Σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, θα είχαμε διπλάσια χωρίς τα μέτρα. Ποιές είναι οι εκτιμήσεις για το και της αγοράς.

Με σκοπό να ανακοπεί το κύμα της , τουλάχιστον μέχρι τις 22 Μαρτίου,  η μισή σχεδόν χώρα μπαίνει σε καθεστώς σκληρού lockdown καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών δεν αφήνουν περιθώριο για εφησυχασμό.

Για την επαναλειτουργία της αγοράς και το μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Τα κρούσματα δείχνουν να έχουν αυξητική τάση παρά το . Πολλοί έκαναν λόγο για λανθασμένη στρατηγική και μη εφαρμογή των μέτρων, πράγμα που τα καθιστά αναποτελεσματικά.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου διευκρίνισε ότι οι βασικές αιτίες για την έξαρση των κρουσμάτων είναι δύο: οι και η κούραση του κόσμου. Τόνισε, μάλιστα, ότι αν δεν ακολουθούσαμε τη στρατηγική αυτή τα κρούσματα θα ήταν υπερδιπλάσια.

«Όταν λέμε ότι έχουμε 40% αύξηση της μεταδοτικότητας σημαίνει ότι, αν είχαμε κάποια μέτρα περιορισμού των δραστηριοτήτων και μειώναμε το συντελεστή μεταδοτικότητας κάτω από το 1, στο 0,8-0,9, με το 40% πάμε κοντά στο 1,2, που σημαίνει ότι κάθε 5 μέρες τα κρούσματα αυξάνονται κατά 20%. Άρα, οι έχουν σημαντική επίπτωση στην πορεία της πανδημίας».

Αν δεν παίρναμε τα μέτρα που πήραμε, όπως είπε ο καθηγητής θα είχαμε συντελεστή 2,3, που σημαίνει ότι κάθε 5 μέρες τα κρούσματα υπερδιπλασιάζονται. Επομένως, αν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα αυτή τη στιγμή θα είχαμε σχεδόν τα τριπλάσια κρούσματα.

«Θα είχε καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Θα είχαμε τεράστιο αριθμό κρουσμάτων», τόνισε.

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 22 ή 29 Μαρτίου, ο κ. Χατζηχριστοδούλου είπε ότι δεν μπορεί να πει κανείς με ακρίβεια ότι τότε θα ανοίξει. Θα κριθεί από τα κρούσματα της Τρίτης, που είναι πάντα τα περισσότερα. «Αν τα κρούσματα της Τρίτης δείχνουν μια σταθεροποίηση της κατάστασης, είμαστε στα ίδια ή πιο κάτω, τότε θα συζητήσουμε μια σταδιακή έναρξη δραστηριοτήτων. Πρώτη θα ανοίξει αυτή που θα έχει το μικρότερο αποτύπωμα στην επιδημία».

 

Ενδεχομένως να ανοίξει πρώτο το , καθώς με τη μέθοδο του φαίνεται να μην έχει σημαντική επίπτωση στην επιδημία, όπως εξήγησε.

«Θα εισηγηθούμε στην κυβέρνηση ότι μπορεί να ανοίξει μια δραστηριότητα και θα πούμε και με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει αυτό. Η απόφαση θα είναι της κυβέρνησης».

Όσον αφορά τις μάσκες, είπε ότι ειδικά σε κλειστούς χώρους καλό είναι να φορά ο κόσμος διπλή, από μέσα χειρουργική και εξωτερικά υφασμάτινη για καλύτερη εφαρμογή.

Για τα σχολεία είπε ότι δυστυχώς οι καινούριες μεταλλάξεις άλλαξαν τα δεδομένα. Όπως είπε ο καθηγητής, παρατηρήθηκαν αυξημένα κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες στις περιοχές που τα σχολεία ήταν ανοιχτά. Δεν υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα, υπάρχουν όμως παραπάνω .

