«Η αποχή δεν χτυπά το σύστημα, ενισχύει τις εσωστρεφείς και σκοτεινές δυνάμεις» στην Ευρώπη, δηλώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, καλώντας όλους τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν στις γιατί κρίνονται «οι πολιτικές και η κατεύθυνση της ΕΕ για την επόμενη πενταετία» και «κανένα κεκτημένο δεν είναι αυτονόητο».

Ζητάει επίσης από τους πολίτες «να είναι υποψιασμένοι απέναντι στα fake news και την παραπληροφόρηση που είναι τα μεγάλα όπλα των λαϊκιστών». Ο λαϊκισμός, προσθέτει στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο, γίνεται «συχνά με ευρωπαϊκά κεφάλαια» και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το Brexit.

Ωστόσο, ο κ. Μαρκοπουλιώτης αναδεικνύει δύο θετικές πτυχές αυτής της μεγάλης απώλειας που συνιστά η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ. «Την ενότητα των 27» και τη διαπίστωση ότι τελικά «η έξοδος από την ΕΕ δεν είναι παιχνιδάκι», επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γιώργου Μαρκοπουλιώτη, στη Νίνα Μελισόβα για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Γιατί αναδείξατε ως κεντρικό, το σύνθημα «Αυτή τη φορά ψηφίζω». Τι διακυβεύεται αυτή τη φορά;

Απ.: Στις 26 Μαΐου ψηφίζουμε τους ανθρώπους οι οποίοι θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα επόμενα πέντε χρόνια. Ψηφίζουμε για τις πολιτικές και την κατεύθυνση της Ένωσης για την επόμενη πενταετία. Η Επιτροπή Γιούνκερ το διάστημα 2014 ως και σήμερα αντιμετώπισε μια σειρά από πολύ-κρίσεις: μεταναστευτικό, το παρ’ ολίγον ατύχημα με την Ελλάδα το 2015, το Brexit. Όμως κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και να κρατήσει την Ευρώπη όρθια. Φυσικά, πολλά πρέπει ακόμα να γίνουν: η ανεργία, και ιδιαίτερα των νέων, παραμένει σε ιδιαίτερα επίπεδα. Η προσφυγική κρίση μπορεί να αναζωπυρωθεί ανά πάσα στιγμή. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις προκαλούν αστάθεια, ιδιαίτερα στη γειτονιά μας. Έτσι, είναι σημαντικό αυτήν τη φορά να προσέλθουμε στις κάλπες και να ψηφίσουμε για το μέλλον μας. Γιατί να είστε σίγουροι πως η ψήφος σας θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό.

Ερ.: Ποιες είναι οι προτεραιότητες της ΕΕ, ως απάντηση στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νεότεροι για τους οποίους φαίνεται να έχουν «παλιώσει» τα συνθήματα για ειρήνη και ευημερία, δεδομένου ότι δεν έχουν ζήσει τη φρίκη του πολέμου;

Απ.: Δε χρειάζεται να βάλουμε το δάχτυλό μας στην πρίζα για να μάθουμε ότι μπορεί να πάθουμε ηλεκτροπληξία. Με αυτό εννοώ πως σήμερα πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν κεκτημένα όσα με κόπο πετύχαμε τα τελευταία πενήντα χρόνια: την ειρήνη, την ευημερία, τα ανοιχτά σύνορα. Δεν είναι κεκτημένα. Είναι επιτεύγματα τα οποία δεν είναι αυτονόητα, και πρέπει να δουλεύουμε συνέχεια για να διατηρήσουμε. Την ίδια στιγμή όμως η ΕΕ ανταποκρίνεται και στις νέες προκλήσεις. Καταργήσαμε το roaming. Είμαστε πρωταθλητές στη δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Διπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό για το πρόγραμμα Erasmus, μέσω του οποίου τα τελευταία 30 χρόνια 170 χιλιάδες Έλληνες, κυρίως νέοι, έχουν σπουδάσει και εργαστεί στο εξωτερικό. Φυσικά πολλά μένουν και πρέπει ακόμα να γίνουν. Και οι νέοι με την ψήφο τους θα δώσουν τον τόνο και την κατεύθυνση.

Ερ.: Η ΕΕ φοβάται την άνοδο αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα: Πώς εκφράζονται οι δυνάμεις αυτές; Μέσω των ευρωσκεπτικιστών, των λαϊκιστών ή των εθνικιστών;

Απ.: Θα σας πω μια ιστορία την οποία δεν κουράζομαι να επαναλαμβάνω: πριν από 30 χρόνια, όταν ήμουν ένας νέος υπάλληλος στις Βρυξέλλες, τα fake news της εποχής, ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρετανία, έλεγαν πως η Κομισιόν κάνει κανονισμούς για το τι σχήμα πρέπει να έχουν τα αγγουράκια και οι μπανάνες. Ήταν, φυσικά, ψέματα. Όμως δεν τα αντικρούσαμε όσο δυναμικά θα έπρεπε με αποτέλεσμα αυτά να ριζώσουν και να έχουν μια σημαντική συμβολή σε γεγονότα όπως το Brexit.

