: Πότε θα ανοίξουν επιτέλους τα καταστήματα, τα σχολεία, πότε θα ανοίξουν οι μετακινήσεις εκτός νομού. Ποιά ειναι τα νέα δεδομένα σύμφωνα με τα σε μια περίοδο που τα κρούσματα τραβάνε τη ανηφόρα και η κατάσταση στα νοσοκομεία, κυρίως της Αττικής είναι οριακή.


Τα μέτρα που αποφασίστηκαν με το δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και ο δεν έκοψε ταχύτητα με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως για να υπάρξει αναστροφή της παρούσας κατάστασης ενδεχομένως και να χρειαστούν πάνω από 2 μήνες δηλαδή προς το καλοκαίρι.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή (19/03) σταδιακή άρση των μέτρων, αρχής γενομένης από το Σάββατο (20/03).

Έτσι αλλάζει το ωράριο απαγόρευσης στις τα Σαββατοκύριακα και αντί για 19:00 το απόγευμα θα ξεκινά από τις 21:00 το βράδυ (μέχρι τις 05:00 το πρωί) σε όλη την επικράτεια, όπως ισχύει άλλωστε και τις καθημερινές.

Παράλληλα, ο κ. Σκέρτσος, ανακοίνωσε πως ανοίγουν αρχαιολογικοί χώροι, τα κομμωτήρια με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ διευκολύνεται και η ατομική άσκηση με μέτρα προφύλαξης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προχώρησε στην εξειδίκευση των μέτρων:

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί για όλη τη χώρα και όλη τη βδομάδα, αρχής γενομένης από αύριο, Σάββατο 20.03.2021.
Επαναλειτουργούν τα και κέντρων περιποίησης άκρων από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.
Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα με χρήση μάσκας και χρήση του κωδικού 6 και χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
, με επίσκεψη έως τριών ατόμων, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες και πάλι με χρήση του κωδικού 6 και μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο.
Στις τέλεση λειτουργείας με 1 πιστό ανά 25 τμ και όριο τους 20 πιστούς για , για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.
Τέλος, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6.

Πως θα περάσουμε στην Άνοιξη

Πριν από την , ο κ. Σκέρτσος έκανε αρχικά μια παρουσίαση της κατάστασης και του πώς έχει αντιμετωπίσει η Ελλάδα την πανδημία του κορονοϊού. Παράλληλα, παρουσίασε και το πλάνο που υπάρχει για την Άνοιξη του 2021 και την επιστροφή σταδιακά στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε, ο στόχος είναι να διεξάγονται δυνητικά 10.000.000 τεστ/εβδομάδα, με και ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα για κάθε πολίτη με τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς του.
Στα νέα μέτρα για τη βελτίωση της συμμόρφωσης, συγκαταλέγεται η επέκταση του ωραρίου μετακίνησης μέχρι τις 21:00 για όλες τις ημέρες της εβδομάδας σε όλη την επικράτεια, το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, η λειτουργία κομμωτηρίων με αυστηρά πρωτόκολλα και η διευκόλυνση της ατομικής άσκησης με μέτρα προφύλαξης.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στον εμβολιασμό, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν θα επιταχύνει κάθε εβδομάδα που θα αποκλιμακώνονται μέτρα.
Τέλος, όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, το τρίπτυχο των ατομικών μέτρων γίνεται ακόμα πιο σημαντικό.

Τι θα γίνει με λιανεμπόριο, εστίαση και

Αυτό που ανησυχεί την επιτροπή λοιμωξιολόγων και την κυβέρνηση είναι η πίεση στα νοσοκομεία της Αθήνας, με τις ΜΕΘ να έχουν εξαντληθεί, ασθενείς να διασωληνώνονται στους διαδρόμους και το υπουργείο Υγείας να αναζητά εναγωνίως λύσεις στο μείζον πρόβλημα.

Στις συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν όλη την προσεχή εβδομάδα, το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ. Αν το Σύστημα αντέξει και αυτή την εβδομάδα και παράλληλα υπάρξει βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων τότε θα πέσει στο τραπέζι το σταδιακό άνοιγμα και άλλων τομέων και δραστηριοτήτων.

Αν και πολλοί θα περίμεναν ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης θα ήταν το άνοιγμα των σχολείων, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι στόχος είναι να ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο. Ο λόγος; Ότι οι έμποροι βρίσκονται στα όριά τους. Η πιθανότερη ημερομηνία για να ανοίξουν ξανά τα μαγαζιά είναι η 29η Μαρτίου, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται την ερχόμενη Τετάρτη ή Παρασκευή. Φυσικά, δεν πρόκειται να ανοίξουν κανονικά, αλλά με τη μέθοδο του click away ή του click inside.

Φόβος της κυβέρνησης είναι πως μετά από 5 μήνες που ο κόσμος έχει να βγει για έναν καφέ ή ένα ποτό, θα βγει μαζικά, πυρπολώντας την όποια προσπάθεια. Για το λόγο αυτό, εξετάζεται το σταδιακό άνοιγμα της εστίασης και μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Η πιαθνότερη ημερομηνία για να ανοίξει η εστίαση είναι η Παρασκευή 16 Απριλίου, αν και εφόσον φυσικά το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν τα κρούσματα δεν το επιτρέψουν, τότε είναι πιθανό το Πάσχα να ειναι κλειστά καφέ, μπαρ και εστιατόρια.

Τι θα ισχύσει με  τις μετακινήσεις εκτός νομού

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το συγκεκριμένο ζήτημα προς το παρόν δεν συζητιέται μεταξύ των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι περιμένουν πρώτα να δουν την απόδοση της πρώτης χαλάρωσης και μετά να προχωρήσουν. Εικάζεται εντούτοις πως αν τελικά επιτραπούν οι μετακινήσεις, αυτό θα γίνει το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου, για να μπορέσουν σταδιακά να φύγουν οι πολίτες προς την επαρχία και όχι μαζικά.

Είναι προφανές πως τίποτα δεν είναι σίγουρο, τίποτα δεν έχει κλειδώσει και όλα είναι υπό εξέταση. Οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και θα δείξουν τι θα γίνει στη συνέχεια. Πώς δηλαδή θα γίνει το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, το άνοιγμα των σχολείων και της ζωής στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025