Ετοιμάζονται τα νέα τιμολόγια ρεύματος που θα λανσάρουν οι πάροχοι. Με στόχο να αυξήσουν, ή έστω να διατηρήσουν την πελατειακή τους βάση, οι ομάδες των εταιρειών που δίνουν ρεύμα στα νοικοκυριά, ετοιμάζουν πακέτα προσφορών και παροχών για κάθε τύπο τιμολογίου, ώστε να δημιουργήσουν ανταγωνιστικά και ελκυστικά προϊόντα.
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, οι προμηθευτές έχουν ρίξει όλο το βάρος τους στα κίτρινα και πορτοκαλί τιμολόγια, δηλαδή τα κυμαινόμενα και τα δυναμικά, στα οποία θα έχουν και τη δυνατότητα να δώσουν αισθητά μικρότερη τιμή κιλοβατώρας.
Τουρισμός για όλους: Voucher για χειμερινές διακοπές – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Οι δικαιούχοι
Αυτό, θέλουν να το «συνοδεύσουν» με άλλες προσφορές -όπως η ευελιξία στην αποπληρωμή- ώστε να τα κάνουν ελκυστικότερα στα μάτια της μεγάλης μερίδας των καταναλωτών, η οποία, ωστόσο, αναμένεται να ξεκινήσει με πιο σίγουρα βήματα, επιλέγοντας τα σταθερά τιμολόγια (μπλε και πράσινο).
Όμως, παρότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν (η εφαρμογή των νέων λογαριασμών ρεύματος θα γίνει την πρώτη μέρα του 2024), δεν λείπουν τα «αγκάθια». Μεγαλύτερο είναι ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογίζεται η τελική τιμή στο πράσινο τιμολόγιο, το “Ειδικό”, στο οποίο θα καταπέσουν οι καταναλωτές οι οποίοι δεν θα επιλέξουν κάποιο από τα υπόλοιπα. Το ζητούμενο είναι ότι ο τύπος που είχε προκαθοριστεί για τον υπολογισμό της τελικής τιμής που θα δίνει ο κάθε πάροχος, προέβλεπε συνυπολογισμό του όγκου κατανάλωσης. Αυτό, ωστόσο, είναι αδύνατο να γίνει, με δεδομένο ότι ο ΔΕΔΔΗΕ στέλνει στους παρόχους την κατανάλωση κάθε 5 με 7 μήνες.
Για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη μεταξύ στελεχών του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και του συνδέσμου των παρόχων ενέργειας και, όπως όλα δείχνουν, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή τη λύση θα δώσει η αναμενόμενη εντός της εβδομάδας Υπουργική Απόφαση. Από αυτή θα ρυθμίζεται λεπτομερώς η μεθοδολογία που θα χρησιμοποιεί ο αλγόριθμος για τον υπολογισμό της τελικής τιμής που θα δίνουν οι πάροχοι την πρώτη μέρα κάθε μήνα και η οποια θα «κλειδώνει» στα Ειδικά, πράσινα τιμολόγια.
Έκτακτες ενισχύσεις και έξυπνοι μετρητές
Ένα άλλο μεγάλο «στοίχημα» για το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος είναι η εγκατάσταση 7,3 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας που θα τοποθετηθούν σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι σύγχρονοι αυτοί μετρητές, θα επιτρέπουν την προστασία των καταναλωτών, δίνοντας απευθείας πρόσβαση στην κατανάλωση και την τιμή της κιλοβατώρας (αν επιλέξουν δυναμικό, ή κυμαινόμενο τιμολόγιο) ώστε να ελέγχουν την κατανάλωση, θα καταργήσουν τους «έναντι» λογαριασμούς, οι εκκαθαριστικοί θα εκδίδονται ταχύτατα, ενώ από αυτούς τους μετρητές ο διαχειριστής ενέργειας θα εντοπίζει άμεσα ρευματοκλοπές, αλλά και διακοπές ηλεκτροδότησης και βλάβες.
Ο δρόμος για την εγκατάσταση αυτών των μετρητών άνοιξε με το πρόγραμμά ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που έφερε η υπογραφή μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του ΔΕΔΔΗΕ σύμβασης δανειοδότησης για τη χρηματοδότηση της 1ης φάσης του έργου, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2030.
Στο μεταξύ το υπουργείο Ενέργειας μαζί με τα νέα τιμολόγια φέρνει και έκτακτη ενίσχυση ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών. Πρόκειται για περίπου 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανσή τους και θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση ύψους μεταξύ 45 έως 480 ευρώ. Η χορήγηση της ενίσχυσης θα γίνεται βάσει των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων πηγών, ενώ θα εξαιρούνται από τη χορήγηση όσοι λαμβάνουν το ανωτέρω επίδομα θέρμανσης, καθώς και οι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).