Μαύρα μαντάτα φέρνει η ΕΡΓΑΝΗ – Αν τον Αύγουστο, στην κορύφωση της τουριστικής κίνησης και τις εποχικής απασχόλησης, υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο τι θα γίνει τους επόμενους μήνες;
Αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων κατά 16.500 θέσεις εργασίας κατέγραψε το σύστημα Εργάνη το μήνα Αύγουστο. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dikaiologitika.gr, είναι ο πρώτος μήνας μετά τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους που διαπιστώνεται ότι οι απολύσεις είναι περισσότερες από τις προσλήψεις.
Αρνητικό ισοζύγιο είχε προκύψει και τον περσινό Αύγουστο, αλλά κατά μόλις 441 θέσεις εργασίας. Αν συνυπολογιστεί ότι ο Αύγουστος του 2015, ήταν ο δεύτερος μήνας επιβολής των capital controls, είναι προφανές ότι το περσινό αρνητικό ισοζύγιο, ήταν μάλλον φυσιολογικό και εν πολλοίς, αναμενόμενο.
Καμπανάκι ο Αύγουστος για την Απασχόληση
Αντίθετα, φέτος, με τις προσλήψεις να κινούνται διαρκώς σε υψηλότερα επίπεδα από τις απολύσεις, επί επτά συνεχείς μήνες, αποτελεί σημαντικό «καμπανάκι» το αρνητικό ισοζύγιο εν μέσω καλοκαιριού. Εάν δεν ανατραπεί η κατάσταση, τότε μόλις λήξει η θερινή τουριστική περίοδος και ολοκληρωθεί η εποχική απασχόληση, είναι πιθανό να προκύψουν ακόμα χειρότερα αποτελέσματα (τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο 2016), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ενδεχόμενη νέα αύξηση της, ήδη πολύ υψηλής, ανεργίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, στα όρια του 50% και οι ευέλικτες μορφές εργασίας (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία), γεγονός που δείχνει ότι ακόμα και οι προσλήψεις που προέκυψαν τον Αύγουστο, είχαν το μειονέκτημα των πολύ χαμηλών αποδοχών.
Περισσότερες οι προσλήψεις το 2016, αλλά…
Σε κάθε περίπτωση, οι ροές μισθωτής απασχόλησης στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου διατηρούνται σε θετικά επίπεδα καθώς κινούνται στα όρια των 237.000 θέσεων εργασίας. Το γεγονός, όμως, ότι οι μισές από αυτές τις θέσεις είναι μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας, αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για να περιοριστεί στην πράξη η ανεργία, να αυξηθούν οι μισθοί και να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Πάντως, η πορεία της αγοράς εργασίας, παρά το θετικό πρόσημο των προηγούμενων μηνών, είχε φθίνουσα κατεύθυνση, γεγονός που φωτογράφιζε το αρνητικό ισοζύγιο που προέκυψε τον Αύγουστο.
Η τάση στην απασχόληση
Από τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη προκύπτει ότι η κορύφωση της θετικής πορείας του ισοζυγίου προσλήψεων – απολύσεων καταγράφηκε τον Απρίλιο (90.632 θέσεις εργασίας). Ακολούθησε η μείωση που συντελέστηκε διαδοχικά τον Μάιο (76.591 θέσεις εργασίας), τον Ιούνιο (33.608 θέσεις εργασίας) και τον Ιούλιο (19.281 θέσεις εργασίας).
Άρα η τάση έδειχνε από τις αρχές του καλοκαιριού ότι σύντομα θα προέκυπτε αρνητικό πρόσημο, κάτι που συνέβη στα αποτελέσματα του Αυγούστου.