Μέτρα και αντίμετρα, ΔΕΗ και ΔΕΚΟ είναι τα πρώτα θέματα που συζητήσουν οι επικεφαλείς των ομάδων των δανειστών στην Αθήνα και το οικονομικό επιτελείο στην πρώτη ημέρα των συναντήσεων που θα έχουν στόχο το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Μέσα στις επόμενες μέρες, μέχρι και την Κυριακή 5 του μήνα, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί και αυτή η επίσκεψη των δανειστών, ο υπουργός Oικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του, Γιώργος Χουλιαράκης θα γνωρίζουν πώς διαμορφώνεται ο τελικός λογαριασμός της δεύτερης αξιολόγησης. Με άλλα λόγια θα ξέρουν:

Ποια θα είναι τα μέτρα που θα πρέπει να ψηφίσουν όταν θα φτάσουν σε συμφωνία σε επίπεδο στελεχών ( Stuff Level Agreement).

Τον κύριο λόγο αυτήν την φορά θα έχει το ΔΝΤ που έχει προκαλέσει και την συζήτηση για τα πρόσθετα μέτρα.

Το παζάρι θα γίνει με την ελληνική Κυβέρνηση να επιμένει για την ανάκαμψη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια με αφετηρία το 2016 και τους δανειστές, κυρίως του ΔΝΤ, να επιμένουν ότι ένα μεγάλο μέρος από την επιτυχία του προηγούμενου χρόνου είναι συγκυριακή και άρα μη επαναλαμβανόμενη.

Πόσα και ποια αντίμετρα θα μπορούν να εφαρμόσουν για ισοσκελίσουν ένα μέρος του επιπλέον βάρους που θα επωμιστούν μισθωτοί και συνταξιούχοι από την περικοπή του αφορολόγητου και των συντάξεων για να καλυφθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Από πλευράς του οικονομικού επιτελείου η συζήτηση έχει θεωρητική βάση, καθώς τα μέτρα που θα ληφθούν είναι γνωστά από καιρό αλλά τα αντίμετρα δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Η γνωστή άτυπη ανακοίνωση του Μαξίμου την ημέρα του Eurogroup για μειώσεις σε έμμεσους φόρους ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες ήταν απολύτως ενδεικτική.

Στην πράξη τα αντίμετρα που θα ψηφιστούν και θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα με τα μέτρα θα συνδιαμορφωθούν κατά τις συναντήσεις των επομένων ημερών με τους θεσμούς και κυρίως το ΔΝΤ, το οποίο προτείνει από τώρα τη συνολική αλλαγή της φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερους συντελεστές με αντάλλαγμα την μείωση του αφορολόγητου στα 5.500 ευρώ.

Ξεκινούν με τα μικρότερα θέματα

Παρόλα αυτά, ακολουθώντας την παράδοση της σειράς των τελευταίων επισκέψεων των θεσμών έτσι και τώρα, οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί με αποκρατικοποιήσεις και ειδικά τη νέα Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας, η οποία θα αναλάβει 11 εισηγμένες και μη ΔΕΚΟ με στόχο να βελτιώσει τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Η δυσκολία, τώρα, είναι να περάσει η διαχείριση επιχειρήσεων, όπως η ΕΥΔΑΠ ή ΕΥΑΘ, τη ΔΕΗ, οι οργανισμοί των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας στη διαχείριση της νέας εταιρίας που θα αποτελεί τμήμα του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και από την άλλη το δημόσιο να συνεχίζει να έχει πλήρη έλεγχο.

Ένα άλλο ακανθώδες θέμα των σημερινών συναντήσεων θα είναι η απελευθέρωσης τη αγοράς ενέργειας και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ενεργειακές εταιρίες, με πρώτη τη ΔΕΗ.

Η πίεση που ασκείται εδώ και περίπου ένα μήνα αφορά την επιτάχυνση τους ανοίγματος της αγοράς μέσω της αποκρατικοποίησης του 17 % της ΔΕΗ που κατέχει σήμερα στο χαρτοφυλάκιο το ΤΑΙΠΕΔ καθώς επίσης και την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων ΕΛΠΕ της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ που είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025