.

Αντιπαράθεση

Η κριτική στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προκάλεσε την αντίδραση του εισηγητή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλου. «Ακούγονται ανακρίβειες. Γράφει πουθενά το νομοσχέδιο ότι θα θιγούν τα επιδόματα ανεργίας; Διαβάστε το σωστά! Παρακαλώ!», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Δείτε εσείς το άρθρο, από πού παίρνονται οι πόροι: παίρνονται από συγκεκριμένες εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών που καλύπτουν αυτά τα επιδόματα», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς και τόνισε ότι η ΓΣΕΒΕΕ δεν είναι ασφαλώς ενάντια στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά είναι ενάντια στην περικοπή κοινωνικών πόρων, διότι αυτό είναι αντιαναπτυξιακή πολιτική.

«Παρακαλώ! Όχι fake news στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων! Παρακαλώ να είστε ακριβής!», επέμεινε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Εγώ είπα ότι κόβονται πόροι από τα κοινωνικής πολιτικής», ανταπάντησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Στην αντιπαράθεση παρενέβη ο πρόεδρος της Επιτροπής Βασίλης Οικονόμου. «Δεν θα πούμε στον πρόεδρο κάθε ομοσπονδίας τι θα πει. Ο κ. Καββαθάς είναι παλιός πρόεδρος. Θα πει αυτά που θέλει. Και εσείς θα πείτε αυτά που θέλετε», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

«Δεν είπα ότι κόβονται τα επιδόματα. Είπα ότι κόβονται οι πόροι που πάνε για συγκεκριμένους σκοπούς», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

«Εδώ έχουμε περικοπή 1 δισ. από κονδύλια του ΟΑΕΔ. Και αν το ποσό αυτό αναπληρωθεί από τον Προϋπολογισμό, τότε θα μετακυλήσει στη φορολογία», παρατήρησε ο κ. Γεωργακόπουλος από τη ΓΣΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025