:  Όπως το περασμένο Πάσχα, έτσι θα εορταστούν και τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα, καθώς όπως φαίνεται το lockdown παίρνει παράταση με στόχο η χώρα να βγει από το δεύτερο επιδημικό κύμα με ασφάλεια.

Τα σενάρια για εργασία και σχολεία

Με δεδομένο ότι οι επιστήμονες προειδοποιούν για μια εκ νέου επιδείνωση γρήγορα μετά το άνοιγμα κοινωνίας και οικονομίας, όπως όλα δείχνουν στις 7 Δεκεμβρίου δεν θα αρθούν κάποια και ο κυβερνητικός σχεδιασμός μετατίθεται για τις 14 Δεκεμβρίου, ενδεχομένως και ακόμη πιο μετά, κοντά στις γιορτές.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή, αμβλύνοντας την όποια ανασφάλεια από πλευράς των πολιτών για το τι μέλλει γενέσθαι, μέχρι τα τέλη του έτους. Για το λόγο αυτό, είτε στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, είτε με νέο μήνυμα του Πρωθυπουργού την Παρασκευή, οι πολίτες θα γίνουν κοινωνοί του κυβερνητικού σχεδιασμού, από τον οποίο λείπουν μέχρι αυτήν την ώρα οι ημερομηνίες.

Παρά τις αντιξοότητες, σχεδόν ως βεβαιότητα θεωρείται η επέκταση της για τουλάχιστον μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, καθώς οι επόμενες ημέρες θα είναι «δύσκολες», όπως εξήγησε χθες ο κ. Μητσοτάκης, περιγράφοντας πως ο δρόμος προς την κανονικότητα θα είναι αργός, για να μην υπάρξουν, ωστόσο, πισωγυρίσματα.

Με την κυβέρνηση να μην επιθυμεί βεβιασμένες κινήσεις εις βάρος της ανθρώπινης ζωής και του ΕΣΥ, δεν είναι «επίκαιρη» η συζήτηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων επισήμανε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και πρόσθεσε ότι «έχουμε μεγάλο αριθμό θυμάτων. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανοίξουμε, παρά μόνο ένα υπάρχει απόλυτη ασφάλεια. Δεν θα γίνει καμία παραχώρηση στη δημόσια υγεία».

Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε ως «πρώιμη» τη συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων είτε στις 7, είτε στις 14 Δεκεμβρίου και περιέγραψε πως «το υποσύνολο της αγοράς θα ανοίξει με πολύ μεγάλη προσοχή και αυστηρά μέτρα».

Επιπρόσθετα, ο κ. Γεραπετρίτης ανέλυσε τη φιλοσοφία του κυβερνητικού σχεδίου επανόδου στην κανονικότητα της αγοράς, υποστηρίζοντας πως «υπάρχουν σχέδια (σ.σ. για την επαναλειτουργία) με γεωγραφική κατανομή. Αν θα ανοίξει και πού, ποιο μέρος της αγοράς», ενώ στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχει και Plan B, δηλαδή σχέδιο για το με ποια «σειρά θα ανοίξουν (σ.σ. τα καταστήματα)», διευκρινίζοντας ο ίδιος πως «ημερομηνίες όμως δεν έχουν υπάρξει».

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας εξέφρασε την άποψη ότι «», με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση να παραμένει πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης οψέποτε και αν συναινέσουν στο άνοιγμά τους οι επιστήμονες. Ο χρόνος, ωστόσο, επαναλειτουργίας των σχολείων προβληματίζει ήδη την επιστημονική κοινότητα, καθώς μερίδα της εκτιμά πως αυτά πρέπει να ανοίξουν με το νέο έτος και όχι νωρίτερα.

«Η επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της αλλά με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά» δήλωσε σήμερα ο Καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακουστεί ξανά το σχολικό κουδούνι το 2021.

Μεγαλύτερης δυσκολίας για τους επιστήμονες είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς τόσο η αγοραστική ζήτηση, όσο και η πίεση των επαγγελματιών του κλάδου ενισχύουν τα σενάρια για τη σταδιακή επανεκκίνησή του στις 14 Δεκεμβρίου, αφήνοντας προς τα πίσω στο ημερολόγιο την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων.

Σε συναινετικό κλίμα φαίνεται, ωστόσο, πως θα καταλήξουν λοιμωξιολόγοι και επιχειρηματίες του κλάδου στο χρονοδιάγραμμα ανοίγματος της καθώς αφενός οι επιστήμονες έχουν διατυπώσει τις ενστάσεις τους ως προς την υπερμετάδοση του ιού στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αφετέρου οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων δεν φαίνονται πρόθυμοι να λειτουργήσουν για μικρό χρονικό διάστημα υπό αυστηρούς όρους, δηλαδή χωρίς μουσική, όρθιους και με καθήμενους μέχρι 4 πελάτες ανά τραπέζι, καθώς ένα τέτοιο σχέδιο δεν μοιάζει οικονομικά βιώσιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025