– Σημάδι διατήρησης των αυξημένων τιμών στα πράσινα εκπέμπουν οι πρώτες μέρες του Ιουλίου με τη χονδρεμπορική τιμή να διαμορφώνεται μέχρι χθες στα 114,85 ευρώ η μεγαβατώρα από 98,8 ευρώ τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το newmoney, καθοριστικό ρόλο στην πορεία των τιμών το δίμηνο Ιουλίου –Αυγούστου προβλέπεται να παίξουν η διακύμανση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που οδηγούν σε υψηλές θερμοκρασίες και ενεργοποιούν τις ακριβές μονάδες αερίου και λιγνίτη αλλά και το ποσοστό συμμετοχής στο ημερήσιο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που σπρώχνουν προς τα κάτω το ενεργειακό κόστος.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και ορισμένοι άλλοι παράγοντες που διαμορφώνουν τις τελικές χρεώσεις στους μηνιαίους λογαριασμούς και αυτοί είναι η αύξηση της κατανάλωσης και η ασυνέπεια στην πληρωμή τους.

Τις μέρες του καύσωνα που οι θερμοκρασίες παραδοσιακά ανεβαίνουν στα ύψη και τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ, η κατανάλωση μεγαλώνει. Οι καταναλωτές οφείλουν να γνωρίζουν ότι αύξηση της κατανάλωσης συνεπάγεται και αλλαγή στην κλίμακα της χρέωσης καθώς τα τιμολόγια αναπροσαρμόζονται. Για παράδειγμα για μία μέση κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα στην ΔΕΗ, η χρέωση στα πράσινα τιμολόγια τον Ιούλιο διαμορφώνεται στα 13,55 σεντς / KWh που είναι και η χαμηλότερη της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που θα καταναλώσει 500 κιλοβατώρες θα πληρώσει για το ρεύμα 67,75 ευρώ. Η τιμή αναπροσαρμόζεται αυτόματα για πάνω από τις 500 κιλοβατώρες, όπου η τιμή διαμορφώνεται στα 14,385 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Δηλαδή για 502 κιλοβατώρες που θα καταναλώσει ένα νοικοκυριό το κόστος θα ανέβει στα 72,21 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η έκπτωση συνέπειας

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την έκπτωση συνέπειας. Πολλά τιμολόγια προσφέρουν μια ονομαστική χρέωση ανά κιλοβατώρα με την προϋπόθεση ότι ο καταναλωτής θα είναι συνεπής στην πληρωμή του. Αυτό οι εταιρείες το κάνουν για να εξασφαλίσουν την ρευστότητά τους σε μηνιαία βάση αλλά και να προστατευτούν από το βουνό των ανεξόφλητων οφειλών, προσφέροντας κίνητρα στους καταναλωτές που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Εδώ και καιρό οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν σημάνει συναγερμό στον κλάδο αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΡΑΑΕΥ το 2023 έφτασαν τα 2,4 δισ. ευρώ από τα οποία μάλιστα 1,44 δισ. αντιστοιχεί σε παλαιά χρέη και 974 εκατ. ευρώ σε υφιστάμενους καταναλωτές!

Η ασυνέπεια

Για τους καταναλωτές επομένως που δεν είναι συνεπείς, η χρέωση ανεβαίνει κλίμακα και αναπροσαρμόζεται. Για παράδειγμα στο ειδικό τιμολόγιο «Protergia Οικιακό Value Special» η τιμή για τον Ιούλιο προσφέρεται στα 15,99 λεπτά ανά κιλοβατώρα, λαμβάνοντας υπόψη την έκπτωση συνέπειας στη βασική χρέωση (6 λεπτά ανά kWh). Στην περίπτωση όμως που ο πελάτης εμφανιστεί εκπρόθεσμος στην πληρωμή του λογαριασμού, η τελική τιμή αναπροσαρμόζεται στα 22 λεπτά ανά kWh και είναι αυξημένη κατά 37,6%. Αντίστοιχα στο πρόγραμμα Basic Home του Ήρωνα, η χρέωση διαμορφώνεται στα 15,87 λεπτά ανά kWh. Χωρίς την έκπτωση, η τελική τιμή εκτινάσσεται στα 19,9 λεπτά ανά kWh και είναι αυξημένη κατά 25,4%.

Κάτι αντίστοιχο εφαρμόζει και η Φυσικό Αέριο, η οποία με την έκπτωση συνέπειας, έχει το δεύτερο χαμηλότερο τιμολόγιο της αγοράς μετά την ΔΕΗ στα 13,99 λεπτά ανά kWh. Χωρίς την έκπτωση το κόστος εκτινάσσεται στα 18,3 λεπτά η κιλοβατώρα και γίνεται το τρίτο ακριβότερο τιμολόγιο της αγοράς σημειώνοντας αύξηση 30%. Έκπτωση συνέπειας διέπει αντίστοιχα και τα τιμολόγια της NRG, όπου η πράσινη κιλοβατώρα κοστίζει 17,13 λεπτά και ανεβαίνει στα 20,3 λεπτά ανά kWh χωρίς έκπτωση συνέπειας, μια αύξηση 18,5%. Aλλά και στην Volton, τον Ιούλιο η τιμή είναι 15,88 λεπτά μαζί με την αρχική έκπτωση 10% και την έκπτωση συνέπειας 33%. Χωρίς την έκπτωση συνέπειας, η χρέωση για τον Ιούλιο ανεβαίνει στα 20,48 λεπτά ανά κιλοβατώρα καταγράφοντας κατά 34%.
Πού πάει η αγορά

Στελέχη της αγοράς περιγράφοντας τις επιλογές των καταναλωτών επισημαίνουν ότι ο προηγούμενος μήνας σηματοδότησε σημαντικές μετακινήσεις από τα πράσινα τιμολόγια. Ωστόσο τα τελευταία διατηρούν ισχυρές βάσεις στην αγορά κάτι στο οποίο βοηθάει και η διατήρηση πολύ ανταγωνιστικών τιμολογίων από τη ΔΕΗ.

Με δεδομένο ότι οι καταναλωτές θεωρούν «ασφαλές λιμάνι» την Επιχείρηση εκτιμάται ότι θεαματικές αλλαγές από τα πράσινα προς τα άλλα χρωματιστά πακέτα δεν θα πρέπει να περιμένουμε. Όπως άλλωστε λένε οι πάροχοι υπάρχει κάθε μήνα μια κρίσιμη μάζα πελατών που ανακυκλώνεται μεταξύ των παρόχων χωρίς να επηρεάζει ουσιωδώς τον παίκτη με την δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της πλατφόρμας σύγκρισης τιμών allazorevma, σήμερα για ένα καταναλωτή που θέλει να πληρώσει όσο το δυνατόν λιγότερα για το ρεύμα το επόμενο εξάμηνο, οι τρεις φθηνότερες επιλογές είναι σταθερά τιμολόγια. Όπως αναφέρει η προσφορά σταθερών τιμολογίων (έστω και περιορισμένης διάρκειας) μετά από χρόνια στην ελληνική αγορά είναι ίσως η μοναδική θετική εξέλιξη για τους καταναλωτές. Σε μεταβλητά – πράσινα ή κίτρινα – τιμολόγια, όπως αναφέρει θα μείνουν μόνο όσοι θεωρούν ότι είναι σε θέση να προβλέψουν τις τιμές με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους προμηθευτές και διαθέτουν τον χρόνο για να αλλάζουν τιμολόγιο κάθε μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025