Δεν πρέπει να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος. Ο λαϊκισμός δεν είναι ιδεολογία, αλλά «ανέξοδη», ή συχνά με ευρωπαϊκά κεφάλαια, πρακτική, που στοχεύει τις κοινές μας αξίες. Για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μια ισχυρή θεσμική αντίδραση. Θα αντικρούουμε τα fake news ώστε ο δημόσιος διάλογος να βασίζεται σε γεγονότα και καταπολεμάμε την παραπληροφόρηση. Για παράδειγμα, την πρωταπριλιά η Αντιπροσωπεία οργάνωσε τη δράση «Κόψε τα Μούσια». Σε συνεργασία με εκπροσώπους του ελληνικού Τύπου, «διαρρεύσαμε» σε μέσα μαζικής ενημέρωσης την «είδηση» ότι επιβάλλεται πρόστιμο στην Ελλάδα για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με την αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με την οποία η αλλαγή της ώρας έχει καταργηθεί από φέτος. Η είδηση ήταν ψευδής και με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο ο κάθε ενδιαφερόμενος θα ανακάλυπτε ότι ενώ πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής για τερματισμό της αλλαγής της ώρας, αυτό, δεν θα ισχύσει πριν το 2021 και κάθε χώρα θα αποφασίσει ποια ώρα θα διατηρήσει (θερινή ή χειμερινή). Και όμως. Η διείσδυση της «είδησης» πολλαπλασιάστηκε στο twitter, στα λοιπά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο δημόσιο διάλογο, όπως ακριβώς συμβαίνει στην πραγματική διάδοση μιας ψευδούς είδησης.

Έτσι, είναι σημαντικό, οι πολίτες, να είμαστε υποψιασμένοι απέναντι στο φαινόμενο των fake news και της παραπληροφόρησης, των μεγάλων όπλων των λαϊκιστών και ιδιαίτερα ενόψει του δημοσίου διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης στο δρόμο για τις ευρωεκλογές και της προστασίας των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων. Και ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις: η αποχή δεν χτυπά το σύστημα. Απλά ενισχύει τις εσωστρεφείς, σκοτεινές αυτές δυνάμεις…

Ερ.: Πώς, πότε και ποιοι επικεφαλής των θεσμών θα αναδειχθούν μετά τις ευρωεκλογές;

Απ.: Οι ευρωεκλογές θα δώσουν το εναρκτήριο λάκτισμα για μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στην ηγεσία της ΕΕ. Αρχικά, το Ευρωκοινοβούλιο θα εκλέξει νέο Πρόεδρο. Θα έχουμε και νέο Πρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος αφού προταθεί από τους ηγέτες των κρατών-μελών και πάρει το πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο, θα συγκροτήσει μια νέα ομάδα Επιτρόπων οι οποίοι θα περάσουν από ακροάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ αναμένεται λοιπόν να αντικατασταθεί την 1η Νοεμβρίου 2019, εφόσον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει εγκρίνει συνολικά τη νέα Επιτροπή μέσα στον Οκτώβριο. Επίσης στο τέλος του χρόνου θα έχουμε αλλαγές και στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ερ.: Η διαδικασία του spitzenkandidat πιστεύετε ότι θα τηρηθεί αν υπάρξει κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων;

Απ.: Το 2014, τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Ευρώπης όρισαν το καθένα από έναν υποψήφιο (spitzenkandidat) για το αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος και ηγήθηκε της προεκλογικής εκστρατείας του κάθε κόμματος. Δεν ήταν η πρώτη φορά που τα κόμματα όριζαν επικεφαλής υποψηφίους, ήταν όμως η πρώτη φορά που διενεργήθηκαν προεκλογικές εκστρατείες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Με το νέο σύστημα, απέκτησε πρόσωπο ο ανταγωνισμός μεταξύ των διαφόρων πολιτικών προγραμμάτων. Διεξήχθησαν εννέα δημόσιες συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων των κομμάτων για το αξίωμα του προέδρου της Επιτροπής -για πρώτη φορά στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι δημόσιες συζητήσεις μεταδόθηκαν ζωντανά στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο, είχαν μεγάλη τηλεθέαση και ακολούθησε έντονη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η διαδικασία του 2014, μέσω της οποίας αναδείχτηκε Πρόεδρος ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ήταν θετική. Και ό ίδιος ο Πρόεδρος Γιούνκερ τόνισε ότι αυτή η διαδικασία θα πρέπει να συνεχιστεί.

Ερ.: Πώς αναμένεται να επηρεάσει τις προσεχείς εξελίξεις το Brexit;

Απ.: Η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου το αργότερο. Έχουμε καταλήξει σε μια συμφωνία η οποία θα διέπει τους όρους του «διαζυγίου» μας. Είναι η μόνη συμφωνία που υπάρχει στο τραπέζι. Είναι το αποτέλεσμα δύσκολων και επίπονων διαπραγματεύσεων και αναμένουμε από τους Βρετανούς φίλους μας να την υιοθετήσουν ώστε να αποφύγουμε ένα σκληρό Brexit και να θέσουμε τις βάσεις για μια στενή συνεργασία. Είναι φυσικά εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός πως οι Βρετανοί επέλεξαν να φύγουν από την Ένωση αλλά θα ήθελα να κρατήσουμε δύο θετικά στοιχεία. Το πρώτο είναι η ενότητα που επέδειξαν τα 27 κράτη-μέλη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τα δύο προηγούμενα χρόνια. Το δεύτερο είναι η ηχηρή διάψευση όσων διατυμπάνιζαν πως η έξοδος από την EE θα είναι παιχνιδάκι. Όπως όλοι βλέπουμε, το Brexit έχει προκαλέσει πολιτικές δυσκολίες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025