Τέλος χρόνου για χιλιάδες ιδιοκτήτες τα οποία βρίσκονται σε περιοχές όπου εξακολουθεί να τρέχει η : Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουν για να τα δηλώσουν στο κτηματολόγιο, διαφορετικά τα δικαιώματα που δεν καταχωρηθούν θα φαίνονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και θεωρητικά θα ανήκουν στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με το enikos, στις περιοχές που είναι σε εξέλιξη η Κτηματογράφηση εντάσσονται δήμοι της Αττικής και περιοχές στη Θεσσαλονίκη, στη Βόρεια Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και αλλού.

Οι αδήλωτες ιδιοκτησίες υπολογίζονται σε χιλιάδες και όταν παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία θα πρέπει να διεκδικηθούν είτε μέσω της νομικής οδού είτε μέσω διοικητικών πράξεων και είναι ενδεικτικό πως δεν θα μπορούν να διατεθούν -για παράδειγμα- προς αγοραπωλησίες.

Πώς υποβάλλεται η δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο

Με την διαδικασία της Κτηματογράφησης όλοι οι δικαιούχοι (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και το Ελληνικό Δημόσιο) είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση του Ν. 2308/95 για όλα τα εγγραπτέα δικαιώματά τους σε ακίνητα (όπως κυριότητα, επικαρπία, υποθήκες, δουλείες διόδου, κατασχέσεις, εγγραπτέες αγωγές).

Βασική προϋπόθεση για την δήλωση της «τελευταίας στιγμής» είναι η υποβολή των απαραίτητων νομιμοποιητικών εγγράφων όπως είναι οι τίτλοι ιδιοκτησίας.

Η δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο υποβάλλεται με δύο τρόπους:

Ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, επισυνάπτοντας τα σχετικά αρχεία και καταβάλλοντας το σχετικό τέλος μέσω κάρτας πληρωμών.
Με επιτόπου υποβολή, κατόπιν ραντεβού, στο τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης σε έντυπη μορφή.

Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί και από τρίτο πρόσωπο με εξουσιοδότηση, χωρίς γνήσιο υπογραφής ενώ εάν ένας πολίτης επιθυμεί ο ίδιος να υποβάλλει δήλωση στο όνομα άλλου προσώπου (πχ συγγενή στο εξωτερικό), θα πρέπει να προσκομίσει αντίγραφο του σχετικού συμβολαιογραφικού πληρεξούσιου.

Στην περίπτωση ανηλίκου, υπογράφουν οι κηδεμόνες που ασκούν την γονική μέριμνα (από κοινού με την προσκόμιση αντιγράφου της ταυτότητάς τους) ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις εκπροσώπησης (νομικά πρόσωπα, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστής κληρονομιάς, σύνδικος πτώχευσης, εκτελεστής διαθήκης) απαιτούνται τα απαραίτητα κάθε φορά νομιμοποιητικά έγγραφα διορισμού.

Η προθεσμία για την δήλωση ιδιοκτησίας που αφορά σε περιοχές στις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της Κτηματογράφησης, λήγει στις 20 Νοεμβρίου 2024.

Πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για το εάν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μπορούν να λάβουν οι πολίτες ανά περιοχή μέσω του ψηφιακού χάρτη του Κτηματολογίου (maps.ktimatologio.gr).

Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για την δήλωση

Όλα τα έντυπα και δικαιολογητικά είναι διαθέσιμα στα Γραφεία Κτηματογράφησης και στο διαδικτυακό χώρο της Ελληνικό Κτηματολόγιο,

 

Πιο συγκεκριμένα, απαιτούνται τα έντυπα δήλωσης Δ1/Δ2 καθώς και συνοδευτικά (κατά περίπτωση) έγγραφα όπως:

Για τα φυσικά πρόσωπα

Συμπληρωμένη και νόμιμα υπογεγραμμένη Δήλωση του Ν. 2308/1995
Τίτλοι ιδιοκτησίας και έγγραφα που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις, διοικητικές πράξεις κλπ και τα πιστοποιητικά μεταγραφής τους)
Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας (Δ.Α.Τ) ή του διαβατηρίου (Δ.Δ.)του δικαιούχου και αποδεικτικό έγγραφο (σε απλό φωτοαντίγραφο) που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ (π.χ. εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ,
ΟΤΕ).

Για τα νομικά πρόσωπα

Συμπληρωμένη, νόμιμα υπογεγραμμένη και φέρουσα τη σφραγίδα του νομικούπροσώπου Δήλωση του Ν. 2308/1995
Τίτλοι ιδιοκτησίας και έγγραφα που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις, διοικητικές πράξεις κλπ και τα πιστοποιητικά μεταγραφής τους)
Απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας (Δ.Α.Τ) ή του διαβατηρίου (Δ.Δ.)
του εκπροσώπου του δηλούντος νομικού προσώπου και αποδεικτικό έγγραφο (σε απλό φωτοαντίγραφο) που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ του νομικού προσώπου (π.χ. εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ, ΟΤΕ).
Τα νομιμοποιητικά έγγραφα εκπροσώπησης της εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025