: Κυβέρνηση και επιστήμονες είναι με το βλέμμα στην Τετάρτη, όπου οι λοιμωξιολόγοι στην σύσκεψή τους θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις έχοντας αναλύσει τα δεδομένα που προκύπτουν από τα και τις νοσηλείες στα νοσοκομεία της Αττικής.

Το βασικό σενάριο θέλει την επέκταση των περιορισμού για μία, ίσως και δύο εβδομάδες μετά την 28η Φεβρουαρίου. Ο χρόνος αυτός θα λειτουργήσει θεραπευτικά για τα νοσοκομεία της Αττικής, αφού η μείωση στα κρούσματα θα αποτυπωθεί και στην πίεση στο ΕΣΥ, αφού οι διασωληνώσεις, που δεν είναι καθαρή στατιστική καταμέτρηση, αποτυπώνονται με χρονοκαθυστέρηση.

Από την άλλη, με δεδομένη την εκπεφρασμένη άποψη ορισμένων επιστημόνων πως η 1η Μαρτίου θα είναι μέρα μερικού ανοίγματος, συζητείται πολύ το σενάριο της μέσης λύσης. Δηλαδή, μερική επιστροφή στην κανονικότητα για λιανεμπόριο με λειτουργία μέσω του , την Δευτέρα ή το αργότερο στις 8 Φεβρουαρίου.

Προς αυτήν την κατεύθυνση τοποθετήθηκε και ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, το πρωί της Δευτέρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα», είπε.

Για να συμβεί, όμως, κάτι τέτοιο, στην κυβέρνηση εξετάζουν κάθε πιθανή επιλογή προκειμένου να μην δημιουργείται σύγχυση κατά τους ελέγχους, αλλά και για να μην υπάρχει κατάχρηση των SMS. Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι έχουν πέσει αρκετές προτάσεις οι οποίες και εξετάζονται με την συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων, κεντρικά της κυβέρνησης, της Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Ανάπτυξης και φυσικά του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μία από τις σκέψεις είναι να αυξηθούν οι διαθέσιμες επιλογές για τους πολίτες όσον αφορά στο στο . Μία από τις σκέψεις είναι να προστεθεί μία ακόμη επιλογή, η «7», η οποία θα αφορά αποκλειστικά στο λιανεμπόριο.

Πάντως, συζητούνται και άλλες λύσεις οι οποίες είναι πιθανόν να τοποθετούνται εκτός του πλαισίου του , το οποίο όπως έχει τονιστεί πολλάκις από τα αρμόδια στελέχη, έχει σχεδιαστεί με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο ο οποίος και δεν έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής την υλοποίηση σκέψεων, όπως ο κόφτης.

Μάλιστα, το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχολίασε τα σενάρια και για «κόφτη» στα μηνύματα για μετακίνηση των πολιτών τονίζοντας πως τίποτα δεν είναι ανακοινώσιμο και ξεκαθαρίζοντας πως εξετάζονται πάνω από μία λύσεις για την λειτουργία του λιανεμπορίου.

«Το υπουργείο εξετάζει τεχνολογικές λύσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης για την κυκλοφορία των πολιτών και πέρα από τα SMS στον πενταψήφιο αριθμό 13033. Είναι επιχειρησιακό το θέμα όχι τεχνολογικό. Εμείς εξετάζουμε τεχνολογικές λύσεις για να διευκολύνουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου με έναν τρόπο όσο το δυνατόν πιο εύρυθμο και γρήγορο. Ακούμε τους ειδικούς. Η τεχνολογία έρχεται να επικουρήσει», είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε δε πως, όταν μία λύση εξετάζεται, υπάρχουν πολλά στάδια, όπως το επιχειρησιακό, το νομικό κ.α.

Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, αφού οι αποφάσεις θα ληφθούν βάσει της εισήγησης των λοιμωξιολόγων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025