Με την κλεψύδρα να μετρά αντίστροφα για να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο το 2025 επιστρατεύονται γρήγορες και ψηφιακές διαδικασίες, προκειμένου – όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος – ο στόχος να επιτευχθεί.
Μεταξύ των πιο σοβαρών ρυθμίσεων που θα απλοποιήσουν την καθημερινότητα των ιδιοκτητών και εντάσσονται στο σχετικό νομοσχέδιο είναι ο απεγκλωβισμός ακινήτων που χαρακτηρίστηκαν ως «δασικά» κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, η ηλεκτρονική διόρθωση των γεωμετρικών στοιχείων, αλλά και οι εξωδικαστικές λύσεις σε «αγνώστου» ιδιοκτήτη ακίνητα.
Δασικά ακίνητα
Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, προβλέπει το ξεμπλοκάρισμα των ακινήτων που είχαν αρχικά χαρακτηριστεί «δασικά», αλλά στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες τους πέτυχαν τον αποχαρακτηρισμό τους μέσω των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων.
Στόχος είναι οι συγκεκριμένοι πολίτες να μπορέσουν με μια μόνο αίτηση να απεμπλακούν από τη γραφειοκρατία και να προχωρήσουν στην αξιοποίηση της περιουσίας τους (μεταβιβάσεις, γονικές παροχές κ.ο.κ).
Συγκεκριμένα, για τη διόρθωση κτηματολογικής εγγραφής σε περίπτωση απόφασης αποδοχής αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη, προβλέπεται πως πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
Να υφίσταται στα κτηματολογικά βιβλία εγγραφή με εμφαινόμενο ως ιδιοκτήτη το Ελληνικό Δημόσιο ή τη Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Να υφίσταται απόφαση Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων με την οποία έγινε δεκτή προβληθείσα αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη και έχει παρέλθει η προθεσμία για την άσκηση ένδικων βοηθημάτων κατά αυτής, ή το ακίνητο βρίσκεται εκτός των περιοχών κυρωμένου δασικού χάρτη.
Να προκύπτει εμπράγματο δικαίωμα φυσικού ή νομικού προσώπου ή δικαιοπαρόχου αυτών από δημόσιο έγγραφο που καταχωρήθηκε στα βιβλία του οικείου υποθηκοφυλακείου πριν την περαίωση της κτηματογράφησης ή και μετά από αυτή, εφόσον στηρίζεται σε προηγούμενη πράξη καταχωρηθείσα στα βιβλία του υποθηκοφυλακείου πριν από την περαίωση και
Η κτηματολογική εγγραφή να ερείδεται αποκλειστικά στο τεκμήριο κυριότητας δημοσίου επί δασικών εκτάσεων.