Ρύθμιση για το έρχεται να λύσει μία εκκρεμότητα χρόνων, που ταλαιπωρεί χιλιάδες ιδιοκτήτες που αδυνατούν να μεταβιβάσουν το ακίνητο τους.

Η ρύθμιση που παρουσιάστηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο -και πρόκειται να ψηφιστεί στις αρχές του φθινοπώρου- θα λύσει τα χέρια των πολιτών. Τι ακριβώς προβλέπει; Σύμφωνα με την πρόβλεψη που έχει εντάξει ο αρμόδιος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, οι ιδιοκτήτες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να προχωρούν σε μονομερή τροποποίηση των επιφανειών της ιδιοκτησίας τους, με τη βασική προϋπόθεση όμως πως δεν θα θίγονται τα δικαιώματα άλλων ιδιοκτητών.

Σύμφωνα με το enikonomia, πάνω από τις μισές καταγεγραμμένες ιδιοκτησίες παρουσιάζουν αποκλίσεις σε σχέση με την οικοδομική τους άδεια, είτε ως προς την επιφάνεια είτε ως προς τη μορφολογία του κτιρίου. Αυτό συμβαίνει καθώς παλαιότερα ο μηχανικός δεν ακολουθούσε πολύ συχνά πιστά το αρχικό σχέδιο, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε αυτές τις μικρές ή ακόμα και μεγαλύτερες αποκλίσεις.

Τι προβλέπει η ρύθμιση για το Κτηματολόγιο

Συγκεκριμένα, πάνω από το 50% των ιδιοκτησιών εμφανίζουν σήμερα να έχουν αυτές τις αποκλίσεις, κάτι που λόγω της υποχρεωτικής έκδοσης ταυτότητας κτιρίου, που ισχύει τα τελευταία δύο χρόνια και σύμφωνα με την οποία τα τετραγωνικά του ακινήτου θα πρέpει να ταυτίζονται πλήρως με την κάτοψή του, «κρασάρει» την αγορά και δημιουργεί πρόβλημα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες, καθώς δεν μπορούν να κάνουν μεταβίβαση ακινήτου, είτε για πώληση είτε για γονική παροχή.

Προηγήθηκε μία άκαρπη προσπάθεια το 2023, που προέβλεπε ο ιδιοκτήτης να έρθει σε συνεννόηση με τον γείτονά του, αλλά αυτό πρακτικά δεν κατέστη εφικτό. Έτσι, σύμφωνα με την Απογευματινή της Κυριακής, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, εισηγήθηκε την εν λόγω ρύθμιση για να εφαρμoστεί η δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης, όπου ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να κάνει νέα κάτοψη ορόφου και με μία υπεύθυνη δήλωση τόσο του ίδιου όσο και του μηχανικού, στην οποία θα επιβεβαιώνεται η ορθότητα των στοιχείων που θα περιλαμβάνονται στον φάκελο της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.

Με αυτόν τον τρόπο, από τον Σεπτέμβριο θα ξεπεραστεί ένα πολύ σημαντικό γραφειοκρατικό αγκάθι για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, μειώνοντας παράλληλα το διοικητικό κόστος, λήγοντας μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες και βοηθώ ντας χιλιάδες πολίτες.

«Η μεταρρύθμιση στο Κτηματολόγιο είναι για την κυβέρνησή μας βασική προτεραιότητα, γιατί υπηρετεί τον βασικό στόχο που έχει θέσει ο πρωθυπουργός και δεν είναι άλλος από τη βελτίωση της καθημερινότητας», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, προσθέτοντας πως εντός του 2025 η μεταρρύθμιση θα έχει πλήρως ολοκληρωθεί.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη

Παράλληλα, σύμφωνα με την Απογευματινή το υπουργείο επεξεργάζεται την εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Κτηματολόγιο, που θα μπορεί να δίνει έξυπνες λύσεις, επιταχύνοντας περαιτέρω τις διαδικασίες, «περνώντας σε μία νέα εποχή», όπως επισημαίνει ο αρμόδιος υφυπουργός. Επιπρόσθετα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης περιλαμβάνει διατάξεις για την ολοκλήρωση της Κτηματογρά φησης το 2025, τη χρήση Τεχνητής Νο ημοσύνης στον νομικό έλεγχο συμβο λαίων, την απλοποίηση διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας στις με ταβιβάσεις ακινήτων.

Έτσι το 2025 το Κτηματολόγιο θα είναι ο μοναδικός φορέας που θα διαχειρίζεται συναλλαγές ακινήτων με ενιαίους κανά νες και ψηφιακά εργαλεία για όλους, με τα Υποθηκοφυλακεία να κλείνουν στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του έτους και η τελική προθεσμία για δηλώσεις να κλείνει οριστικά στις 30 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025