Σε τροχιά κτηματογράφησης μπαίνουν Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Ιθάκη, καθώς αρχίζει η συλλογή δηλώσεων από τις 18 Ιουνίου.
Παράταση ωστόσο δίνεται από το Κτηματολόγιο για Ηλεία, Μαγνησία και Λασίθι, ενώ ήδη πίστωση χρόνου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα για τρεις μήνες πήραν ακόμη 18 περιοχές. Πρόκειται για τις: Καβάλα, Ροδόπη, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Λάρισα, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία, Μέγαρα και Οινόη των οποίων η καταληκτική ημερομηνία είναι η 15η Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα αναμένεται να βγει σε ΦΕΚ παράταση για τις περιοχές στις οποίες λήγει η προθεσμία στις 17 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, αφορά σε Αργολίδα, Κορινθία (Β’ Τμήμα), Αρκαδία, Πιερία, Ευρυτανία, Μέγαρα και Οινόη οι οποίες επίσης θα έχουν καταληκτική ημερομηνία τις 15 Σεπτεμβρίου.
Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη αρχίζει στις 18/6/2019 και λήγει στις 18/9/2019 για τους κατοίκους του εσωτερικού και στις 18/12/2019 για τους κατοίκους του εξωτερικού και το ελληνικό Δημόσιο. Παράλληλα παρατείνεται έως τις 29 Ιουλίου η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας για τους κατοίκους της Ελλάδας σε ακόμη δύο περιφερειακής ενότητες, την Ηλεία και τη Μαγνησία. Αντίστοιχα παρατείνεται έως την 7η Οκτωβρίου η συλλογή δηλώσεων για τους κατοίκους εσωτερικού, τους κατοίκους εξωτερικού και το ελληνικό Δημόσιο επί των ακινήτων που κτηματογραφούνται στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης. Όσοι ιδιοκτήτες διαμένουν στην Αττική, μπορούν να επισκεφθούν το Γραφείο Κτηματογράφησης στα Ολυμπιακά Ακίνητα καθημερινά 8 το πρωί με 4 μ.μ. και κάθε Τετάρτη από τις 8 μέχρι τις 20:00.
Τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις
Αν κάποιος ιδιοκτήτης δεν καταφέρει να υποβάλει εγκαίρως τη δήλωσή του κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης στην περιοχή του, υπάρχει η δυνατότητα εκπρόθεσμης δήλωσης μέχρι τη σχετική ημερομηνία που ορίζεται με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Αυτό γίνεται με τη συμπλήρωση του Δ2 Εντύπου Δήλωσης του Ν. 2308/1995. Στην περίπτωση αυτή ωστόσο, προβλέπονται πρόστιμα που ξεκινούν από τα 50 ευρώ ανά δικαίωμα και ανέρχονται έως και τα 250 ευρώ.
Ο βασικός διαχωρισμός για τον υπολογισμό των προστίμων είναι αν το δικαίωμα βρίσκεται σε αστική ή αγροτική περιοχή.
Από εκεί και πέρα σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν το μέγεθος- έκταση του ακινήτου, το αν έχει δομηθεί και άλλοι παράγοντες.
Αν το ακίνητο δεν δηλωθεί καθόλου, τότε κινδυνεύει να χαρακτηριστεί «αγνώστου ιδιοκτήτη» και να περάσει στην κυριότητα του Δημοσίου.
Σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, η διαδικασία βεβαίωσης και εν συνεχεία επιβολής προστίμου θα ενεργοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
Αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση οι ιδιοκτήτες που υποβάλλουν εκπρόθεσμα δήλωση δεν θα πληρώσουν πρόστιμο. Αυτό που θα πληρώσουν αρχικά, είναι το πάγιο τέλος κτηματογράφησης.
Τα “αγνώστου ιδιοκτήτη”
Η υποβολή της δήλωσης στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική, ειδάλλως επέρχονται οι κατά τον νόμο κυρώσεις, σύμφωνα με τις οποίες τα ακίνητα που δεν δηλώνονται περνούν ως “αγνώστου ιδιοκτήτη” στο Δημόσιο. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσφύγουν δικαστικά, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν αποζημίωση και όχι για την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου.
Το κόστος της διαδικασίας
Για την υποβολή της δήλωσης, καταβάλλεται πάγιο τέλος κτηματογράφησης. Αυτό ανέρχεται στα 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.α.).
Στο Κτηματολόγιο ωστόσο είναι απαραίτητο να δηλωθούν και οι βοηθητικοί χώροι που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες δηλ. έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αποτελούν παρακολουθήματα. Οπότε το τέλος είναι 20 ευρώ ανά δικαίωμα.
Αναφορικά με τις αγροτικές περιοχές, τα φυσικά πρόσωπα μόνο, που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλειας στον ίδιο Προκαποδιστριακό ΟΤΑ καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ. Όπως αναφέρεται στον Οδηγό για το Κτηματολόγιο, ως αγροτική περιοχή ορίζεται αυτή που βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης ή εκτός ορίου οικισμού προϋφισταμένου του 1923 ή εκτός ορίου οικισμού κάτω των 2.000 κατοίκων που έχει οριοθετηθεί και δεν παρουσιάζει χαρακτηριστικά συστηματικής δόμησης.
Αν υπάρχει αμφιβολία για το εάν ένα ακίνητο ανήκει σε αστική ή αγροτική περιοχή, τότε ο ιδιοκτήτης οφείλει να απευθυνθεί στο Γραφείο Κτηματογράφησης.