Σε ναυάγιο κατέληξαν, στη σύνοδο κορυφής του G7, οι προσπάθειες να διασφαλιστεί η παραμονή των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμφωνία του Παρισιού για την προστασία του περιβάλλοντος, αν και ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να κάνει κάποιες παραχωρήσεις σε άλλα μέτωπα.
Στον απόηχο των διαβουλεύσεων με τους υπόλοιπους έξι ηγέτες, ο κ. Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι θα λάβει την οριστική απόφαση όσον αφορά την παραμονή ή έξοδο των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία του 2015 την «επόμενη εβδομάδα», τη στιγμή που η Άνγκελα Μέρκελ δεν δίσταζε να εκφράσει την έντονη ενόχλησή της με την κατάληξη των συζητήσεων.
«Η όλη συζήτηση για το κλίμα ήταν πολύ δύσκολη, για μην πούμε διόλου ικανοποιητική», είπε η γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις για το εάν οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στη συμφωνία του Παρισιού ή όχι».
Η διαφωνία ανάμεσα στον αμερικανό πρόεδρο των και τους ηγέτες των υπόλοιπων έξι πιο ανεπτυγμένων οικονομιών αποτυπώθηκε στο κοινό ανακοινωθέν: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες διανύουν τη διαδικασία επανεξέτασης των πολιτικών τους για την κλιματική αλλαγή και τη Συμφωνία του Παρισιού, και συνεπώς δεν είναι σε θέση να ενταχθούν στην ομόφωνη θέση [των υπολοίπων] πάνω σε αυτά τα ζητήματα».
Ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του κ. Τραμπ, Γκάρι Κον, είπε σε δημοσιογράφους πως οι διαβουλεύσεις στο G7 έγιναν σε κλίμα μεγάλης ειλικρίνειας και ότι ο πρόεδρος εξακολουθεί να μελετά τη συμφωνία του Παρισιού. Την Παρασκευή είχε αναφέρει πως η αντίληψη του κ. Τραμπ όσον αφορά το κλίμα «εξελίσσεται».
Ο κ. Τραμπ στο παρελθόν έχει αποκαλέσει την κλιματική αλλαγή «απάτη» που ωφελεί την κινεζική βιομηχανία σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Καλύτερα σινιάλα από άλλα μέτωπα
Μεγαλύτερη σύγκλιση φαίνεται πως υπήρξε, τουλάχιστον στο χαρτί, σε άλλα κρίσιμα μέτωπα, όπως το ελεύθερο εμπόριο και η διατήρηση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λόγω των παρεμβάσεών στην Ουκρανία.
Στο κοινό ανακοινωθέν οι επτά ηγέτες δεσμεύονται ομόφωνα να διατηρήσουν ανοιχτές τις αγορές τους και να «πολεμήσουν τον προστατευτισμό». Πρόκειται για τοποθέτηση που απέχει σαφώς από τις απειλές Τραμπ για επιβολή ειδικού φόρου στις εισαγωγές ή στοχευμένων δασμών σε βάρος συγκεκριμένων αγαθών, όπως τα γερμανικά αυτοκίνητα.
Το ανακοινωθέν περιέχει απλώς τον αστερίσκο ότι οι Επτά θα παλέψουν για την εξάλειψη πρακτικών που βλάπτουν το εμπόριο και τον δίκαιο ανταγωνισμό, διατύπωση που είναι όμως πολύ πιο χαλαρή από τις καταγγελίες Τραμπ για τα χρόνια εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ έναντι της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και άλλων χωρών.
Σημειώνεται πως μόλις στα μέσα αυτής της εβδομάδας το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel μετέδωσε πως ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε τη Γερμανία «πολύ, πολύ κακή» κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τουσκ στις Βρυξέλλες. Προσέθεσε πως θα βάλει τέλος στις μαζικές πωλήσεις γερμανικών αυτοκινήτων στην αμερικανική αγορά.
Ο Λευκός Οίκος ουδέποτε διέψευσε το δημοσίευμα, ενώ ο κ. Γιούνκερ πρακτικά επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ, διευκρινίζοντας απλώς πως ο κ. Τραμπ δεν το είπε τόσο επιθετικά.
Τέλος, όσον αφορά τη Ρωσία, οι επτά ηγέτες συμφώνησαν στη διατήρηση των κυρώσεων που έχουν επιβάλει στη Ρωσία έως ότου η Μόσχα υλοποιήσει τα όσα προβλέπει η συμφωνία του Μινσκ για την Ουκρανία.
Εξέφρασαν δε τη βούλησή τους να επιβάλουν περαιτέρω ποινές στη Ρωσία εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.