Είναι πολύ πρόωρη η οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλώνει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γραμματέας της Π.Ε. της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης σημειώνοντας ότι «δεν ρυθμίζουμε τη διαδικασία του επόμενου ΠτΔ, ρυθμίζουμε το Σύνταγμα της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες».
Στην παρατήρηση ότι ο πρωθυπουργός, μέσα στη Βουλή, δήλωσε ότι θα στηρίξει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο, εν τούτοις ο αρχηγός της ΝΔ απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του, ο κ. Αυγενάκης υποστηρίζει ότι «ο κ. Τσίπρας εμπλέκει τον σημερινό ΠτΔ σε έναν κομματικό ανταγωνισμό και τον οικειοποιείται».
Κατά τα λοιπά, ο Λευτέρης Αυγενάκης, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ενώ μέχρι χθες υποστήριζε την αναγκαιότητα αποσύνδεσης της εκλογής του Προέδρου από την πρόκληση των εθνικών εκλογών, ξαφνικά μέσω του κ. Κατρούγκαλου άρχισε να “τα γυρίζει”. Έτσι μηχανεύτηκαν διάφορους τρόπους να αποτρέψουν την αναθεώρηση του άρθρου 32».
Στην ερώτηση εάν η ΝΔ “ξορκίζει”, έτσι μία τυχόν «δεξιά παρένθεση», ο γραμματέας της Π.Ε. της ΝΔ απαντά: «Ο κ. Τσίπρας θέλει να “ξορκίσει” τη δική του οριστική και εκκωφαντική ήττα».
Κατά τα λοιπά ο κ. Αυγενάκης υποστηρίζει στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η κάλπη των ευρωεκλογών θα μετατραπεί σε ένα βροντερό δημοψήφισμα» και σημειώνει ότι διατηρεί μεγάλες επιφυλάξεις για πρόσφατες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και κατέγραψαν διαφορά γύρω στο 4% για τις προσεχείς ευρωεκλογές.
Τέλος, ερωτηθείς ένα η ΝΔ εμφανίζεται με δύο γραμμές για τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε πρόσφατα ότι θα αποκαλεί τη γειτονική χώρα “Βόρεια Μακεδονία” σε αντίθεση με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη που δήλωσε το αντίθετο, ο Λευτέρης Αυγενάκης δηλώνει: «Θέλει απύθμενο θράσος αυτοί που αποκαλούν τη Μακεδονία μας “βόρειο τμήμα του πρώτου μέρους” και οι οποίοι είναι έτοιμοι να αποκαλέσουν τον Ζόραν Ζάεφ “Μακεδόνα” πρωθυπουργό να ζητούν και τα ρέστα. Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά να φαίνονται φυσιολογικά. Για μας και για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν είναι».
Ακολουθεί η συνέντευξη του γραμματέα Π.Ε. της ΝΔ, βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ερ. Κύριε Αυγενάκη, ξεκινάμε από τη συνταγματική αναθεώρηση. Η απόφαση της ΝΔ να ψηφίσει την αλλαγή του τρόπου εκλογής του ΠτΔ ώστε να λάβει το σχετικό άρθρο 180 ψήφους από την παρούσα Βουλή άρα να αρκούν 151 ψήφοι στην επόμενη Βουλή δεν βοηθάει τη ΝΔ εάν είναι η επόμενη κυβέρνηση ώστε να μπλοκάρει τυχόν πρόωρες εκλογές;
Απ. Κυρία Αδηλίνη, η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος συνιστά μία κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, που απαιτεί από όλους εθνική υπευθυνότητα. Γι΄ αυτό λέμε ότι πρέπει η όποια συζήτηση να υπερβαίνει τέτοιου είδους τακτικισμούς, πρόσκαιρους και μικροκομματικούς. Αφού συμφωνούμε, ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να αποσυνδεθεί από την διάλυση της Βουλής, το οποίο συνιστά μια αναγκαιότητα γενικώς αποδεκτή, πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτή την αλλαγή, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.
Και τα δύο κόμματα τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης να μην διαλύεται η Βουλή εξαιτίας μιας πιθανής αποτυχίας στην εκλογή του ΠτΔ. Κάτι που σημειώνουμε ότι προκάλεσε εκλογές και το 2009 και το 2014. Ενώ λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι χθες υποστήριζε την αναγκαιότητα της αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου από την πρόκληση εθνικών εκλογών, ξαφνικά μέσω του κ. Κατρούγκαλου άρχισε να «τα γυρίζει». Έτσι μηχανεύθηκαν διάφορους τρόπους να αποτρέψουν την αναθεώρηση του άρθρου 32, φτάνοντας στο σημείο να δηλώνει ο κ. Κατρούγκαλος ότι αν η Ν.Δ. ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32, τότε δεν θα την ψηφίσουν αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να μην πάρει 180 ψήφους. Και τελικά δεν την ψήφισαν με εμφανή στόχο ο κ. Τσίπρας να διατηρήσει τη δυνατότητά του να εργαλειοποιήσει και πάλι την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας, όπως ακριβώς έπραξε το 2014.
