κορονοϊός: Tο σενάριο της μερικής άρσης του lockdown από τη 1η Μαρτίου απομακρύνεται. Ποιά τα σενάρια για Τσικνοπέμπτη, και

«Θα περιμένουμε να δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό εισαγωγών σε απλές κλίνες. Αν υπάρξει σταθεροποίηση των εισαγωγών μέχρι το Σάββατο, θα μπορούσαν με αυστηρούς ελέγχους, τεστ και προσοχή στα ΜΜΜ να ξεκινήσουν να ανοίγουν γιατί ο κόσμος έχει πιεστεί πάρα πολύ. Τα μαγαζιά είναι κλειστά, η κάθε οικογένεια έχει πολύ σοβαρά προβλήματα. Βλέπουμε, εκτιμάμε τις παραμέτρους κι αποφασίζει η κυβέρνηση τα επόμενα βήματα», είπε στο MEGA η Ματίνα Παγώνη.

Με τα να ξεπερνάνε για πρώτη φορά έπειτα από καιρό τον αριθμό των 2.000 και τα νοσοκομεία να εκπέμπουν SOS, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το θα παραταθεί για άλλη μια εβδομάδα και το άνοιγμα της όποιας δραστηριότητας θα γίνει πιθανώς από τις 8 Μαρτίου. Δεν φαίνεται επίσης πιθανό τα κρούσματα να πέσουν κάτω από τα 1.000, κάτι που θα βοηθούσε για μια εισήγηση άρσης μέτρων.

Έτσι, η επόμενη εβδομάδα θα βρει την Αττική πάλι σε καθεστώς lockdown με τους Αθηναίους να γιορτάζουν την – η οποία πέφτει στις 4 Μαρτίου – από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους.

Για τις 8 Μαρτίου, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι δίνουν προβάδισμα στην επαναλειτουργία του , προσπαθώντας μάλιστα να βρουν τη «χρυσή τομή» μεταξύ , click in shop και κανονικής λειτουργίας της αγοράς.

Το φαίνεται να πηγαίνει πιο πίσω (ίσως και την εβδομάδα της Καθαράς Δευτέρας, στις 15 Μαρτίου), λόγω της ευρείας διασποράς του ιού στα παιδιά, καθώς και λόγω της θέλησης της κυβέρνησης να μην ανοίγει πάρα πολύ το «ακορντεόν», προτιμώντας να απελευθερώνεται μια δραστηριότητα τη φορά.

Πάει πίσω το σχέδιο για την άρση του lockdown

Παρά τα δυσμενή επιδημιολογικά δεδομένα, τις τελευταίες μέρες γίνεται κουβέντα για να ανοίξει το λιανεμπόριο και για τη δημιουργία νέου πενταψήφιου αριθμού για τα ψώνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA από το πρωθυπουργικό μέγαρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει κακή εικόνα από τους λοιμωξιολόγους.

Προς το παρόν, δεν φαίνεται να συναινεί κάποιος την κυβέρνηση για να γίνει οποιοδήποτε άνοιγμα την 1η Μαρτίου.

Η συζήτηση τώρα επικεντρώνεται για σταδιακή άρση του ίσως από την 8η Μαρτίου.

Το σχέδιο για το

Δεν αποκλείεται, πάντως, το να ανοίξει και τη 1η Μαρτίου παρά την αναμενόμενη παράταση του lockdown.

«Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα», δήλωσε χτες ο Χαράλαμπος Γώγος.

Έτσι, εξετάζεται η δημιουργία ενός νέου πλαισίου εξόδου των πολιτών μόνο για τα ψώνια τους. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί είτε με την προσθήκη ενός νέου κωδικού αποστολής , είτε και με την δημιουργία μίας νέας πλατφόρμας, δηλαδή νέο πενταψήφιο αριθμό, την οποία θα χρησιμοποιούν οι πολίτες μόνο για το λιανεμπόριο. Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος την Δευτέρα είπε μάλιστα πως εξετάζονται πάνω από μία επιλογές.

Θωμαΐδης: Το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής μειώνεται αργά – Χρειάζεται παράταση του lockdown

Καμπανάκι για την αργή μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής, κρούει ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, σημειώνοντας ότι η παράταση του lockdown κατά μία εβδομάδα, θα φέρει θετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, κάτι που οφείλεται στα μεταλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού και τις ιώσεις της εποχής.

Ειδικότερα, ο καθηγητής, σημείωσε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής μειώθηκε ελάχιστα, μόλις 16%: «Για την εβδομάδα, η οποία έκλεισε την Κυριακή που μας πέρασε, είχαμε μια ελάχιστη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής της τάξεως μόλις του 16%. Μια αργή μείωση που δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες φορές, όπου έπεφταν πιο γρήγορα τα ποσοστά μετά από lockdown».

Σύμφωνα με τον ειδικό, μια παράταση του για μια επιπλέον εβδομάδα θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα:

«Για μένα ήταν αναμενόμενη η αργή μείωση του ιικού φορτίου την περίοδο αυτή. Ό,τι αφορά τον κοροναϊό είναι κάτι πρωτόγνωρο, το οποίο μελετάται και παρακολουθείται συνεχώς. Ότι θα είχαμε αυτή την εποχή κρούσματα και διασπορά στην κοινότητα, διαχρονικά αυτό είναι κάτι που οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι το γνωρίζουν λόγω των ιώσεων. Μια παράταση μιας εβδομάδας του lockdown σίγουρα θα φέρει θετικά αποτελέσματα. Προς τα εκεί τείνει η όλη ιστορία. Οι ειδικοί δεν μπορούν ξαφνικά να δώσουν απευθείας ένα μήνα lockdown γιατί τα στοιχεία πρέπει εξετάζονται από βδομάδα σε βδομάδα και στις 14 ημέρες επανεξετάζεις συνολικά το αποτέλεσμα. Αυτό είναι κάτι λογικό και συμβαίνει σ όλο τον κόσμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025