Με ισχυρές απώλειες άρχισε και αυτή η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον δοκιμάζει και τις 650 μονάδες, καθώς δεν μπορεί να ανακόψει το νέο τραπεζικό sell off που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το capital.gr, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,57% στις 648,60 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,29 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,01% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.713,65 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,29% στις 533,66 μονάδες.
Δίχως τέλος φαίνεται ότι είναι το σφυροκόπημα των τραπεζικών, και όχι μόνο, μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το Γενικό Δείκτη να κινδυνεύει να χάσει και το “εμβληματικό” επίπεδο των 650 μονάδων, το οποίο είχε να δοκιμάσει πάνω από 19 μήνες, ενώ σε χαμηλά σχεδόν 30 μηνών βρίσκεται πλέον ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος πλησιάζει επικίνδυνα το όριο των 500 μονάδων.
Πάντως η Eurobyte θεωρεί ότι υπάρχει ελπίδα οι πτωτικές πιέσεις να λήξουν στο επίπεδο των 645-649 μονάδων, αλλά εννοείται ότι ενδεχόμενη απώλεια του επιπέδου θα οδηγήσει την αγορά απευθείας κοντά στις 600 μονάδες. Στον FTSE 25 σημαντικότατο επίπεδο είναι αυτό των 1.697-1.700 μονάδων.
Σύμφωνα με την ίδια, αναμένεται με πιθανότητα 50% να λήξει το διορθωτικό κύμα στη ζώνη 645-650 μονάδων, με ακραίο φίλτρο τις 643 και να δοθεί μία καλή αντίδραση. Σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ το άλλο 50% και διασπαστεί η ζώνη καθοδικά, τότε είναι πολύ πιθανή η απευθείας κίνηση προς τη ζώνη των 600 μονάδων, ή ακόμα και παρακάτω.
Handelsblatt: Φόβος για νέα τραπεζική κρίση σε Ελλάδα και Ιταλία
Το τεράστιο μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα και η δημοσιονομική στάση του λαϊκιστικού συνασπισμού στην Ιταλία πυροδοτούν φόβους για μία νέα τραπεζική κρίση στις δύο μεσογειακές χώρες αναφέρει σε ρεπορτάζ της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 37 δισ. ευρώ έχασαν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου από μετοχές ιταλικών τραπεζών από τα μέσα Μαΐου. Όμως, τα πιο τρομακτικά δεδομένα ήρθαν από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα. Στην Αθήνα, τραπεζικός δείκτης υποχώρησε την Τετάρτη κάποια στιγμή της ημέρας κατά 9%, ενώ η τρ. Πειραιώς έχασε το ένα πέμπτο της αξίας της», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Μαζί, πυροδοτείται ο φόβος μιας νέας τραπεζικής κρίσης στη νότια Ευρώπη» εκτιμά η εφημερίδα, η οποία φιλοξενεί δήλωση υψηλόβαθμου τραπεζίτη στη Φρανκφούρτη που αναφέρει ότι «προς το παρόν αντιμετωπίζουμε τα δύο αυτά περιφερειακά ζητήματα, όμως οι επενδυτές είναι νευρικοί και η κατάσταση θα μπορούσε γρήγορα να κλιμακωθεί».
Οι Ελληνικές τράπεζες πιέζονται λόγω του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ για την περίπτωση της Ιταλίας ευθύνεται η επιθετική δημοσιονομική στάση του νέου λαϊκιστικού συνασπισμού.
Το ποσοστό αντιστοιχεί περίπου στο 48% του συνολικού δανεισμού ή στο 50% του ελληνικού ΑΕΠ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γεγονός αυτό δεν είναι απλά και μόνο αποτέλεσμα οκτώ ετών ύφεσης. Η απροσεξία των ελληνικών τραπεζών στο να δανείζουν πρόσωπα, φυσικά ή νομικά με αμφίβολη φερεγγυότητα φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης.
Μετά τη μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για ελάφρυνση των τραπεζών. Όμως, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες για το σχέδιο, σημειώνει η εφημερίδα.
Παράλληλα, στην Ιταλία, ο λαϊκιστικός κυβερνητικός συνασπισμός είναι σε κόντρα με τις Βρυξέλλες, καθώς θέλει να χρηματοδοτήσει τις δαπανηρές προεκλογικές υποσχέσεις του, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στις τράπεζες της χώρας.