Οι αυξήσεις σε λογαριασμούς ρεύματος είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο. Από τον Σεπτέμβριο ανάλογα με τη σύμβαση προμήθειας ρεύματος υπάρχουν ανατιμήσεις.
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται τα κριτήρια για τους επιλέξιμους καταναλωτές για την επιδότηση, από τον Ιανουάριο και μετά. Πηγές θέλουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη φάση αυτή να μελετά και την πορεία των τιμών της χονδρεμπορικής για τον Δεκέμβριο. Αυτές μέχρι στιγμής δείχνουν τάσεις αποκλιμάκωσης.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα ως προς το είδος και τον τρόπο επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος που επιλέχθηκε να γίνει κατά τους μήνες Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο προκειμένου να περιοριστεί το σφοδρό κύμα των ανατιμήσεων της κιλοβατώρας.
Η κυβέρνηση κινείται πια στην κατάργηση της οριζόντιας επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος, δηλαδή στη διακοπή της ενίσχυσης ανεξαιρέτως όλων των νοικοκυριών και επαγγελματιών που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση.
Τα δύο συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών προχωρούν στον σχεδιασμό μιας νέας απόφασης. Αυτή θα προβλέπει αφενός τη λειτουργία ενός αυτόματου μηχανισμού προσαρμογής της επιδότησης, με το ύψος της να καθορίζεται ανάλογα με τη διακύμανση της τιμής χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η υπουργική απόφαση θα καθορίζει τους δικαιούχους της επιχορήγησης. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι νοικοκυριά με συγκεκριμένα εισοδήματα και ορισμένη μηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Ως προς το συγκεκριμένο κριτήριο είναι πιθανό, λένε οι πληροφορίες, να διατηρηθεί το όριο των 300 κιλοβατωρών.
Σε σχέση με τις κατηγορίες των εισοδημάτων που θα επιχορηγούνται, οι πληροφορίες θέλουν να είναι σίγουρα οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).
Τα συναρμόδια υπουργεία θα εντάξουν και άλλους καταναλωτές με κάπως υψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια σε σχέση με εκείνους που εντάσσονται στο ΚΟΤ. Πρόκειται για νοικοκυριά με εισοδήματα που φτάνουν έως 9.000 ευρώ για μονοπρόσωπα και έως 18.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
Στους δικαιούχους του ΚΟΤ συμπεριλαμβάνονται επίσης και νοικοκυριά με εισοδήματα έως και 27.000 ευρώ και πρόκειται για πολύτεκνες οικογένειες. Σε όλες τις προαναφερόμενες κατηγορίες υπάρχει και το κριτήριο της περιουσιακής κατάστασης, όπως το ύψος της ακίνητης περιουσίας (180.000 ευρώ) αλλά και της τετραμηνιαίας κατανάλωσης ρεύματος, η οποία φτάνει μέχρι τις 2.000 κιλοβατώρες, ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού.