Κατασχέσεις ακινήτων στη Μαγνησία για ποσά οφειλής ακόμη και 200 ευρώ! Δεκάδες είναι οι κατασχετήριες εκθέσεις στα υποθηκοφυλακεία του νομού. Από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα κοινοποιήθηκαν 164 εκθέσεις. Κάποιες από αυτές αφορούσαν σε οφειλές μεγάλων ποσών, άλλες όμως έγιναν για χρέη μερικών εκατοντάδων ευρώ!
Οι περισσότερες από τις κατασχέσεις αφορούν στον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή. Σε μικρότερο βαθμό απασχολεί το Πήλιο, ενώ ακολουθεί η Σκόπελος και η Αλόννησος και στη συνέχεια η Σκιάθος. Έγιναν με εντολές Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών ή ασφαλιστικών ταμείων.
Οι προσημειώσεις ακινήτων αντίστοιχα μετά από έκδοση διαταγών πληρωμής κυρίως από Τράπεζες ήταν 199. Σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια, στην προ κρίση εποχή, που καταναλωτικά δάνεια αξιοποιούνταν ευρέως για την κάλυψη κάθε είδους ανάγκη, τόσο οι κατασχέσεις όσο και οι προσημειώσεις ακινήτων έχουν μειωθεί.
Τότε, όπως επισημάνθηκε, κοινοποιούνταν σωρηδόν. Σήμερα ωστόσο στα χρόνια της κρίσης δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για ανταπόκριση. Κανείς ούτε από το οικογενειακό περιβάλλον είναι σε θέση να βοηθήσει τους οφειλέτες. Οι εκθέσεις και οι διαταγές πληρωμής δένουν τα χέρια τόσο των ταλαιπωρημένων νοικοκυριών όσο και των κατατρεγμένων επιχειρήσεων.
Στο Υποθηκοφυλακείο Βόλου συγκεκριμένα οι κατασχέσεις ακινήτων ήταν 100, αφορούσαν κάθε είδος ακίνητο και επαγγελματικές στέγες. Οι προσημειώσεις ακινήτων ήταν 146.
Το 2017 φαίνεται ότι καταγράφουν μείωση, αφού το 2016 οι κατασχετήριες εκθέσεις ήταν 202, ενώ οι προσημειώσεις 295.
Εκείνο που προκαλεί πάντως εντύπωση είναι οι δημεύσεις ακινήτων ακόμη και για μικρά ποσά οφειλών. Ανάμεσα σε αυτές υπήρχε έκθεση για περιουσιακό στοιχείο, για χρέος μόλις 200 ευρώ.
Στο Πήλιο αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία από το Υποθηκοφυλακείο Νηλείας, οι κατασχέσεις ακινήτων ήταν περίπου τριάντα, ενώ οι προσημειώσεις δεκαπέντε. Αφορούσαν ακίνητα τόσο στο Πήλιο όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως την Αθήνα. Ένα σημαντικό μέρος αυτών πάντως, το μεγαλύτερο, αφορούσε σε αγροτεμάχια.
Σε Σκόπελο και Αλόννησο, σύμφωνα με στοιχεία από το Υποθηκοφυλακείο Σκοπέλου, έγιναν περίπου είκοσι κατασχέσεις ακινήτων και άλλες τόσες προσημειώσεις, ενώ στη Σκιάθο περίπου δεκατέσσερις κατασχέσεις ακινήτων και δέκα οχτώ προσημειώσεις.
Κοινή διαπίστωση των υπαλλήλων σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι οι περισσότερες πράξεις γίνονται με εντολές του δημοσίου. Πλέον φαίνεται, όπως επισημάνθηκε, ότι δεν επιδεικνύεται καμία ανοχή και κινούνται διαδικασίες.
Σε όλες τις περιπτώσεις τα δεσμευμένα ακίνητα παίρνουν τον δρόμο αναγκαστικών μέτρων. Εάν οι οφειλέτες δεν ανταποκριθούν και δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους, τότε τα περιουσιακά τους στοιχεία βγαίνουν στο σφυρί.
Οι επιχειρηματίες
Ανάμεσα στα δεσμευμένα ακίνητα πολλά είναι επαγγελματικές στέγες. Κατά κύριο λόγο αυτά αφορούν εργοστάσια, βιοτεχνίες, τουριστικά καταλύματα κ.ά. Στη μέγγενη των δημεύσεων εκτιμάται ότι πλέον βρίσκονται πολλοί επαγγελματίες που κάποτε είχαν βιώσιμες επιχειρήσεις αλλά με το πέρασμα των χρόνων τελικά δεν άντεξαν και λύγισαν από τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις.
Οι μεταγραφές
Οι συμβολαιογραφικές πράξεις που κοινοποιούνται στα Υποθηκοφυλακεία του Νομού δεν έχουν μείωση σε σχέση με πέρυσι.
Οι μεταγραφές ακινήτων, δηλαδή οι γονικές παροχές, οι μεταβιβάσεις, τα πωλητήρια, διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα και δεν κατέγραψαν νέες απώλειες.
Πέρυσι το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν τα Υποθηκοφυλακεία ήταν πολύ μεγάλο. Εργαζόμενοι συρρίκνωσαν το ωράριό τους και δούλευαν τετράωρα, ενώ για ορισμένα από αυτά ήταν ορατός ο κίνδυνος για παύση λειτουργίας.
Ενδεικτικά στο Υποθηκοφυλακείο Βόλου, που έχει και τον μεγαλύτερο όγκο εργασίας, οι μεταγραφές ακινήτων από την αρχή του χρόνου μέχρι και αρχές Σεπτεμβρίου ήταν 1.056, ενώ ολόκληρο το 2016 ήταν 1.708. Από τις 1.056 μεταγραφές το 2017, οι 335 αφορούσαν σε πωλητήρια. Ως αριθμός, όπως αναφέρθηκε, δεν είναι ικανοποιητικός, αλλά εν μέσω κρίσης δείχνει τη σχετική κίνηση που άρχισε να αναπτύσσεται.