Σχετικά με το πώς θα ανοίξουν πάλι τα σχολεία ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι ενδεχομένως να προηγηθεί το λόγω των «Θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα σύστημα εκτεταμένου ελέγχου με τεστ τόσο στους καθηγητές όσο και στα παιδιά». Επίσης, τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου ενδέχεται να ανοίξουν μαζί με τα λύκεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, το θα γίνει με διευρυμένο ωράριο για να αποφεύγεται ο συνωστισμός και δεν αποκλείεται να προστεθούν περισσότερες Κυριακές που θα παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα.

Το άνοιγμα, σύμφωνα με το MEGA, θα γίνει αποκλειστικά με ραντεβού και το πρώτο διάστημα με click away και, σε δεύτερο χρόνο, με

Για να περιοριστεί η κινητικότητα του πληθισμού εξετάζεται να ισχύσει ο χιλιομετρικός περιορισμός ή οι αγορές εντός του οικείου δήμου. Για τα εμπορικά κέντρα είναι πιθανόν να αυστηροποιηθούν οι κανόνες λειτουργίας με περιορισμό του αριθμού των καταναλωτών.
Πελώνη: Έχουμε 10-15 μέρες πολύ δύσκολες μπροστά μας

Στο MEGA μίλησε το πρωί η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αναφορικά με το τι θα γίνει με το lockdown και πότε αναμένεται να ανοίξει η αγορά.

Μιλώντας για το θέμα του lockdown η κ. Πελώνη είπε ότι «όλες οι αποφάσεις που παίρνουμε ακολουθούν τις εξελίξεις στο επιδημιολογικό επίπεδο. Φαίνεται ότι έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον 10 μέρες -δύο εβδομάδες δύσκολες. Υπάρχει έξαρση στην κοινότητα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Φαίνεται μία μείωση των βαριών νοσήσεων σε ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας, το οποίο είναι προφανώς το αποτύπωμα του εμβολιασμού».

«Προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει το . Συμφωνεί σε αυτό και η επιτροπή. Έχουμε δύο δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας και κινούμαστε ανάλογα με τις εξελίξεις. Είναι το πρώτο που θα ανοίξει, θα είναι μία ασφαλής εκτόνωση και για ψυχολογικούς και για οικονομικούς λόγους. Η όποια επαναλειτουργία των σχολείων θα γίνει σταδιακά», είπε η κ. Πελώνη αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Δεν θέλω να πω ημερομηνίες, θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ελπίζω ότι θα μπορέσει να γίνει νωρίτερα από το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, επειδή είναι ασφαλές και λειτουργεί με κανόνες», πρόσθεσε η ίδια.

Νέο στο 13032 για το λιανεμπόριο

Μιλώντας για το νέο νούμερο , στο οποίο θα στέλνουμε μήνυμα για να πηγαίνουμε για αγορές, όταν , ο υφυπουργός Ψηφιακής ΔιακυβέρνησηςΓιώργος Γεωργαντάς ανέφερε ότι «σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθήσαμε να βρούμε τεχνικές λύσεις που θα μπορούν να διευκολύνουν το λιανεμπόριο και τους καταναλωτές, όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολόγοι. Δεν ξέρω αν θα υπάρχει περιορισμός τριών ωρών. Αλλά θα υπάρχει οριζόντιος περιορισμός στην αποστολή μηνύματος, θα επιτρέπεται ένα μήνυμα την ημέρα. Στη δεύτερη προσπάθεια θα είναι αρνητική η απάντηση».

«Δεν υπάρχει σκέψη για περιορισμό στους υπόλοιπους κωδικούς. Θα γίνει ξεχωριστός αριθμός μόνο για το λιανεμπόριο», πρόσθεσε.

«Θέλω να πιστεύω ότι τον Μάιο θα υπάρχει ένα τείχος ανοσίας πολύ ισχυρό στη χώρα μας και το », ανέφερε κλείνοντας ο κ. Γεωργαντάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025