Νέα σενάρια «κουρέματος» του αφορολόγητου τέθηκαν σε εφαρμογή από την κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνεται ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός με τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου αλλά και τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή της κλίμακας, από το 22% στο 9%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το sofokleous.gr, τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν ότι το γενικό αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ΄ επάγγελμα αγρότες, θα μειωθεί σε 6.500 ευρώ και υπό την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος θα πραγματοποιεί ηλεκτρονικές δαπάνες σε συγκεκριμένα όρια αναλογικά του εισοδήματός του.
Κατόπιν θα δίνεται η δυνατότητα αύξησης του αφορολόγητου ορίου, μέσω πρόσθετων αγορών με κάρτες. Η αύξηση θα φτάνει μέχρι του ύψους του σημερινού αφορολόγητου ορίου.
Το συγκεκριμένο σχέδιο θα του προτείνουν στους θεσμούς, οι οποίοι ωστόσο, ζητούν την καθαρή κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.
Πόσο και πώς μειώνεται το αφορολόγητο όριο
Αναλυτικότερα το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στο ποσό των 6.500 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Όμως το αφορολόγητο δεν θα είναι δεδομένο, καθώς για να εξασφαλιστεί θα πρέπει ο υπόχρεος να μαζέψει αποδείξεις αγορών με ηλεκτρονικά μέσα, όπως ισχύει και σήμερα, ανάλογα με το εισόδημά του ως εξής:
10% του εισοδήματος, όταν το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημά του είναι μέχρι 10.000 ευρώ.
10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο εισόδημά του ανέρχεται σε 10.001 έως και 30.000 ευρώ και
10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.
Ο φορολογούμενος θα μπορεί να διεκδικήσει υψηλότερο αφορολόγητο, αλλά μέχρι του ύψους του ισχύοντος, δηλαδή 8.636,36 – 9.545,45 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
Όμως για να το διασφαλίσει, θα πρέπει να συγκεντρώσει επιπλέον αποδείξεις, το ύψος των οποίων θα καθοριστεί εν καιρώ, αλλά θα είναι πολύ πιο δύσκολη η κάλυψη του ορίου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η τρόικα θέλει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στο ποσό των 6.500 ευρώ, προκειμένου ο προϋπολογισμός του 2020, να εξοικονομήσει το ποσό των 1,92 δισ. ευρώ.
Με τη διαδικασία που επιλέγει η κυβέρνηση, προφανώς και δεν επιτυγχάνεται ο στόχος στο σύνολό του, αλλά σε κάθε περίπτωση χιλιάδες ή και εκατομμύρια φορολογούμενοι θα χάσουν το αφορολόγητο και θα πληρώσουν επιπλέον φόρους.
Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι το σενάριο του ΥΠΟΙΚ προβλέπει ότι τόσο για όσους κατοχυρώνουν το βασικό μειωμένο αφορολόγητο, όσο και για όσους επιτυγχάνουν το αυξημένο (το ισχύον σήμερα) αφορολόγητο, θα προσαυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ, για κάθε παιδί.