Έντονη είναι η ανησυχία των επιστημόνων οι οποίοι αρχίζουν να εκφράζουν τους φόβους τους για την πιθανότητα να προκύψει μια νέα επιδημία.
Αυξάνονται διεθνώς τα ύποπτα αλλά και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, μιας σπάνιας ιογενούς λοίμωξης που σχετίζεται με την ευλογιά η οποία εξαλείφθηκε από την Ευρώπη τη δεκαετία του ’80. Πολλά από αυτά είναι άγνωστης προέλευσης και έχουν εντοπιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Οι επιστήμονες αρχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες για την πιθανότητα να προκύψει μια νέα επιδημία, μιας ασθένειας που συνήθως περιορίζονταν στην Αφρική.
Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί -μέχρι στιγμής- κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο οποίος βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς δημόσιας υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για την ευλογιά των πιθήκων στο Newsbomb τονίζοντας πως «είναι ιογενής νόσος και την γνωρίζουμε από το 1958. Πρώτη φορά βλέπουμε τέτοια έξαρση στην Ευρώπη. Η συνήθης οδός μετάδοσης είναι από μολυσμένα ζώα που έχουν εισαχθεί από την Αφρική ή από τουρίστες που επέστρεφαν από διακοπές από την Αφρική. Στην Αφρική ο ιός είναι ενδημικός και παρατηρούνται κρούσματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εδώ και πολλά χρόνια».
Πώς σταμάτησε η μετάδοση του ιού στην Ευρώπη;
«Πιστεύεται ότι το εμβόλιο της ευλογιάς σταμάτησε αυτή την ασθένεια στην Ευρώπη. Αυτοί που είναι 50 ετών και πάνω είναι προστατευμένοι», ανέφερε ο καθηγητής Επιδημιολογίας.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, δεν είναι ένα μεταδοτικό νόσημα όπως είναι ο κορονοϊός, θέλει πολύ στενή επαφή προκειμένου να μεταδοθεί.
Πώς μεταδίδεται
«1. Από τα εξανθήματα
2. Από τα σωματικά υγρά, π.χ. μεγάλα σταγονίδια από το σώμα
3. Από τα κλινοσκεπάσματα ενός ασθενή με εξανθήματα»
Θα έχουμε κρούσματα στην Ελλάδα;
«Είναι πιθανό να δούμε κάποια κρούσματα στην Ελλάδα, πιθανότατα μέχρι το Σεπτέμβριο, εάν η επιδημία στην Ευρώπη συνεχίσει να εξαπλώνεται με την ίδια ένταση».
Τι πρέπει να προσέξουμε
«Πρέπει να προσέξουμε τα εξανθήματα που ξεκινούν από το κεφάλι και μέσα στο στόμα. Αυτά σιγά σιγά εξαπλώνονται σε όλο το σώμα, ακόμα και στα γεννητικά όργανα. Μόλις δούμε εξανθήματα επικοινωνούμε με τον γιατρό μας. Ο κύκλος της ασθένειας είναι 20 μέρες. Όσο υπάρχει εξάνθημα είναι μεταδοτική», σχολίασε ο κ. Μαγιορκίνης.