Στην Ευρώπη έχουμε μείωση 4% στις διαγνώσεις, αλλά 5% αύξηση στους θανάτους σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Έχουμε 124.000 διαγνώσεις ανά ημέρα και 1.470 θανάτους κάθε μέρα
Στην πορεία της πανδημίας στη χώρα αναφέρθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα γενικότερα στοιχεία της πανδημίας.
«Παγκοσμίως έχουμε 219.000.000 μολύνσεις και περίπου 4,5 εκατ. θανάτους. Ο ρυθμός διαγνώσεων παρουσίασε μικρή πτώση, με 643.000 ανά ημέρα, ενώ μείωση παρουσίασε και ο αριθμός των θανάτων, της τάξεως του 6%, με περίπου 9.400 θανάτους ανά ημέρα.
Στην Ευρώπη έχουμε μείωση 4% στις διαγνώσεις, αλλά 5% αύξηση στους θανάτους σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Έχουμε 124.000 διαγνώσεις ανά ημέρα και 1.470 θανάτους κάθε μέρα. Από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι 22 παρουσίασαν βελτίωση, με την Ισπανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη βελτίωση, ενώ επιδείνωση εμφάνισαν η Γερμανία, η Νορβηγία και οι βαλκανικές χώρες.
Στην Ελλάδα, έχουμε μικρή, αλλά σημαντική μείωση στις διαγνώσεις, ενώ βλέπουμε μία σχετική σταθεροποίηση στους ημερήσιους θανάτους, με 2% λιγότερους σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η πίεση, ωστόσο, στο ΕΣΥ αυξάνεται, με τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ να αυξάνονται κατά 8%, αλλά δείχνει σημάδια επιβράδυνσης σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Οι εισαγωγές είναι 250-300 κάθε ημέρα, ενώ το Rt είναι κοντά στη μονάδα.
Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα δείχνει σαφή σημεία σταθεροποίησης και τάσεις συρρίκνωσης.
Στη συνέχεια, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στον εμβολιασμό και στις θεραπείες που ακούγεται ότι βρίσκονται σε διαδικασία μελέτης για την Covid-19.
«Το επόμενο διάστημα θα χρειαστούμε μεγαλύτερο τείχος ανοσίας. Ο εμβολιασμός των νέων συμβάλλει στη σταθεροποίηση που βλέπουμε. Όσον αφορά στη θεραπεία, οι φαρμακευτικές προσπαθούν να βρουν λύσεις. Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία αυτή τη στιγμή. Η θεραπεία για τον κορωνοϊο πρέπει να δίνεται σε αρχικό στάδιο».
Σε ερώτηση για τη μετάλλαξη Μ, ο κ. Μαγιορκίνης είπε:
«Η μετάλλαξη Μ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αμερική. Υπάρχουν μεταλλάξεις που μειώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά. Όμως η μετάλλαξη Μ είναι στο στάδιο της παρακολούθησης».