Από την Ουάσινγκτον, όπου μεταβαίνει σήμερα, για την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ, στο Eurogroup της Δευτέρας, το οικονομικό επιτελείο έχει να αντιμετωπίσει ένα «καυτό» πενθήμερο, γεμάτο συζητήσεις για το χρέος, αλλά και την κρίση για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ.
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης μεταβαίνουν σήμερα στην Ουάσινγκτον, όπου θα παραμείνουν τις επόμενες, επιδιώκοντας να «γεφυρώσουν» το χάσμα που υπάρχει μεταξύ ΕΕ – ΔΝΤ στο ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Αν και το ελληνικό ζήτημα δεν θα απασχολήσει τη Σύνοδο του Ταμείου, το θέμα θα συζητηθεί σε αρκετές διμερείς επαφές. Μία από τις προγραμματισμένες συναντήσεις, στο περιθώριο της Συνόδου, είναι αυτή του ελληνικού οικονομικού επιτελείου με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Τζακ Λιου και τον Βόλφανγκ Σόιμπλε.
Οι επιδιώξεις της Αθήνας
Βασική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εφαρμογή της συμφωνίας για το χρέος, η οποία έγινε στις 25 Μαΐου. Δηλαδή, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων, αλλά και να ανακοινωθούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σε όλη τους την έκταση, από το Eurogroup.
Επιπλέον, το ζήτημα των χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων είναι στις προτεραιότητες της ελληνικής πλευράς. Το θέμα έφερε στην επιφάνεια και το ΔΝΤ, στην έκθεσή του για τις δημοσιονομικές προοπτικές των κρατών – μελών του.
Οι Υπουργοί Τσακαλώτος και Χουλιαράκης στοχεύουν σε μια εναλλακτική πρόβλεψη του 3,5% του ΑΕΠ για μετά το 2018, δηλαδή μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι στο Μεσοπρόθεσμο να τεθεί έστω και μία εναλλακτική πρόβλεψη των αναγραφόμενων στο τρίτο πρόγραμμα συμφωνιών, για μετά το 2018, δηλαδή στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ για το 2019 και 2% για το 2020, κάτι που προς το παρόν δεν δέχονται η Γερμανία και η Ολλανδία.
Στο Eurogroup για τα προαπαιτούμενα
Δύο από τα 15 προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης έκλεισαν χθες. Αφενός δρομολογήθηκε η νομοθέτηση του νέου θεσμικού πλαισίου για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αφετέρου ξεκίνησε ο διαγωνισμός για τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.
Υπολείπεται πλέον η ρύθμιση του τέλους εκπομπών ρύπων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για να μπορεί η Αθήνα να πει ότι έχει ολοκληρώσει και τα 15 μέτρα και να «περάσει» το πακέτο από την Κομισιόν και το EuroWorking Group.
Το ζήτημα, ωστόσο, παραμένει ανοιχτό και ο χρόνος μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας εξαντλείται.
Ένα δεύτερο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και της εκταμίευσης της υποδόσης των 2,8 δισ. είναι το θέμα της αξιολόγησης των διοικήσεων των εμπορικών τραπεζών, που έχει δρομολογηθεί, όμως δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 10 Οκτωβρίου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup.