Με βαριά ατζέντα προσέρχεται σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις διαδοχικές συναντήσεις με τους επικεφαλής των δανειστών.
Οι δυο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για την λήψη των 2,8 δισ. ευρώ που αφορούν κυρίως το ασφαλιστικό, αλλά και να θέσουν τις βάσεις για τα «δύσκολα» ζητήματα που θα ακολουθήσουν στη δεύτερη αξιολόγηση και πιο συγκεκριμένα το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, αλλά και την αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων στη χώρα.
Το πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου στις 10:00 το πρωί, η οποία θα κληθεί να παρουσιάσει στο κουαρτέτο το σχέδιο υλοποίησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί το 2017 σε όλη τη χώρα.
Ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν έχει βρει τα 900 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την καταβολή του. Χθες, η κα Φωτίου, κατά την τοποθέτησή της σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά αρνητική σε ενδεχόμενες περικοπές επιδομάτων, κυρίως οικογενειακών και αναπηρικών, υποστηρίζοντας ότι ο εξορθολογισμός του συστήματος θα επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας ενός ενιαίου συστήματος πρόνοιας.
Στις 12:00 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί το δεύτερο ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας. Γιώργο Κατρούγκαλο με αντικείμενο συζήτησης τις αλλαγές στα εργασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα οριστεί το πλαίσιο της «σκληρής» διαπραγμάτευσης του Οκτωβρίου, όπως την χαρακτήρισε ο κ. Κατρούγκαλος, αφού το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων με τις προτάσεις των “σοφών” θα ολοκληρωθεί τέλος Σεπτεμβρίου.
Αύριο (15/09) στις 12:00 το μεσημέρι, στη συνάντηση για το ασφαλιστικό, εκτός από τα τρία προαπαιτούμενα που έχουν “κλειδώσει” (αύξηση εισφορών για αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες καταλυμάτων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων) για την αποδέσμευση των 2,8 δισ. ευρώ, ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να θέσει στους δανειστές ολοκληρωμένη την πρόταση για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας μόνο με την καταβολή των τρεχουσών εισφορών, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.
Για να ενταχθεί ωστόσο κάποιος στο νέο καθεστώς θα πρέπει να συνεχίσει να καταβάλει τις εισφορές του ή να αποπληρώνει τη ρύθμιση οφειλών που τυχόν έχει ενταχθεί. Ο κ. Κατρούγκαλος θα θέσει αυτούς τους όρους φοβούμενος έκρηξη στάση πληρωμών έως το τέλος του έτους ακόμη κι από τους συνεπείς ασφαλισμένους.
Οι απαιτούμενες διατάξεις έχουν ήδη καταρτιστεί και θα προσαρτηθούν στο σχέδιο νόμου για την Κοινωνική Οικονομία. Ακόμη στο σχέδιο νόμου για την κοινωνική οικονομία, αναμένεται να κατατεθεί και η διάταξη που θα προβλέπει ανώτατο πλαφόν 10% για τις επιστροφές των αναδρομικών ποσών από τους χιλιάδες συνταξιούχους που είδαν τις επικουρικές τους να μειώνονται.