Ερ. Ωστόσο, η άλλη ανάγνωση είναι ότι ψηφίσατε ώστε να «ξορκίσετε» τυχόν δεξιά παρένθεση. Τι απαντάτε;
Απ. Σας είπα και πριν ότι η ΝΔ δεν συμμετέχει στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, για τόσο σοβαρά θέματα, με καιροσκοπικούς χειρισμούς. Από εκεί και πέρα ο κ. Τσίπρας θέλει να «ξορκίσει» τη δική του οριστική και εκκωφαντική ήττα. Η αγωνία του κ. Τσίπρα να μην αλλάξει ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρότι εμφανίζεται δήθεν να το επιθυμεί, οδηγεί τους πάντες στο συμπέρασμα ότι θέλει να εξασφαλίσει στον εαυτό του τη δυνατότητα να ξαναχρησιμοποιήσει αυτήν την κορυφαία διαδικασία για να ρίξει την επόμενη κυβέρνηση, προεξοφλώντας έτσι ότι η ΝΔ θα είναι η επόμενη και, μάλιστα, αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ομολογία ήττας και πολιτικού αριβισμού.
Αυτό που συνέβη τις προηγούμενες μέρες αποκαλύπτει δύο πράγματα: Ότι πρώτον, η αποχωρούσα κυβέρνηση παραδέχεται ότι η Νέα Δημοκρατία όχι απλά θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ότι θα είναι πιθανώς και αυτοδύναμη. Και δεύτερον ότι ο κ. Κατρούγκαλος τράβηξε, χωρίς να το καλοσκεφτεί, την κουρτίνα για να δουν όλοι τι σχεδιάζει το Μαξίμου. Η ΝΔ δεν έχει καμία ανησυχία για τη διαδικασία εκλογής του ΠτΔ και ασφαλώς καλωσορίζουμε την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα συντριβεί στις εθνικές κάλπες. Αυτό που έχει αξία είναι πως όταν αποκαλύψαμε τις μεθοδεύσεις τους έβαλαν την ουρά στα σκέλια.
Ερ. Να μείνουμε στο θέμα Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός μέσα στη Βουλή δήλωσε ότι θα στηρίξει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο. Εν τούτοις ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του. Τι λέτε;
Απ. Ο κ. Τσίπρας εμπλέκει τον Προκόπη Παυλόπουλο με πολύ φαιδρό τρόπο. Τον εμπλέκει σε έναν κομματικό ανταγωνισμό και τον οικειοποιείται, τον εμφανίζει σαν να είναι ο «προσωπικός» του Πρόεδρος, κάτι που προσβάλει το θεσμό του ΠτΔ. Και το βασικό είναι ότι δεν κάνουμε συζήτηση περί προσώπων, κάνουμε συζήτηση για τους θεσμούς, για το Σύνταγμα της χώρας μας, για το μέλλον αυτή την ώρα. Δεν ρυθμίζουμε τη διαδικασία εκλογής του επομένου Προέδρου, ρυθμίζουμε το Σύνταγμα της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες και άρα για πολλές εκλογές Προέδρου της Δημοκρατίας. Και τέλος πάντων, είναι πολύ πρόωρη η οποιαδήποτε συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα. Εξάλλου, δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη σ΄ αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας. Δεν υπάρχει κανένας από τους κατά καιρούς συνομιλητές τού κ. Τσίπρα που να μην τον έχει «αδειάσει». Να σας θυμίσω την περίπτωση του κ. Αβραμόπουλου που αρχικά είχε ανακοινώσει και μετά άλλαξε γνώμη; Κυβιστήσεις, υπαναχωρήσεις, υποχωρήσεις και αστείρευτα ψέματα.
Ερ. Κύριε Αυγενάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν εξετάζετε την πιθανότητα οι εθνικές εκλογές να γίνουν τελικά τον ερχόμενο Οκτώβριο;
Απ. Η φετινή χρονιά είναι χρονιά εκλογών, είναι χρονιά πολιτικών αλλαγών, που τόσο διψά ο τόπος μας. Όποτε και αν αποφασίσει ο κ. Τσίπρας να στήσει τις εθνικές κάλπες, είτε τον Μάιο, είτε νωρίτερα, η ήττα του θα είναι καθολική και συντριπτική. Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία -στην κάλπη των ευρωεκλογών- θα ψηφίσουμε για την Ελλάδα. Η κάλπη των ευρωεκλογών θα μετατραπεί σε ένα βροντερό δημοψήφισμα για την πολιτική αλλαγή στη χώρα μας. Θα καταδείξουν με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι οι πολίτες δεν μπορούν να βασίζονται πλέον σ΄ έναν αφερέγγυο πρωθυπουργό.
