Η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη στους καταγράφηκε στην Αθήνα σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα ο μηνιαίου πανευρωπαϊκού δείκτη τιμών ενέργειας HEPI.

Ο δείκτης HEPI που καταγράφει τις τιμές λιανικής του σε 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, για τον μήνα Ιούλιο δείχνει ότι η τιμή στην Αθήνα ήταν στα 22,51 λεπτά/KWh (από 21,23 λεπτά/KWh τον Ιούνιο) όταν ο μέσος όρος της ΕΕ-27 είναι 24,16 και ο μέσος όρος των 33 υπό εξέταση ευρωπαϊκών πρωτευουσών είναι 23,08 λεπτά/KWh.

Σύμφωνα με τον HEPI στην Αθήνα η αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές κατά 6% αποδίδεται κυρίως στον παρατεταμένο καύσωνα που έπληξε τη χώρα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, γεγονός που αύξησε τη ζήτηση για ψύξη. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει ενεργειακή επιδότηση στα νοικοκυριά τον Αύγουστο, η οποία θα χρηματοδοτηθεί μέσω ειδικού τέλους που επιβλήθηκε στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Σε ό,τι αφορά τον Ιούλιο οι κυριότερες αλλαγές που καταγράφει η έρευνα του HEPI είναι οι εξής:
– Αύξηση τιμών κατά 24% στη Βαρσοβία, λόγω αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος και το κόστος διανομής.
– Αύξηση τιμών κατά 6% στην Αθήνα, λόγω αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος και στους ενεργειακούς φόρους
– Αύξηση τιμών κατά 6% στη Ρώμη, λόγω αύξησης στο κόστος ενέργειας
– Αύξηση τιμών κατά 3% στις Βρυξέλλες, την Κοπεγχάγη και τη Σόφια, λόγω αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος.
– Μείωση τιμών κατά 9% στη Μαδρίτη, λόγω μειώσεων στο κόστος ενέργειας και τον ΦΠΑ.
– Μείωση τιμών κατά 9% στο Όσλο, λόγω μείωσης στο κόστος ενέργειας.
– Μείωση τιμών κατά 5% στο Ελσίνκι, λόγω μείωσης στο κόστος ενέργειας.
– Μείωση τιμών κατά 4% στο Άμστερνταμ, λόγω μείωσης στο κόστος ενέργειας.
– Μείωση τιμών κατά 3% στο Λονδίνο, λόγω μειώσεων στα κόστη ενέργειας και διανομής.
– Μείωση τιμών κατά 2% στο Δουβλίνο και τη Στοκχόλμη, λόγω μειώσεων στο κόστος ενέργειας.
– Μείωση τιμών κατά 2% στη Βιέννη, λόγω μειώσεων στα κόστη ενέργειας και τους ενεργειακούς φόρους.

Η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές στην Ευρώπη σημείωσε οριακή αύξηση αυτόν τον μήνα, διατηρώντας την ελαφρά αυξητική τάση που ξεκίνησε τον Ιούνιο. Από τις 33 αγορές που αναλύονται στην έκθεση, 7 παρουσίασαν αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές, ενώ 11 έδειξαν κάποια επίπεδα μείωσης. Αυτή τη στιγμή, οι αποκλίσεις στις τιμές στην Ευρώπη επηρεάζονται κυρίως από τις περιφερειακές καιρικές μεταβολές. Η νότια Ευρώπη και ιδιαίτερα τα Βαλκάνια αντιμετωπίζουν έναν παρατεταμένο καύσωνα αυτό το καλοκαίρι, γεγονός που αυξάνει τη ζήτηση και επιβαρύνει τα τοπικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγώντας σε εκτόξευση των χονδρεμπορικών τιμών. Αντίθετα, στις Σκανδιναβικές χώρες παρατηρείται πτώση των τιμών λόγω των βροχερών καιρικών συνθηκών και της αυξημένης παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Η μεγαλύτερη αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές αυτόν τον μήνα παρατηρήθηκε στη Βαρσοβία (24%), λόγω αλλαγών στο κυβερνητικό πρόγραμμα προστασίας. Η Πολωνία εφάρμοσε πάγωμα των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας το 2023 για να ελαφρύνει τα νοικοκυριά από τους αυξημένους λογαριασμούς.

Στην Ιταλία, η προστασία των καταναλωτών έληξε αυτόν τον μήνα, γεγονός που σε συνδυασμό με τη αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών, οδήγησε σε αύξηση των τελικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατά 6%.

Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη μείωση των τιμών σημειώθηκε στο Όσλο (9%), μετά από σημαντική πτώση των χονδρεμπορικών τιμών λόγω αυξημένης υδροηλεκτρικής παραγωγής εξαιτίας ενός βροχερού Ιουνίου.

Στην Ισπανία, ο ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια μειώθηκε από 21% σε 10% λόγω του ότι η μέση χονδρεμπορική τιμή τον Ιούνιο ξεπέρασε το όριο των 45 €/MWh, οδηγώντας σε μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές στη Μαδρίτη κατά 9%.

Η χονδρεμπορική τιμή ήταν σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στη Φινλανδία, όπου αρκετά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας συνδέονται με την αγορά spot. Ως αποτέλεσμα, η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές στο Ελσίνκι μειώθηκε κατά 5%.

CAPITAL