O καθηγητής ανέφερε ότι οι της Όμικρον στην περιοχή που στοχεύει το rapid test είναι δύο «και έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα στελέχη χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα ευαισθησίας στην ανίχνευσή τους».

Για την μετάλλαξη «Όμικρον» και τα χαρακτηριστικά της, αλλά και για την αποτελεσματικότητα των μίλησε κατά την σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης

Αναφορικά με τα rapid test ξεκαθάρισε ότι εμφανίζουν εξαιρετική αξιοπιστία και πως δεν έχει βρεθεί «έλλειμμα ευαισθησίας απέναντι στην Όμικρον».

Στη συνέχεια ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι η σχετίζεται με μειωμένη νοσηρότητα. Αυτό όμως δεν συντελεί να υπάρξει εφησυχασμός καθώς έχει πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που οδηγεί σε μεγάλο αριθμό διαγνώσεων αλλά οι νοσηλείες και οι θάνατοι θα είναι αναλογικά λιγότεροι.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει γίνει άκακος. Ο κίνδυνος είναι πολλαπλάσιος για τους ανεμβολίαστους και υποπολλαπλάσιος για όσους έχουν κάνει και την τρίτη δόση του », τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα ο καθηγητής τόνισε στη συνέχεια ότι υπάρχει 46% αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, με μείωση των θανάτων. «Τις επόμενες εβδομάδες, η καταγραφή των διαγνώσεων θα σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Ωστόσο η τάση μείωσης των θανάτων αναμένεται να διατηρηθεί. Η αναζωπύρωση της επιδημίας είναι προφανής. Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων έφτασαν 60% περισσότερες διαγνώσεις έναντι της προηγούμενης, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπάρχει πενταπλάσιος αριθμός διαγνώσεων. Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή. Στις ΜΕΘ μέχρι χθες μειώθηκαν κατά 4%, ο αριθμός νέων εισαγωγών έδειξε επιδείνωση της τάξεως του 6%», ανέφερε.

Τέλος ανέφερε ότι οι μεταλλάξεις της Όμικρον στην περιοχή που στοχεύει το rapid test είναι δύο «και έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα στελέχη χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα ευαισθησίας στην ανίχνευσή τους».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025