Έγινε ταυτοποίηση 34 πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού στο Κέντρο Υγείας του Παλαμά Καρδίτσας. Εκτός από τις περιπτώσεις έκδοσης πλαστών βεβαιώσεων εμβολιασμού ή νόσησης, αλλά και τις καταγγελίες για εικονικούς εμβολιασμούς, στο φως έρχονται τις τελευταίες ώρες και περιστατικά πλαστών βεβαιώσεων rapid test, όπως κατήγγειλε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, Γιώργος Γεωργιάδης.
Αναλυτικότερα, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης περιέγραψε πως ιδιωτικά ιατρικά μικροβιολογικά κέντρα χορηγούν πλαστά θετικά διαγνωστικά τεστ, ώστε οι «ασθενείς» να δηλωθούν στην κεντρική ψηφιακή πλατφόρμα ως νοσούντες και να αποσπάσουν πιστοποιητικό νόσησης, με το κόστος για τη συγκεκριμένη «υπηρεσία» να ανέρχεται από 10 έως 50 ευρώ.
Στον πρωτόγνωρο, αυτό, μηχανισμό που είχε στηθεί στη Δράμα (η οποία διαθέτει έναν από τους πιο ισχυρούς αντιεμβολιαστικούς πυρήνες πανελλαδικά) έρχονται να προστεθούν και νέοι ενδιαφερόμενοι, καθώς αντίστοιχο πιστοποιητικό φαίνεται να έχουν αποσπάσει στην πόλη-πλην των τοπικών υγειονομικών- εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των δυνητικών σημείων ελέγχου για τις Αρχές.
Παράλληλα, στην επιφάνεια έρχονται ώρα με την ώρα και άλλες εκδοχές «υπέρβασης» των τεχνικών ορίων του συστήματος, καθώς άλλοτε γίνεται η ανασύσταση του εμβολίου, αλλά ο νοσηλευτής ρίχνει τη δόση στο πάτωμα χωρίς να την εκτελεί, όπως συνέβη κατά πληροφορίες με μία γιατρό και έναν επιμελητή νοσηλευτή στο εμβολιαστικό κέντρο Ικαρίας, ενώ άλλοτε δείγμα από θετικό ασθενή μεταφέρεται για λογαριασμό τρίτου προσώπου, ώστε αυτό να αποφύγει τον εμβολιασμό, όπως ανέδειξε η υπηρεσιακή έρευνα στο Μεσολόγγι.
Με δεδομένο, ωστόσο, ότι έχουν πραγματοποιηθεί 6 εκατομμύρια εμβολιασμοί, «το σύστημα έκδοσης πιστοποιητικών είναι αρκετά ασφαλές ως πολύ ασφαλές. Και η λειτουργία του δεν έθεσε σε κίνδυνο το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Σε οποιαδήποτε περιοχή μιλάμε, μιλάμε για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Το σύστημα δεν παραβιάζεται. Παραβιάζεται μόνο αν υπάρχει κάποιος επίορκος ο οποίος έχει τους κωδικούς και μπαίνει στο σύστημα. Και χάρη στις άμυνες του συστήματος μπορούμε να βρούμε αυτές τις περιπτώσεις» τόνισε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος έχει διατάξει τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τα πλαστά περιστατικά στον Παλαμά, την Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη.
Στην τελευταία, όπου φέρονται να εντοπίστηκαν 4 υγειονομικοί με πλαστά πιστοποιητικά από τον Παλαμά, οι κάτοχοί τους προσήλθαν χθες αυτοβούλως, σύμφωνα με πληροφορίες, να εμβολιαστούν, προκειμένου να μην τεθούν άμεσα σε αναστολή (ώστε να εκκρεμεί εις βάρος τους μόνο η αργία), αν και «η ΕΔΕ οδηγεί σε απόλυση, αν κριθεί ότι κάνει αυτή την πράξη. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, η μοναδική ποινή που υπάρχει είναι απόλυση και ποινή 5.000 ευρώ. Και σε αυτόν που δίνει το πιστοποιητικό και σε αυτόν που το λαμβάνει» ξεκαθάρισε χθες ο κ. Πλεύρης, καθώς η όποια δυσλειτουργία καταγράφεται στο σύστημα οφείλεται μόνο σε ανθρωπογενή παρέμβαση.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Υπουργό Υγείας, το ποσοστό των εμβολιασμένων υγειονομικών ανέρχεται πλέον σε 95%, καθώς ο κλάδος προσήλθε μαζικά να εμβολιαστεί τις τρεις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, ενώ να υιοθετηθεί οριζόντια ο έλεγχος των υγειονομικών με τεστ αντισωμάτων, για να μην λοιδορούνται συλλήβδην οι επαγγελματίες του κλάδου, ζητά ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός.
Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι προληπτικοί έλεγχοι σε ιδιωτικά εργαστήρια και ιατρεία, καθώς καταγγελίες φτάνουν και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας για αντιεμβολιαστικές «ευρεσιτεχνίες», την ώρα που τουλάχιστον δέκα περιοχές της χώρας έχουν μπει στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών. Ανάμεσα στους δείκτες εντοπισμού «μοτίβων απάτης» είναι ο εικονικός εμβολιασμός τις βραδινές ώρες (όπως στον Παλαμά Καρδίτσας) ή ο μαζικός εμβολιασμός ατόμων σε εμβολιαστικό κέντρο μακριά από την μόνιμη κατοικία τους, ενδείξεις που χτυπούν κόκκινο στο σύστημα, κινητοποιώντας τους Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας για επιτόπιους ελέγχους και στο εξής και τις κατά τόπους εισαγγελικές Αρχές.
Αξιοπιστία στους ελέγχους
Υπό το βάρος των αποκαλύψεων για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, ανοιχτό άφησε χθες το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στον κλάδο της εστίασης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, καθώς ο εμβολιαστικός ρυθμός εντάθηκε μόλις κατέστη υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στο υγειονομικό προσωπικό, αλλά και σε όσους απασχολούνται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
«Όσον αφορά σε άλλες κατηγορίες, όπως την εστίαση, παραμένει στο τραπέζι το θέμα της υποχρεωτικότητας, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό ενόψει του φθινοπώρου αυτό το ζήτημα θα το λύσει η αγορά από μόνη της. Το πολύ μεγάλο ποσοστό θα είναι εμβολιασμένο, γιατί δε θα θέλουν οι επιχειρηματίες να ρισκάρουν την τσέπη τους και οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους» ανέφερε ο κ. Πέτσας, ενώ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τα υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων στην Ελληνική Αστυνομία, συνθήκη η οποία υποσκάπτει, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό, την αξιοπιστία των ελέγχων. «Θα πρέπει να εξεταστεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο τομέα που είναι σε πρώτη επαφή με τους πολίτες» περιέγραψε ο κ. Πέτσας.
Υπενθυμίζεται ότι την πιθανότητα υποχρεωτικού εμβολιασμού σε εκπαιδευτικούς και ιερείς δεν απέκλεισε -σε συνέντευξή του- και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικόνομου, ο οποίος, ωστόσο, διευκρίνισε χθες εκ μέρους της κυβέρνησης πως «δεν είναι στη σκέψη μας να έχουμε ανακοινώσεις στο επόμενο διάστημα για την επέκταση της υποχρεωτικότητας».