Ερ. Ωστόσο μία πρόσφατη δημοσκόπηση κατέγραψε τη διαφορά για τις ευρωεκλογές ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 4%. Μήπως τελικά η ψήφος στις ευρωεκλογές θα είναι περισσότερο χαλαρή και λιγότερο κομματική-πολιτική και θα ευνοηθούν τα μικρότερα κόμματα;
Απ. Κρατώ μεγάλες επιφυλάξεις για το 4%. Την ίδια ώρα η διαφορά υπέρ της ΝΔ, όχι απλά έχει παγιωθεί αλλά αυξάνεται και περνά τις 10 και πλέον μονάδες σήμερα. Από εκεί και πέρα, αξία έχουν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, στις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός με πολύ μεγάλη διαφορά έναντι του Αλέξη Τσίπρα, και την ίδια ώρα η παράσταση νίκης δίνει αέρα συντριπτικής νίκης στη ΝΔ. Όμως, οι πραγματικές και οι πιο αξιόπιστες δημοσκοπήσεις γίνονται στο δρόμο, εκεί που βρίσκονται όλα τα στελέχη του κόμματος και φυσικά ο πρόεδρός μας. Και το συμπέρασμα είναι ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες θέλουν να αφήσουν πίσω τους τον ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπεί το χθες, και στρέφουν την προσοχή τους στην πολιτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το αύριο.
Ερ. Η ΝΔ επιτίθεται στους βουλευτές εκείνους που «αυτομόλησαν» από τα κόμματά τους και υπερψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μήπως, όμως, οι μετακινήσεις αυτές και όσες γίνουν μέχρι τις εθνικές εκλογές δημιουργούν έναν προοδευτικό πόλο με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ;
Απ. Κυρία Αδηλίνη, αυτό το περί «προοδευτικού πόλου» εάν δεν ήταν τραγικό, θα ήταν πολύ αστείο. Τι προοδευτικό έχει ο κ. Τσίπρας που μυρίζει ναφθαλίνη; Το μόνο που συγκροτούν είναι έναν «πόλο κυνικών συμφεροντολόγων σε ένα πρωτοφανές αλισβερίσι», όπου με την προθυμία τους, ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχουν εξασφαλίσει την παραμονή τους στις καρέκλες της εξουσίας για λίγες μέρες ακόμη. Γι΄ αυτό μιλάμε για μια κυβέρνηση κουρελού και για έναν εκβιαζόμενο πρωθυπουργό, που έχουν απολέσει τόσο την κοινοβουλευτική, όσο και την ηθική νομιμοποίησή τους.
Ερ. Αλήθεια, πώς σχολιάζετε την αγωγή εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη από την αναπληρώτρια υπουργό Προστασίας του Πολίτη και πρώην βουλευτή της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα αναφορικά με το παραπάνω θέμα;
Απ. Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να την παρακολουθήσουμε στον κατήφορό της.
Ερ. Η ΝΔ έχει δύο γραμμές σε θέμα που αφορά στην επόμενη μέρα της Συμφωνίας των Πρεσπών; Μιλώ για τη δήλωση του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη ότι δεν θα αποκαλέσει τη γειτονική χώρα «Βόρεια Μακεδονία» και την αντίστοιχη της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη ότι η ίδια θα την αποκαλεί πλέον με το όνομά της «Βόρεια Μακεδονία».
Απ. Θέλει απύθμενο θράσος αυτοί που αποκαλούν την Μακεδονία μας «Βόρειο τμήμα του Πρώτου Μέρους» και οι οποίοι είναι έτοιμοι να αποκαλέσουν τον Ζόραν Ζάεφ «Μακεδόνα» πρωθυπουργό να ζητούν και τα ρέστα. Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά να φαίνονται φυσιολογικά. Για εμάς αλλά και για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν είναι.
Ερ. Σχετικά με τις υποψηφιότητες στις εθνικές εκλογές, θα ήθελα να μου πείτε ο κ. Μπογδάνος «κόπηκε» από τα ψηφοδέλτια για τις ακραίες δηλώσεις του για την ΕΡΤ ή και για το γεγονός ότι ανακηρύχθηκε υποψήφιος στην πίτα του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη;
Απ. Καταρχήν θεωρώ άκυρη τη διασπορά ονομάτων ως «υποψηφίων» της ΝΔ. Να μιλήσουμε όποτε θέλετε για υποψηφίους, εφόσον πρώτα ανακοινωθούν από τον πρόεδρο του κόμματός μας. Όσο για τον κ. Μπογδάνο θεωρώ ότι είναι ένας ευφυής, καυστικός δημοσιογράφος και ιδιαίτερα «ενοχλητικός» για τους νεοαριστερούς που μας κυβερνούν.