Πρώτα τα μέτρα «αλά ΔΝΤ» και μετά (το 2018) η λύση για το χρέος φαίνεται ότι συμφώνησαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε μια λύση που μάλλον θα εξυπηρετήσει το χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, αλλά και όχι και το χρέος της Ελλάδας προς τους Ευρωπαίους πιστωτές, η λύση του οποίου θα πρέπει να περιμένει για το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου όταν θα έχουν τελειώσει και οι γερμανικές εκλογές.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συζήτηση επικεντρώθηκε από την κ. Λαγκάρντ στην ολοκληρωμένη λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ώστε να μπορεί να εισηγηθεί στο Δ.Σ. της την ένταξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η κ. Μέρκελ με τη σειρά της πρότεινε μια λύση δύο σταδίων. Στην πρώτη μπορεί να ενεργοποιηθεί το μέτρο της αποπληρωμής του υπολοίπου της οφειλής της Ελλάδας προς το Ταμείο με τη χρήση των περίπου 11,5 δισ. ευρώ που είναι τα κέρδη της ΕΚΤ και των άλλων κεντρικών τραπεζών από διακράτηση των ελληνικών ομολόγων που δεν κουρεύτηκαν από το PSI. H παρέμβαση αυτή περιλαμβάνεται στα μεσοπρόθεσμα μέτρα της συνολικής πρότασης του ΕΜΣ για ελάφρυνση του χρέους που εγκρίθηκε στις 25 Μαΐου του 2016, αλλά είναι πολιτικά ανεκτή και από τη Γερμανία και την Ολλανδία που πιέζονται λόγω εκλογών να μην κάνουν παραχωρήσεις προς την Ελλάδα.
Μέχρι και τις γερμανικές εκλογές το ΔΝΤ θα διατηρήσει έναν αναβαθμισμένο ρόλο στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, χωρίς όμως να προχωρήσει ακόμη στην πλήρη ένταξη, έχοντας όμως δικαιοδοσία να ζητά και να επιβάλλει μέτρα συμβατά με το πρόγραμμα που θέλει να δημιουργήσει το Ταμείο με την Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει ότι στην αξιολόγηση που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών το ΔΝΤ θα έχει αυξημένη αρμοδιότητα να προβάλλει και να επιβάλλει τις απαιτήσεις του ακόμη και σε θέματα που η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα επιμένει να εμφανίζει «κόκκινες γραμμές».
Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε σφραγίδα του ΔΝΤ εκτός από τη μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων και στις αλλαγές στο εργασιακό, στις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις και τις απελευθερώσεις των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.
Μετά τις γερμανικές εκλογές η Γερμανία μπορεί να συζητήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος νωρίτερα από το 2018 ώστε να γίνει η έκθεση βιωσιμότητας από το Ταμείο και να ενταχθεί πλήρως στο πρόγραμμα πριν από το τέλος του 2017.
Πάντως από τις δύο κυρίες συμφωνήθηκε να υπάρξουν επαφές και με την ΕΚΤ ώστε να υπάρχει περιθώριο να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι και τα μέσα του χρόνου, ίσως με κάποια υποσχετική για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα δοθεί μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Πρώτα μεταρρυθμίσεις
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους αυτή τη στιγμή, αλλά η αναδιάρθρωσή του και η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του προγράμματος είναι αναγκαίες, σημείωσε η Λαγκάρντ.
«Είμαστε πολύ πιο σίγουροι μετά την πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές στο να μετακινηθούν προς την κατεύθυνση των θεσμών ώστε να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Αναφερόμενη στις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, δήλωσε πως το πρώτο σκέλος αφορά περαιτέρω μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και το δεύτερο τη βιωσιμότητα του χρέους.
Συγκεκριμένα δήλωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και συνταξιοδοτικό της σύστημα ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης.
«Προφανώς το δεύτερο σκέλος αφορά το επίπεδο του χρέους. Το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί κατάλληλα και το μέγεθος της αναδιάρθρωσης θα εξαρτηθεί ξεκάθαρα από το πόσες μεταρρυθμίσεις, πόση πρόοδο και πόσο ισχυρή θα είναι η ελληνική οικονομία στο τέλος του προγράμματος», διευκρίνισε η κ. Λαγκάρντ.
Γερμανικό ΥΠΟΙΚ
Στο μεταξύ χθες, μετά την απροσδόκητα ήπια στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας επανήλθε με μια δήλωση-βόμβα ζητώντας η μείωση των συντάξεων να αποφασιστεί άμεσα και να ισχύσει από το 2018.
Ειδικότερα, σε ερώτηση του ανταποκριτή του «Real FM 97,8» Παντελή Βαλασσόπουλου, στο καθιερωμένο briefing της γερμανικής κυβέρνησης για το πότε θα αποφασιστεί και θα υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση, η Γερμανίδα εκπρόσωπος απάντησε: «Το συνταξιοδοτικό είναι μία από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνεται στο τρέχον πρόγραμμα, άρα πρέπει να εκπληρωθεί στο τρέχον πρόγραμμα».
Παράλληλα, η εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θα επιμείνει στις αξιώσεις της για πλεόνασμα ύψους 3,5%.